Ακρόαση άρθρου......

Είναι κοινά αποδεκτό, «κλισέ» θα έλεγα, ότι οι σχέσεις είναι δύσκολες στην εποχή μας και ότι είναι τυχερός ή τυχερή αυτός που θα «πέσει» σε καλό σύντροφο. Το αν θα έχουμε, όμως, μία καλή ή κακή σχέση δεν είναι θέμα τύχης! Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και από τις δύο πλευρές για τη σχέση, αλλά πρωτίστως παίζει ρόλο η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και κατά πόσο τον γνωρίζουμε και τον αποδεχόμαστε.

Εάν κάποιος γνωρίζει σε βάθος τον εαυτό του και τον εκτιμά μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρος απέναντι στους άλλους και να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Ξέρει τι θέλει, τι του αρέσει, τι προτιμά, οπότε μπορεί και να τα ζητήσει, χωρίς να περιμένει να μαντέψουν τις επιθυμίες του. Αυτό είναι καλό και για τον ίδιο, γιατί πιθανότατα θα παίρνει αυτά που θέλει, αλλά και για τον εκάστοτε σύντροφό του, που δεν θα προσπαθεί προς λάθος κατεύθυνση, αλλά θα έχει οδηγίες και πιθανόν και θετικό αποτέλεσμα.

Ξέρει τι δεν αντέχει και πώς να πει όχι, οπότε δεν θα μπει στη διαδικασία να εμπλακεί σε καταστάσεις που τον καταπιέζουν, αλλά ούτε και θα υπομένει, μέχρι να μην αντέχει άλλο. Έτσι, εάν ο σύντροφός του σεβαστεί τα όχι του, η σχέση θα είναι ομαλή και χωρίς πολλές εντάσεις.

Ξέρει, όμως, και πότε θα κάνει υποχωρήσεις, χωρίς να το φέρει βαρέως και να το χρεώνει στον άλλον. Γιατί σίγουρα χρειάζονται οι υποχωρήσεις σε μία σχέση, αλλά μόνο όταν εκείνος που υποχωρεί το κάνει συνειδητά και για συγκεκριμένους λόγους και επειδή πραγματικά κατανοεί την αναγκαιότητα της υποχώρησης και όχι να νιώθει πίεση επειδή υποχώρησε και να δημιουργούνται εντάσεις εξ’ αυτού του λόγου.

Έχει σαφή άποψη και σταθερή συμπεριφορά απέναντι σε καταστάσεις και γεγονότα και δεν δημιουργεί ανασφάλεια στον σύντροφό του, αλλάζοντας διαρκώς γνώμη και στάση.

Εκφράζει τα συναισθήματά του και δεν νιώθει άβολα με αυτά. Επιπλέον, δεν επηρεάζεται από γνώμες τρίτων προσώπων, συγγενικών ή φιλικών.

Πατάει στα πόδια του και στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, χωρίς να επιβαρύνει συναισθηματικά τον σύντροφό του, αναγκάζοντάς τον εμμέσως να τον επιβραβεύει ή να τον στηρίζει. Βέβαια χαίρεται κι εκτιμά εάν ο σύντροφός του είναι αρωγός στην όποια προσπάθειά του και μπορεί να μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις του και τους τυχόν προβληματισμούς του.

Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, που έχει δουλέψει με τον εαυτό του και τον έχει γνωρίσει και αγαπήσει κι έτσι και ο ίδιος νιώθει καλά και αντιμετωπίζει σωστότερα τις κάθε είδους σχέσεις του. Ας μάθουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας και ας τον αγαπήσουμε με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, δίνοντας έτσι καλύτερες πιθανότητες στις σχέσεις μας και μην επαναπαυόμαστε στην τύχη!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Ψυχοθεραπευτής

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...