Ακρόαση άρθρου......

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν πως ο πανικός (η απότομη πλημμύρα άγχους) συμβαίνει γιατί ερμηνεύουμε τα εσωτερικά ερεθίσματα (π.χ. άγχος, σφίξιμο, ναυτία, πόνοι) ή τα εξωτερικά ερεθίσματα  (π.χ. ο κόσμος, το πλήθος) σαν εχθρικά ή απειλητικά χωρίς να αμφισβητούμε την αλήθεια όσως σκεπτόμαστε.

Τότε ο οργανισμός που δεν ξέρει πως η απειλή δεν είναι πραγματική γιατι βασίζεται στην αντίληψη του ατόμου, προσπαθώντας να αντιδράσει στην υποτιθέμενη απειλή προετοιμάζει ξαφνικά τον άνθρωπο για έντονη αντίδραση κάτι το οποίο ο άνθρωπος βιώνει σαν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους 

δηλαδή ταχυκαρδια,αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει, ιδρώτας, πόνος στο στήθος, ρίγος, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία, σφίξιμο και τρέμουλο.

Τότε ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται πως τα συμπτώματα αυτά είναι λόγω του άγχους που δημιουργήθηκε σαν αντίδραση σε υποτιθέμενη απειλή, αλλά πιστέυει πως όλα αυτά τα συμπτώματα είναι απειλητικά και καταστροφικά για την ζωή και το σώμα του με συνέπεια να φοβάται και να αγχώνεται ακόμα περισσότερο, ή και να φοβάται πως θα τρελαθεί ή θα πεθάνει δημιουργώντας ένα φάυλο κύκλο. 

Παρόλο που ο άνθρωπος που υποφέρει από πανικό έχει συχνά κατάθλιψη και πιστέυει πως δεν θα τα ξεπεράσει, έρευνες δείχνουν πως το 80% των ανθρώπων νιώθουν πολύ καλύτερα με την θεραπεία και αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης τους. 

Πρακτικά βήματα για την περίπτωση πανικού

1) Αν βρεθείτε σε τέτοια κατάσταση θυμηθείτε πως τα συναισθήματα του πανικού δεν είναι βλαβερά, δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μόνο δυσάρεστες αντιδράσεις του σωματικού στρες. Επίσης προσπαθείστε να συνηδητοποιήσετε πως δεν υπάρχει καμιά απειλή στο περιβάλλλον.

2) Αντιμετωπίστε τον φόβο με το να μείνετε εκεί, να τον αφήσετε να συμβεί και να δώσετε χρόνο στον φόβο να περάσει χωρίς να τον πολεμάτε ή να δραπετέυετε από αυτόν.

3) Μόλις φύγει ο πανικός αναλογιστείτε την πρόοδο που κάνετε κάθε φορά, παρόλο που μερικές υποτροπές είναι αναπόφεκτες και όταν είστε έτοιμοι συνεχίστε με έναν ξέγνοιαστο χαλαρωμένο τρόπο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δημήτρης Τσουκάλης

tsoukalis dimitrisbΨυχολόγος,
ψυχοθεραπευτής παιδιών, ζευγαριών και ενηλίκων, Συμβουλευτική γονέων.