ασφαλές διαδίκτυο παιδιά

Ασφαλές "Σερφάρισμα" στο Διαδίκτυο: Για Γονείς!

Όταν ήταν μικρό το παιδί σας, του μάθατε πως χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν διασχίσει το δρόμο, να μη μιλάει σε αγνώστους, να μην ακουμπήσει το καυτό μάτι στον φούρνο.

Τώρα, που τα μικρά παιδιά είναι έφηβοι, ακόμα σας ανησυχεί η ασφάλειά τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρει τον έφηβο σας να ασχολείται με το διαδίκτυο, τότε είναι σημαντικό να του μάθετε πως να είναι διασκεδαστική η χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου και όχι επικίνδυνη. Έτσι, αναλογιστείτε τα παρακάτω:

1. Αποφυγή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μπορεί να θεωρείτε πως τα παιδιά σας είναι ακόμη νέα για να γίνουν θύματα ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας ατομικής ταυτότητας και προσωπικών στοιχείων "LifeLock notes", αυτό ακριβώς θέλουν οι "κακοί" να νομίζετε. Μερικές φορές, οι διαδικτυακοί εγκληματίες θεωρούν εύκολα θηράματα τα νέα παιδιά και αποσπούν προσωπικές πληροφορίες όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας ώστε να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εγκληματικές ενέργειες. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται να εξηγήστε στα παιδιά σας για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα σε κανέναν όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο και για κανέναν λόγο χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων τους. Διδάξετε τους ότι εάν μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοσελίδα διαδικτυακού παιχνιδιού τους ζητήσει να παραθέσουνε προσωπικά στοιχεία όπως όνομα, διεύθυνση κτλ., πως χρειάζεται να απευθυνθούν σε εσάς αμέσως.

2. Σχετικά με το Cyberbullying - Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Όπως αναφέρει η εταιρεία "Parental Software Review", ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η πιο συχνή απειλή που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν υπολογιστές. Όταν τα παιδιά υποστούν εκφοβισμό καταλήγουν να νιώθουν κατάθλιψη, άγχος, και απομόνωση. Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές διαδικτυακής αλληλογραφίας όπως το Block Sender που θα μπλοκάρουν την αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων από συγκεκριμένες διευθύνσεις καθώς επίσης μπλοκάρονται μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις. Με αυτές τις εφαρμογές, εάν κάποιος προσπαθεί να εκφοβίσει το παιδί σας, δε θα γίνει δέκτης αυτού καθώς το παιδί σας δε θα λάβει ποτέ γνώση για την αποστολή των μηνυμάτων.

3. Αποφυγή Κακόβουλων Ιών

Οι νέοι είναι μερικές φορές "αφελείς" και συχνά θεωρούν πως όντως θα λάβουν ένα δωρεάν παιχνίδι μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού ή δηλώνοντας συμμετοχή σε χρηματικούς διαγωνισμούς. Επισημάνετε στο παιδί σας πως "εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι", και διαμορφώστε τον κανόνα πως κανένας δεν μπορεί να "κλικάρει" σε διαφημίσεις χωρίς την συμβολή όλων των μελών του σπιτιού. Εξηγήστε πως εάν πατήσει πάνω σε διαφήμιση, τότε εκθέτει τον υπολογιστή σας σε ηλεκτρονικούς ιούς οι οποίοι βλάπτουν σοβαρά και μολύνουν τον υπολογιστή και μπορούν να τον χαλάσουν εντελώς. Εάν γνωρίζουν τα παιδιά ότι οι διαδικτυακές τους κινήσεις και επιλογές μπορούν να καταλήξουν στο να μην υπάρχει καθόλου υπολογιστής που λειτουργεί στο σπίτι, τότε θα τους βοηθήσει να αντισταθούν στον πειρασμό μερικών "κλικ".

4. Απομακρύνετε τους Πειρασμούς

Το διαδίκτυο είναι πλούσια πηγή πληροφοριών, όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Για να αποτρέψετε το παιδί σας από το να σερφάρει σε αμφισβητήσιμες ιστοσελίδες, το "Safe Surfing Kids" προτείνει να τοποθετείται ο υπολογιστής ή το λάπτοπ σε προσιτό χώρο στο σπίτι, όπου μπορείτε να έχετε άμεση επαφή και παρέμβαση. Χρησιμοποιείστε διαδικτυακά φίλτρα και γονικούς ελέγχους για να σιγουρευτείτε πως τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται ανεπιθύμητες ιστοσελίδες, και δημιουργείστε ένα γραπτό συμφωνητικό με το παιδί σας που θα αναγράφει τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό να κάνουν στο σερφάρισμά τους στο διαδίκτυο.

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι λειτουργικοί γνώστες του διαδικτυακού σερφρίσματος!

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη

mastoraki xrisanaMSc. Κλινική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας. Εκπαιδευμένη και Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση της Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εφηβική Κατάθλιψη
Εφηβική Κατάθλιψη

Είναι συνηθισμένο μερικές φορές οι έφηβοι να νιώθουν "λίγο χάλια", πεσμένα, ή να μην έχουν όρεξη. Η εφηβεία είναι μία περίοδος ανησυχίας με αρκετές σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, μη ρεαλιστικές ακαδημαϊκές, κοινωνικές, ή οικογενειακές προσδοκίες δημιουργούν έντονη αίσθηση απόρριψης και καταλήγουν σε βαθιά απογοήτευση.

Επιλέγω τα συναισθήματα μου;
συναισθήματα

Συχνά υποθέτουμε πως οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις καθορίζονται από την κατάσταση, το γεγονός, το συμβάν. Όταν βιώνουμε ένα δυσάρεστο γεγονός, πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε σε αυτό, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση μας φαίνεται αφύσικη, ή έστω απίθανη. Είναι όμως;

Πώς κινητοποιούνται οι έφηβοι;
έφηβοι

Λίγοι είναι ουσιαστικά οι έφηβοι που δεν έχουν καθόλου κίνητρο. Η έλλειψη κινητοποίησης στους εφήβους εκδηλώνεται μέσω πραγμάτων που δεν τους νοιάζουν, δεν τα βρίσκουν σημαντικά ή δε λαμβάνουν άμεση ικανοποίηση από αυτά.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία;
αϋπνία

Ξαπλώνετε για ύπνο, η ώρα 12 τα μεσάνυχτα, θέλετε τόσο πολύ να αποκοιμηθείτε, και οι σκέψεις τρέχουν μαραθώνιο... Οι σκέψεις ίσως αφορούν τι χρειάζεται να κάνετε αύριο ή τι δεν πήγε καλά σήμερα, μεταξύ άλλων. Τα μάτια κλειστά, το μυαλό σε πλήρη αφύπνιση, το σώμα σαν πυροτέχνημα - έτοιμο να εκτοξευθεί με ενέργεια και νευρικότητα.

Εργασιακός Ψυχολόγος - τι είναι, με τι ασχολείται

Η Εργασιακή/Οργανωτική Ψυχολογία (Industrial/Organizational - I/O Psychology) είναι η επιστημονική έρευνα της εργασίας και η εφαρμογή αυτής της επιστήμης στο εργασιακό περιβάλλον το οποίο αποτελείται από άτομα, ομάδες και οργανισμούς. Η επιστημονική μεθοδολογία εφαρμόζεται για να ερευνηθούν ζητήματα κριτικής σχετικότητας ατόμων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).