Αξίζει να ζεις

Το δάκτυλο βρισκόταν στη σκανδάλη. Με μια κίνηση, θα τελείωναν όλα. Ήταν αποφασισμένος. Ήταν άνεργος εδώ και δυο χρόνια χωρίς κάποια μόνιμη σχέση. Είχε αποκοπεί από γνωστούς και φίλους. Ντρεπόταν για την οικονομική κατάσταση που είχε περιέλθει. Δε μπορούσε να βγάλει ούτε τα προς το ζην. Τα παντζούρια ήταν κλειστά. Είχε χάσει την επαφή του με το χρόνο. Κοιτούσε το όπλο. Αναρωτιόταν πως θα ήταν ο θάνατος.

Ίσως μια βραδιά σαν όλες τις άλλες. Ένας άγνωστος μεταξύ αγνώστων που θα κατοικούσε κάπου στην άβυσσο.

Προτού πατήσει την σκανδάλη, άνοιξε το συρτάρι του κομοδίνου. Εκεί βρίσκονταν παλιές συσκευές τηλεφώνων, βιβλία και ένα ημερολόγιο. Ήθελε να καταγράψει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή τη πράξη. Είχε να το διαβάσει πάνω από δέκα χρόνια. Παλιότερα έγραφε συνέχεια. Ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Σε λίγο όμως όλα θα άνηκαν στο παρελθόν.

Έψαχνε να βρει μια λευκή σελίδα για να γράψει. Το χέρι του έτρεμε. Ήταν πιο δύσκολο από όσο φανταζόταν. Ξεκίνησε να γράφει με τη φράση "δεν αντέχω". Τότε είδε στη διπλανή σελίδα ένα κείμενο με τον τίτλο "αξίζει να ζεις". Σκέφτηκε να το σκίσει αλλά το μετάνιωσε. Ήθελε να το διαβάσει. Ήταν σίγουρος πως δε θα του άλλαζε γνώμη.

Ένα εφηβικό κείμενο πόση δύναμη μπορούσε να είχε;

Το όπλο παρέμενε κοντά στο κρόταφο του για παν ενδεχόμενο. Ήταν κάθιδρος. Η εκφορά της πρώτης πρότασης δεν άργησε να έρθει. ‘’Αξίζει να ζεις για να νιώθεις τη δροσιά της θάλασσας το καλοκαίρι. Αξίζεις να ζεις για σου ζεσταίνει κάποιος το χέρι σου”.

Μόλις διάβασε αυτές τις δυο φράσεις, άφησε το όπλο κάτω. Θα ολοκλήρωνε το κείμενο χωρίς περιστροφές.

  • Αξίζει να ζεις για να ακούς τον ήχο του κύματος σε μια ακρογιαλιά.
  • Αξίζει να ζεις για να σπας τις αλυσίδες με τις οποίες σε έχουν φυλακίσει. Η πορεία προς την απελευθέρωση είναι το πιο ωραίο ταξίδι της ζωής.
  • Αξίζει να ζεις όταν ακούς το κλάμα ενός νεογέννητου μωρού. Κάθε γέννηση σηματοδοτεί και μια ελπίδα αλλαγής σε αυτό τον κόσμο.
  • Αξίζει να ζεις κάθε φορά που κάποιος δε δείλιασε να πει αυτό που αισθάνθηκε. Τα συναισθήματα μας έχουν ουσία όταν δε τα ξέρουμε μόνο εμείς.
  • Αξίζει να ζεις για να ξεδιψάς με κρύο νερό μετά από ώρες πεζοπορίας κάτω από το ζεστό ήλιο. Αξίζει να ζεις όταν το νόημα της ζωής σου, είναι εντελώς προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχουν πρότυπα ζωής παρά μόνο άνθρωποι που λειτουργούν ως πρότυπα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δε πρέπει να αμφισβητούνται.
  • Αξίζει να ζεις, μόλις συνειδητοποιείς πως το ωραιότερο πλοίο είναι φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων σου. Μπορεί να πλεύσει οπουδήποτε με μηδαμινό κόστος.
  • Αξίζει να ζεις, για την κάθε στιγμή που παλεύεις ώστε να μη χάσεις την αξιοπρέπεια σου. Αξίζει να ζεις, για να νιώθεις μια τρυφερή αγκαλιά.
  • Αξίζεις να ζεις, για να παρακούς τις εντολές των ισχυρών και να ακολουθείς τους προσωπικούς σου δρόμους. Υπάρχουν αρκετοί γαλανοί ουρανοί που θα αντικρίσουμε με ορθάνοιχτα τα μάτια.
  • Αξίζει να ζεις, γιατί σε κάθε σκοτεινό δρόμο υπάρχουν κάποια σπιτάκια που αναδύουν ένα φως. Εκεί μέσα κάποιο παιδί γράφει ένα διήγημα ή γρατζουνάει μια κιθάρα, θέλοντας να καταπολεμήσει την μετριότητα των καιρών.

Τα μάτια του είχαν δακρύσει. Πέταξε το όπλο μακριά. Η μάχη δεν είχε τελειώσει ακόμα. Δε θα την έχανε τόσο εύκολα.

Άνοιξε τα παντζούρια. Το σπίτι γέμισε με φως. Είχε ξεχάσει πως ήταν η λάμψη του ήλιου. Ένα κορίτσι περπατούσε αμέριμνο στο δρόμο. Φορούσε ένα άσπρο φόρεμα ενώ τα μάτια της ήταν γαλανά. Θα το ακολουθούσε χωρίς να ξέρει, αν θέλει να του μιλήσει. Δε φοβόταν τίποτα πια.

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής
Απόφοιτος τμήματος κοινωνικής εργασίας.
Εκπαιδευόμενος στη Σωματική Ψυχοθεραπεία
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Περί Διπολικής

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος με βιολογική αιτιολογία που...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μια πραγματική ιστορία για τα στερεότυπα
στερεότυπα

Λένε πως τα στερεότυπα μας είναι προέκταση του εαυτού μας που εμφανίζονται οπουδήποτε και σε ανύποπτες στιγμές.
Μας καθορίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μας στερούν ένα κομμάτι ελευθερίας. Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοια στιγμιότυπα καθημερινά που άλλοτε τα προσπερνάμε και άλλοτε όχι. 

Το πέταγμα
Το πέταγμα

-''Φοβάμαι Γέροντα'' -'' Τι φοβάσαι;'' -'' Φοβάμαι τα πάντα.'' -''Δηλαδή;'' -''Φοβάμαι τις φωνές. Φοβάμαι τις γρήγορες ομιλίες. Φοβάμαι τους ανθρώπους που χαμογελούν ψεύτικα.'' -''Τι σκέφτεσαι να κάνεις;'' -''Σκέφτομαι να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα.'' -'' Μα η ζωή είναι δώρο που σου δίνεται μια φορά.'' -''Το ξέρω αλλά φοβάμαι.''  

Η επανάσταση των αισθήσεων

Όλοι σε διάφορες φάσεις της ζωής μας έχουμε ευχηθεί να αναστηθούμε από το γολγοθά μας ζώντας ένα μεγάλο έρωτα. Φανταζόμαστε ότι θα έρθει από μια επουράνια δύναμη και θα μας σώσει από το βούρκο που ήμαστε φυλακισμένοι. Για αυτό λοιπόν ελπίζουμε και ονειρευόμαστε χωρίς σταματημό.

Η μάσκα που κρύβεις
μάσκα

Ζούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα, όπου το παράλογο επικρατεί και διευρύνεται, δίχως αντίπαλο. Μέχρι στιγμής ήξερα ότι υπήρχαν οι δογματικοί άνθρωποι που πιστεύουν τη τάδε ή δείνα θεωρία, χωρίς να θέλουν αντίλογο. Όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτω ότι υπάρχουν άνθρωποι - επαγγέλματα που έχουν περάσει στη σφαίρα του ιερού, που οποιαδήποτε αναφορά σε αυτούς, πρέπει να συνοδεύεται με  θαυμασμό και έπαινο.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares