μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Διευκολύνουν την επικοινωνία, δίνουν βήμα για πολυμορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, ενημερώνουν για σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα εκατομμύρια χρήστες.

 

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η υπερβολική ενασχόληση με αυτά φτάσει στο σημείο να βλάψει τη διάθεση του χρήστη, του μειώνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ικανοποίησης από τη δική του ζωή;

Σύνδεση μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη δημιουργία συναισθηματικής κατάστασης

Όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης με την πολύωρη χρήση του Facebook, Twitter και όλων των διάσημων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Διότι σε αυτές τις σελίδες καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ατελείωτες πληροφορίες που αφορούν τη ζωή άλλων ατόμων των οποίων η εξιδανικευμένη ζωή που παρουσιάζουν, η τέλεια σχέση, οικογένεια ή εργασία που μπορεί να έχουν, δημιουργεί στον άλλο άνθρωπο -που τον  παρακολουθεί -αισθήματα ανεπάρκειας σχετικά με τη δική του ζωή. Ο κλονισμός της ικανοποίησης για τη δική μας ζωή και η εξιδανίκευση των άλλων βυθίζουν τον άνθρωπο σε μόνιμη και σταθερή μελαγχολία

Επίπλαστη προβεβλημένη πραγματικότητα μέσω των social media

Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε δε σημαίνει πως πρέπει να ισχύει και υποχρεωτικά. Για να καθησυχάζει κάποιος τον εαυτό του κάθε φορά που η παρακολούθηση των άλλων στο Facebook τον οδηγεί σε μαρασμό, αξίζει να σκεφτεί αν όντως το άλλο άτομο είναι και στην πραγματική του ζωή τόσο χαρούμενο και ευτυχισμένο όσο δείχνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλουμε και να τονίζουμε κυρίως τα θετικά μας στοιχεία, οπότε είναι λογικό κάποιος να επιθυμεί κοινοποιεί αναρτήσεις που αφορούν μόνο ευχάριστες στιγμές. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα και αγωνίες, οι άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν τους άλλους για το πόσο τέλεια και γεμάτη είναι η ζωή τους, ενδόμυχα επιθυμούν να πείσουν τον ίδιο τον εαυτό τους για κάτι που γνωρίζουν πρώτοι πως δεν ισχύει. Καλό είναι να μην εξιδανικεύουμε, διότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα τι συμβαίνει στη ζωή κανενός.

Τρόποι προάσπισής μας από τις επιβλαβείς επιδράσεις τους

Μπορούμε, αν επιθυμούμε να ανακόψουμε τη βλαπτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει το Facebook στη ζωή μας, αν σταματήσουμε να παρατηρούμε διακαώς τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες των άλλων. Αν παρακολουθούμε τον κάθε άνθρωπο, τότε είναι σίγουρο πως θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε άσχημα, διότι πάντα κάποιος μπορεί να έχει κάτι παραπάνω ή να περνάει καλύτερα. Ας αξιοποιούμε το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτό να είναι για να ανεβάσουμε μία δική μας ανάρτηση, για να δημοσιοποιήσουμε έναν δικό μας προβληματισμό ή για να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα. Δε χρειάζεται να γινόμαστε ντετέκτιβ και να παρακολουθούμε τους άλλους – αυτό θα μας βλάψει.

Ένας ακόμα τρόπος που θα προστατεύσει το χρήστη από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να του επιφέρει η υπερβολική ενασχόληση με το προφίλ του, είναι να δώσει περισσότερη βάση στην καθημερινή του ζωή έξω από την οθόνη. Από το να σπαταλάει ώρες στο να παρακολουθεί τους άλλους, μπορεί να αφιερώσει αυτό τον πολύτιμο χρόνο σε μία άλλη δραστηριότητα, όπως διάβασμα, αθλητισμός, ενασχόληση με μία ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, κοινωνικές σχέσεις και φιλίες. 

Η σωστή και με μέτρο χρήση του Facebook, το σταμάτημα της εμμονικής παρακολούθησης των άλλων και η εξιδανίκευσή τους θα μας βοηθήσουν στο να χειριζόμαστε το διαδίκτυο με όσο πιο υγιή τρόπο μπορούμε, χωρίς αυτό να ‘’ρίχνει’’ και να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares