Ακρόαση άρθρου......

Η καταστροφή ως ψυχολογικό γεγονός παράγει τραύμα, φόβο, άγχος και σοκ. Οι ψυχολογικές συνέπειες είναι έντονες ενώ η αποδιοργάνωση και το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια συναισθηματικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζονται άμεσα οι επιζώντες της καταστροφής είναι να αναγνωρίσουμε την εμπειρία τους ακούγοντας την αγωνία τους είτε γιατί έχασαν το σπίτι τους, είτε για το θάνατο τους αγαπημένου τους προσώπου ή του κατοικίδιού τους.

Η προσαρμογή σε νέες συνθήκες

Είναι απαραίτητο να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες στέγασης και να τους παρέχουμε πληροφορίες για τις διαθέσιμες πηγές σχετικά με ιατρική περίθαλψη, ρουχισμό κτλ. Η διασύνδεση και η βοήθειά μας να έρθουν σε επαφή με τις οργανώσεις και τις υπηρεσίες είναι πολύτιμες. Όπως επίσης και η στήριξή μας σε γραφειοκρατικά ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους (αιτήσεις, επιδόματα).

Η ψυχική ανθεκτικότητα

Να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τις δεξιότητες ανθεκτικότητας. Κάθε άνθρωπος διαθέτει μια φυσική και αυτόματη ανθεκτικότητα. Ο τρόπος να βρουν ξανά ένα τρόπο εξέλιξης προϋποθέτει χρόνο και προσπάθεια. Βοηθώντας τους να σχετιστούν με την οικογένειά τους τους φίλους τους θα διευκολύνει τη διεργασία της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Οι ίδιοι θα αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την προσωπική τους ιστορία ενδυνάμωσης. Κι εμείς θα τους παροτρύνουμε προς αυτό το στόχο.

Να είμαστε εκεί για τους γονείς και να ακούσουμε την αγωνία τους για τα παιδιά τους. Να τους στηρίξουμε στην οργάνωση και διαχείριση των νέων προκλήσεων όπως νέες συνθήκες διαβίωσης, αλλαγή κατοικίας, σχολείου.

Να αναγνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε παλιές πληγές που δεν είχαν προλάβει να επουλωθούν και ξύπνησαν με την καταστροφή. Όπως για παράδειγμα ψυχικές διαταραχές που προϋπήρχαν ή άλλα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής που συμβαίνουν παράλληλα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Να τους εκπαιδεύσουμε σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε επιζώντες καταστροφής. Συμπτώματα όπως φόβοι, επαναλαμβανόμενες εικόνες, εφιάλτες, ευερεθιστότητα, σύγχυση, αποστασιοποίηση και απόσυρση είναι συχνά και φυσιολογικά. 

Δουλεύοντας με παιδιά

να εντοπίσουμε και να στηρίξουμε στρατηγικές διαχείρισης, να τα βοηθήσουμε να χτίσουν ξανά το στηρικτικό τους περιβάλλον, να βρουν τρόπους να είναι χρήσιμα σε άλλους ανθρώπους να βοηθήσουμε την οικογένειά τους να συγκροτηθεί και να βρει ξανά τη ρουτίνα και το καθημερινό της πρόγραμμα να υπενθυμίσουμε τόσο στα ίδια όσο και στους γονείς τους τη σημασία της ξεκούρασης και της αυτοφροντίδας.

Να παρέχουμε πληροφορίες για παροχή μακροπρόθεσμης επαγγελματικής βοήθειας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Να τους διαβεβαιώσουμε πως η ζωή τους θα επανέλθει και θα μπορέσουν να ζήσουν με συναισθηματική ασφάλεια.

Reference: What psychologists do on disaster, APA, 2014

Συγγραφή άρθρου:

Δήμητρα Τσώλα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικό Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Animus Corpus Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Πολυχώρος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Το Animus Corpus είναι ένα Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο – Πολυχώρος επιστημόνων υψηλής ειδίκευσης, κατάρτισης και εμπειρίας, για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι συνεργάτες του Animus Corpus καλύπτουν τους ακόλουθους βασικούς τομείς: Ψυχολογία, Ψυχιατρική, Λογοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση