σεξουαλική απελευθέρωση

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το σεξ. Το ερώτημα που γεννιέται όμως κάθε στιγμή, είναι πως όλοι αυτοί που μιλούν για αυτό, είναι όντως απελευθερωμένοι; Απολαμβάνουν την κάθε επαφή, δίχως δισταγμό. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω, επιθυμώντας να μη κρυφτώ πίσω από επισφαλείς ταμπέλες προχωρημένων ή πουριτανών.

Για τον απλούστατο λόγο πως η αυθεντική σεξουαλικότητα δεν διχοτομείται σε επιμέρους κομμάτια, αλλά βιώνεται ως μια ολότητα. Την βιώνουν όμως οι άνθρωποι, με αυτό τον τρόπο;

Ο συντηρητικός τύπος ανθρώπου

Θα ξεκινήσω την ανάλυση μου περιγράφοντας έναν τύπο ανθρώπου που μοιάζει βγαλμένος από προηγούμενους δεκαετίες, αλλά υπάρχει και σήμερα, κυκλοφορώντας ανάμεσα μας. Δε κάνει σεξ, διότι θεωρεί ότι είναι κάτι άσχημο και επαίσχυντο, και δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο θεσμό της παρθενίας. Θεωρεί ότι υπάρχει για αυτόν ή αυτήν, ένας μόνος σύντροφος που θα περάσει μαζί του το υπόλοιπο της ζωής. Θα τον ανακαλύψει με ένα μαγικό τρόπο, που μοιάζει εμπνευσμένος από παιδικά παραμύθια. Το σώμα του είναι ανενεργό και φοβάται ακόμα και στην ιδέα, να προβεί στην ιδέα του αυτοερωτισμού. Έχει εσωτερικεύσει πολλά ‘’πρέπει’’ από την οικογένεια του που αναδύονται από τον τρόπο συμπεριφοράς του μέχρι τις κινήσεις του σώματος του.

Ο προοδευτικός ή εναλλακτικός τύπος ανθρώπου

Από την άλλη μεριά υπάρχει ένα άλλο είδος ανθρώπου που έχει το προσδιορισμό του προοδευτικού ή εναλλακτικού. Μιλάει για το σεξ με άνεση και συνάμα κυνισμό. Λατρεύει να εξιστορεί τις ερωτικές του περιπέτειες είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, στους οικείους του, προσβλέποντας να πάρει από αυτούς θαυμασμό και αποδοχή.

Θεωρεί την μονογαμία, όχι μια επιλογή που σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να είναι και αρεστή, αλλά μια μαρτυρική καταδίκη, που είναι απόρροια ενός ηθικολογικού πολιτισμού. Απεχθάνεται κάθε είδους δέσμευση, είναι υπέρμαχος των ελεύθερων σχέσεων χωρίς περιορισμούς, τον ερεθίζουν οι φαντασιώσεις αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα είδη πανηδονισμού, όπου συμμετέχουν πολλά άτομα. Το σώμα αυτών των ατόμων είναι σε συνεχή διέγερση και η ανταλλαγή συντρόφων τρόπος ζωής.

Οι απαντήσεις της σωματικής ψυχοθεραπείας

Σε αυτό το σημείο αναδύεται το ερώτημα, ποιοι είναι περισσότερο ελεύθεροι;

Οι μεν πρώτοι που έχουν συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν, αλλά έχουν συνάμα και ένα ακινητοποιημένο σώμα ή οι δεύτεροι που έχουν ενεργοποιημένο κορμί, που φαίνεται να πάλλεται με κάθε ερέθισμα, αλλά κυριαρχεί η απουσία συναισθήματος;

Σε αυτό το ερώτημα μας βοηθάει η μεθοδολογία και επιστημονική τεκμηρίωση της σωματικής ψυχοθεραπείας, που θεωρεί ότι το σώμα αντανακλά όλη την προσωπικότητα και ότι υπάρχει μια λειτουργική ενότητα ανάμεσα στο νου και το σώμα.

Στη σωματική ψυχοθεραπεία ο όρος "σώμα" δεν ταυτίζεται με την καθαρά βιολογική διάσταση του σώματος, και δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση ανάμεσα στο νου και το σώμα, ανάμεσα στην ψυχή- συναισθήματα και το σώμα. Είναι και τα δυο λειτουργικές και αλληλεπιδρώσες όψεις του συνόλου της ανθρώπινης ύπαρξης.

Άρα λοιπόν το ζήτημα δεν είναι ο διαχωρισμός και υιοθέτηση κάποιου ρόλου, αλλά η ένωση. Μια ανοιχτή καρδιά που συναντάει ένα ζεστό κορμί που φλέγεται από ηδονή. Αυτό απαιτεί μια σκληρή μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, προσπαθώντας να έρθουμε αντιμέτωποι με στερεότυπα, με φόβους, που μας έχουν ωθήσει είτε στην μία, είτε στην άλλη πλευρά. Κι αφού καταφέρουμε, να πραγματοποιηθεί αυτή η πολυπόθητη ένωση, σκοπός θα πρέπει να είναι το μοίρασμα του πλούτου, που έχουμε δημιουργήσει σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Κι όσο διαρκεί αυτό το μοίρασμα, θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο το ρίσκο του σχετίζεσθαι. Και την ίδια αυτή στιγμή, θα δημιουργείται ένα δίλημμα, που συνεχώς θα πρέπει να απαντάμε. Θα αφεθώ στη ροή του έρωτα, της δημιουργίας και εν γένει της ζωής ή όχι;

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής - Ψυχοθεραπευτής

Γιάννης Αγγελής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι κοινωνικός λειτουργός και σωματικός ψυχοθεραπευτής. Εργάζεται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ένα γράμμα στον φίλο μου τον κορωναϊό
γράμμα

Καλέ μου φίλε,
αναρωτιέμαι και εγώ, για ποιο λόγο αποφασίζω να σου γράψω αυτό το γράμμα. Το πιο πιθανό, είναι ότι σου γράφω, για να σε ξορκίσω. Για να σε φοβάμαι λιγότερο. Ίσως πάλι να μην είναι αυτός ο λόγος. Ίσως σου γράφω, για να επικοινωνήσω μαζί σου, θέλοντας να σε κατανοήσω, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο;
χωρισμός

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο; Όλοι μετά από επώδυνους χωρισμούς, έχουμε πει, ή έχουμε ακούσει, να μας λένε κατάμουτρα εκφράσεις του τύπου: Μαύρη ώρα και στιγμή που σε γνώρισα. Σπατάλησα μαζί σου τα καλύτερα μου χρόνια. Δεν άξιζες τίποτα από αυτά σου έδωσα. Ήσουν η χειρότερη επιλογή, που μπορούσα, να κάνω.

Γιατί κάποιος να γίνει ψυχοθεραπευτής;
ψυχοθεραπευτής

Το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε θεραπευτή και μέσα από αυτό γεννιούνται πολλά υπό- ερωτήματα; Γιατί υπεισέρχομαι σε αυτή τη διαδικασία; Τι αποζητώ τελικά από αυτή την επιλογή επαγγέλματος; Είναι επάγγελμα ή λειτούργημα; Είναι ταξίδι ή προορισμός; Στο συγκεκριμένο ερώτημα και υπο- ερωτήματα, θα προσπαθήσω να απαντήσω, όσο πιο επαρκώς μπορώ. Με τη μόνη διαφορά, είναι πως θα ξεκινήσω αντίστροφα.

Μια πραγματική ιστορία για τα στερεότυπα
στερεότυπα

Λένε πως τα στερεότυπα μας είναι προέκταση του εαυτού μας που εμφανίζονται οπουδήποτε και σε ανύποπτες στιγμές.
Μας καθορίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μας στερούν ένα κομμάτι ελευθερίας. Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοια στιγμιότυπα καθημερινά που άλλοτε τα προσπερνάμε και άλλοτε όχι. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares