σκληρές μητέρες

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που πληγώνουν τα παιδιά τους με τον ναρκισσισμό και τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Μητέρες που κατακρίνουν πάντοτε τα παιδιά τους, που τα συγκρίνουν διαρκώς με τα άλλα παιδιά και που τους ασκούν πάντοτε αυστηρή κριτική. Και όμως, υπάρχουν πάρα πολλές.

Είναι γεγονός, πως προβλήματα αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή συνδέονται με την τραυματική σχέση που είχε ένα παιδί με τη μητέρα του. Ο μύθος της μητέρας που αγαπάει το παιδί της και θυσιάζεται για αυτό, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.  Η μητέρα που προσβάλλει το παιδί της, επιθυμεί μέσα από αυτή τη συναισθηματική πληγή που προξενεί, να αισθανθεί εκείνη ανώτερη και δυνατότερη από το παιδί της. Η μητέρα, συνήθως, συμπεριφέρεται με τέτοιο σκληρό τρόπο στην κόρη επειδή είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο ίδιο φύλο με αυτή. Μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο σκληρές και επικριτικές μητέρες να δυσκολεύονται ευρύτερα στις σχέσεις με το γυναικείο φύλο.

Γιατί μία μητέρα αντί να δείχνει αγάπη και στοργή στο παιδί της, του φέρεται με τόση σκληρότητα;

Πώς είναι δυνατόν η σκληρότητα και η αστοργία να ξεπερνούν το μητρικό ένστικτο και την αγάπη της μάνας προς το παιδί της; Συνήθως μία μητέρα σκληρή και επικριτική προέρχεται και η ίδια από ένα οικογενειακό περιβάλλον σκληρό και επικριτικό . Έτσι, στην ενήλικη ζωής της και ούσα η ίδια τώρα μητέρα, ανταποδίδει την ίδια συμπεριφορά στο δικό της παιδί.

Η ίδια μπορούμε, πάντως, να πούμε πως διακατατέχεται από πολλά κόμπλεξ, αλλά και από αισθήματα ζήλειας απέναντι στο παιδί της. Επιθυμεί μέσα από εκείνο –όσο παράλογο και αν ακούγεται- να εξυψώσει τον δικό της εαυτό και χρησιμοποιεί το παιδί σαν όχημα, για να εκπληρώσει τις δικές της ανεκπλήρωτες επιθυμίες που θάφτηκαν μέσα της.

Ας αποδεχτούμε ότι ο χαρακτήρας μίας τέτοιας μητέρας δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το ζήτημα είναι πώς ένα παιδί θα προστατεύσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική του υγεία ζώντας με μία μητέρα που ουσιαστικά δεν το αγαπάει.

Το παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό τη συναισθηματική και εγκεφαλική του νοημοσύνη, και έτσι αποκωδικοποιεί λανθασμένα τη συμπεριφορά της μητέρας ως μία απόδειξη της δικής αναξιότητας. Θεωρεί πως η μητέρα του φέρεται έτσι, επειδή αυτό είναι ‘’λίγο’’ και ‘’κακό’’ και αυτό είναι το προπύργιο, για να αναπτυχθούν αισθήματα μειονεξίας. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, προσπαθεί διαρκώς να κερδίσει την αγάπη της μητέρας του, προσπαθεί εξωφρενικά να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες της.

Ένας τρόπος να απεξαρτηθεί το παιδί από μία καταπιεστική μητέρα, είναι να προσπαθήσει με την ενηλικίωσή του να σταθεί οικονομικά στα δικά του πόδια. Η μητέρα που έχει οικονομική δύναμη, θα εκβιάζει διαρκώς το παιδί για να το φέρνει με τα νερά της και θα του υπενθυμίζει πάντοτε πως εκείνη το συντηρεί οικονομικά. Επειδή το οικονομικό είναι και αυτό σημαντικό στις ημέρες και αυτός που έχει χρήματα έχει εξουσία, καλό είναι κάποιος να μη δίνει πολλά περιθώρια σε μία τοξική μητέρα να επεμβαίνει διαρκώς στη ζωή του.

Η τοξική μητέρα μπορεί να δράσει καταστροφικά στην ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Είναι καλό το παιδί να προσπαθήσει να έρθει κοντά σε άλλα άτομα και μέλη της οικογένειάς του και να δεχτεί αγάπη η οποία θα ισοσταθμίσει τον ψυχικό πόνο που επιφέρει η έλλειψη της μητρικής.

Δεν είναι το μόνο παιδί, δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί μεγάλωσαν με τοξικές μητέρες και όμως στο τέλος κατάφεραν να κοιτάξουν μπροστά.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Συνεξάρτηση

Αν και η αποτύπωση που έχει παρατηρηθεί στα παπάκια και στα...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares