Ακρόαση άρθρου......

Το σύνδρομο του κακοποιημένου παιδιού αναφέρεται στη σωματική κακοποίηση ενός παιδιού από κάποιον ενήλικα. Συχνά φαίνεται ότι ο τραυματισμός ήταν τυχαίος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το παιδί μπορεί να εμφανίσει μώλωπες, εγκαύματα, αιματώματα ή κατάγματα οστών. Η κακοποίηση περιλαμβάνει την έννοια του ξυλοδαρμού από τον ενήλικα καθώς επίσης και τη σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, η κακοποίηση μπορεί να αναφέρεται στη στέρηση τροφής, υποσιτισμό και πλήρη αδιαφορία, παραμέληση.
Ενδέχεται επίσης να υπάρχει φτωχή υγιεινή του δέρματος. Ακόμη, το ποσοστό θανάτου είναι υψηλό και τα παιδιά που επιζούν υποφέρουν συχνά από μακροχρόνια σωματικά και ψυχικά τραύματα. Δεν είναι λίγε οι φορές που τα παιδιά με το σύνδρομο του κακοποιημένου παιδιού όταν γίνουν ενήλικες εφαρμόζουν την ίδια συμπεριφορά και στα παιδιά τους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Το σύνδρομο αυτό  παρατηρείται πιο συχνά σε περιπτώσεις κοινωνικά ή οικονομικά αποκλεισμένων οικογενειών. Ακόμη σε γονείς μικρής ηλικίας, με ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές ή και εξαρτήσεις από ουσίες. Όπως προαναφέρθηκε,  γονείς με ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία ή εκτέλεσης ποινικών αδικημάτων είναι αιτιογενείς παράγοντες του συνδρόμου, αλλά και σε περιπτώσεις γονέων  με νοητική υστέρηση ή με κάποια συγγενή ανωμαλία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αρχικά χρειάζεται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης και διακοπή των γονικών δικαιωμάτων όταν διαπιστωθούν ακραίες συμπεριφορές εκ μέρους των ενηλίκων. Η υποστήριξη της οικογένειας με συστημική ψυχοθεραπεία αλλά και με ατομική ψυχοθεραπεία από ειδικό ψυχολόγο είναι αναγκαία και απαραίτητη γα την οριστική θεραπεία του προβλήματος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.