αρχή pareto

Λίγα πράγματα είναι τόσο απογοητευτικά όσο όταν χάνουμε άσκοπα χρόνο. Υπάρχει τρόπος να αναστρέψουμε τη χασούρα; Ο κανόνας του 80/20, η αλλιώς η «αρχή του Pareto» μπορεί να μας βοηθήσει. Ο κανόνας 80/20 δηλώνει ότι, σε γενικές γραμμές, το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των ενεργειών.

 Ο φιλόσοφος και οικονομολόγος Vilfredo Federico Damaso Pareto, γεννημένος στην Ιταλία το 1848, εφάρμοσε αυτή την ιδέα. Η ιστορία πάει ως εξής: ο Pareto κοίταγε κάποια φυτά (μπιζέλια) μια μέρα και παρατήρησε ότι το 20% των φυτών στον κήπο παρήγαγε το 80% των υγειών μπιζελιών. Στη συνέχεια εξέτασε την Ιταλία και διαπίστωσε ότι το 20% του πληθυσμού κατοικούσε στο 80% της γης της χώρας, και το 80% στο υπόλοιπο 20%.

Αυτή η μαγική αναλογία συνέχισε να εμφανίζεται, και να πως γεννήθηκε η αρχή του Pareto.

Το βασικό μάθημα αυτής της αρχής (επίσης γνωστό ως "νόμος των ζωτικών λίγων") είναι ότι η ενέργεια που καταναλώνουμε για ένα αποτέλεσμα, δεν είναι ίση με την παραγωγή.

Πώς ο κανόνας 80/20 εκδηλώνεται στην καθημερινή μας ζωή εκτός από τον κήπο; Εδώ είναι μερικά παραδείγματα όπου τα ευρήματα του Pareto μπορεί να φανούν οικεία:

 Στο 20% του σπιτιού σας ξοδεύετε το 80% του χρόνου σας.

Το 20% των πελατών δημιουργούν το 80% των εσόδων μιας επιχείρησης.

Το 20% των τεχνολογικών σφαλμάτων προκαλεί το 80% των λαθών.

Το 20% των εφαρμογών σας αρκεί για να ξοδέψετε το 80% της ώρας που ασχολείστε με το smartphone σας.

Το 20% των ρούχων στη ντουλάπα σας φοριέται το 80% του χρόνου.

Το μυστικό για την χρήση της αρχής του Pareto προς όφελός σας έγκειται στο πόσο καλά μπορείτε να αναγνωρίσετε που βρίσκεται το 20% και που το 80% στα πράγματα που κάνετε.

Ομως ο κανόνας δεν είναι απόλυτος: για παράδειγμα, αν το 80% των συνεργατών σας δεν κάνει τίποτα όλη την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι το 20% του προσωπικού του γραφείου σας κάνει το 100% της δουλειάς. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν κατανέμονται εξίσου. Το 80/20 είναι απλώς μια γενική κατευθυντήρια γραμμή βασισμένη στην τυπική κατανομή.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα για να αποκρυπτογραφήσουμε καλύτερα πως λειτουργεί ο κανόνας: Εάν είστε διευθυντής μιας επιχείρησης και βλέπετε ότι το 20% των εργαζομένων σας συνεισφέρει το 80% των αποτελεσμάτων, κάντε κάτι για να ανταμείψετε αυτούς τους υπαλλήλους. Εάν είστε πληροφορικάριος και βλέπετε ότι το 20% των σφαλμάτων στην εφαρμογή σας συμβάλλουν στο 80% της αστάθειας, δώστε προτεραιότητα στον καθορισμό αυτών των σφαλμάτων πρώτα. Αν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και βλέπετε ότι το 20% των πελατών σας συνεισφέρουν το 80% των εσόδων, εστιάστε στην ικανοποίηση αυτών των πελατών.

Τα παραδείγματα συνεχίζονται επ άπειρον. Το σημείο εκκίνησης είναι ότι πρέπει να εστιάσετε την προσπάθειά σας στο 20 τοις εκατό που κάνει τη διαφορά, αντί για το 80 τοις εκατό που δεν προσθέτει πολλά. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το σύνολο, μπορείτε απλά να μεταβιβάσετε τα μη κρίσιμα πράγματα που αποτελούν το 80% του όγκου εργασίας σε κάποιον άλλον.

Δηλαδή:

Αντί να προσπαθήσετε να εξοπλίσετε το μινι μαρκετ σας με όλα τα πράγματα δώστε έμφαση σε εκείνα που θα αγοράσει το 80% των πελατων. Θα δείτε ότι είναι περίπου το 20% του συνόλου. Απο αυτά να έχετε επάρκεια, τα υπόλοιπα μπορούν να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες.

Αντί να αγωνίζεστε 3 ώρες σε ένα ενιαίο σχέδιο, κάντε 6 σχεδιαγράμματα (30 λεπτά το καθένα) και επιλέξτε το αγαπημένο σας.

Αντί να ξοδέψετε 3 ώρες για να διαβάσετε 3 άρθρα σε βάθος, κοιτάξτε 5 λεπτά διαγώνια και δείτε 12 άρθρα (1 ώρα) και στη συνέχεια περάστε μία ώρα το καθένα από τα δύο καλύτερα (2 ώρες).

Αντί να προσπαθείτε να γοητεύσετε 10 ανθρώπους για να επιλέξετε ποιος/ποιά σας ταιριάζει καλύτερα, δώστε έμφαση στους δύο που θα σας φανούν διαισθητικά πιο κατάλληλοι. Και λοιπά.

Να θυμάστε: πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα λάθους. Πάντα μπορεί το 80% που αφηνετε απέξω, να είναι κρίσιμο σε ορισμένες συγκυρίες. Για παραδειγμα, μπορεί στο 20% του σπιτιού να ξοδεύετε το 80% του χρόνου σας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσετε την αποθήκη η το δεύτερο μπάνιο, σωστά; Μπορείτε όμως να δώσετε προτεραιότητα οταν καθαρίζετε στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.

Αναλόγως, ακολουθώντας την αρχή του Pareto, κάποια στιγμή θα χάσετε κάτι. Προσέξτε όμως: η χασούρα, λέει ο ίδιος κανόνας, συνήθως θα αντιπροσωπεύει το 20%.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα curiosity.com

Συγγραφή Άρθρου

Νίκος Μάστορας

nikosmastorasΔημοσιογράφος με εμπειρία σε όλους τους τομείς του έντυπου και ηλεκτρονικού Tύπου, καθώς και στα social media. Εργάστηκε για 35 χρόνια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα "Εθνος". Είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει αυτοβούλως εξερευνήσει αρκετά πεδία της ψυχολογικής επικράτειας. Η εξερεύνηση αυτή συνεχίζεται..

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. |

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σχετίζεται στ' αληθεια η ψυχική ασθένεια με τη δημιουργικότητα;
ψυχική ασθένεια δημιουργικότητα

Από τον Βαν Γκογκ μέχρι τη Σίλβια Πλάθ κι από τον Μπετόβεν μέχρι τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με βιογραφίες δημιουργικών και ιδιοφυιών ανθρώπων που βασανίστηκαν από ψυχικές ασθένειες.

Αυτό προκαλεί την εύλογη ερώτηση: Για να είμαστε πραγματικά δημιουργικοί, πρέπει να συνυπάρχει μια ψυχική διαταραχή;

Ανεπιθύμητοι και μόνοι μέρες γιορτών
ανεπιθύμητοι

Τι να είναι αυτό που κάνει περισσότερους μόνους ανθρώπους να αυτοκτονούν κοντά στις γιορτές; Το ερώτημα έχει τεθεί και απαντηθεί πολλές φορές, όμως το έχουμε κατανοήσει καλά; Οπως το βλέπω, τα λαμπιόνια και τα περιτυλίγματα προκαλούν στον άνθρωπο που βιώνει μια σοβαρή κατάθλιψη ακόμα μεγαλύτερο πόνο, συνήθως (αλλά όχι πάντα) για έναν λόγο. Νοιώθει ανεπιθύμητος.

Τα κοινωνικά σύνορα του γάμου
γάμος ζευγάρι

Συνεχίζουμε σήμερα την αναφορά στις σκέψεις του μεγάλου δάσκαλου και φιλόσοφου Ευάγγελου Παπανούτσου, μιας ιστορικής μορφής των ελληνικών γραμμάτων και Παιδείας. Στο προηγούμενο σημείωμα είδαμε και αναλύσαμε τους τρεις νόμους του έρωτα όπως τους περιέγραψε ο διανοητής.

Οι τρεις νόμοι του Ερωτα
Ερωτας

Μα, έχει ο έρωτας νόμους, όπως η αλγεβρα αξιώματα; Οι πιο ρομαντικοί, ίσως και οι περισσότερο πρόθυμοι για επανάσταση -γιατί ο έρωτας μοιάζει μερικές φορές και με αυτήν- και μόνο που ακούσατε αυτή την ερώτηση απαντήσατε αρνητικά. Οχι, δε μπορεί ο έρωτας να υποκύπτει σε νόμους, αφού ο ίδιος είναι ο υπέρτατος νόμος, αυτός που κινεί την ίδια τη ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares