Ακρόαση άρθρου......

Το κατοικίδιο και το παιδί αποτελεί μία μοναδική και αμφίδρομη σχέση. Κάθε άνθρωπος και ειδικά ένα παιδί εκπαιδεύεται μέσα από ένα κατοικίδιο, μαθαίνει τι σημαίνει αγάπη, παρέα, φιλία και εξοικειώνεται περισσότερο με όλα τα πλάσματα της φύσης. Η παρουσία ενός ζώου συμβάλλει θετικά στη ζωή του ίδιου, διότι αν και μιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες αυτό δεν αποτρέπει την ανάπτυξη μίας ισχυρής σχέσης.

Και αυτό διότι ένα κατοικίδιο είναι ένας πολύτιμος φίλος, σύμμαχος του παιδιού στις αταξίες και τις ζαβολιές, αλλά και ένας πολύτιμος σύντροφος που στηρίζει το παιδί στη μοναξιά, τη μελαγχολία και τις δύσκολες στιγμές.

Τι προσφέρει ένα κατοικίδιο σε ένα παιδί;

Δίπλα σε αυτό το παιδί έρχεται σε επαφή και εξοικειώνεται με τον κύκλο της ζωής: Το παιδί δίπλα σε ένα κατοικίδιο, βρίσκει έναν πολύτιμο φίλο και σύντροφο. Μαζί με αυτό έρχεται σε επαφή και μαθαίνει τα σπουδαία γεγονότα της ζωής: τη γέννηση, το μεγάλωμα, την ασθένεια και εν τέλει την απώλεια και το θάνατο. Το παιδί μεγαλώνει μαζί με αυτό, παρατηρώντας παράλληλα ότι τελικά αισθάνονται τα ίδια πράγματα: κρυώνουν, ζεσταίνονται, πονάνε, πεινάνε και έχουν ανάγκη και οι δύο από φροντίδα και αγάπη.

Έτσι και το παιδί αισθάνεται ότι και κάποιο άλλο πλάσμα μεγαλώνει και έχει ομοιότητες με αυτό ενώ ταυτόχρονα γεννιόνται στο ίδιο απορίες για τη ζωή, την ωρίμανση, το τέλος της ζωής.

Το κατοικίδιο είναι ένας υπέροχος φίλος και προσφέρει άνευ όρων αγάπη: Η άνευ όρων αγάπη που προσφέρει ένα κατοικίδιο στον ιδιοκτήτη του έχει αστείρευτα οφέλη για την ψυχική του υγεία. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μικρό ένα παιδί που έχει ακόμα απόλυτη ανάγκη το αίσθημα της αποδοχής και της αγάπης.

Το κατοικίδιο είναι ένα πλάσμα με αστείρευτα χαρίσματα, ένας παντοτινός φίλος και ένας εξαιρετικός συνομιλητής. Αποδέχεται πάντοτε το παιδί ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοεκτίμησή του και δε χάνει ποτέ την υπομονή του όσες "τρελές" και παράλογες ιστορίες και αν έχει ακούσει από αυτό. Δείχνει πάντα την αγάπη του στο παιδί, δεν το παραμελεί ποτέ και το προστατεύει από το αίσθημα της μοναξιάς, ενισχύοντας μέσα του την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Επιπλέον είναι ένας ακροατής που ακούει τα πάντα, κάθε παράλογο και ανυπόστατο φόβο του παιδιού, κάθε αγωνία και απορία του. Δείχνει πάντα κατανόηση για τις αταξίες, τους κακούς βαθμούς αλλά την ακεφιά του παιδιού χωρίς να το πιέζει για να δώσει εξηγήσεις.

Το παιδί δεν αισθάνεται μόνο απέναντι στον κόσμο των μεγάλων: Το ζώο λειτουργεί και προστατευτικά απέναντι σε ένα παιδί, διδάσκοντάς του το ωραιότερο μάθημα: τη δύναμη της φιλίας. Ανάμεσα σε αυτό και το παιδί αναπτύσσεται μία σχέση κατανόησης η οποία δε στηρίζεται στην επιβολή του μεγαλύτερου στον μικρότερο, αλλά στην αμοιβαία αγάπη και συμμετοχή. Η αυθορμησία και των δύο είναι εν τέλει ο τρόπος που αυτά τα δύο ενώνονται με ένα μαγικό δέσιμο και μαθαίνουν να αγαπάνε ανυπόκριτα το ένα το άλλο.

Τι να προσέξει ένας γονιός: Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κάποιος ότι εκτός από τη χαρά που προσφέρει ένα κατοικίδιο δεν παύει να είναι ένα πλάσμα που έχει ανάγκες , τόσο υλικές όσο και συναισθηματικές. Είναι σημαντικό πριν προχωρήσει κάποιος στην απόκτηση ενός κατοικίδιου να σκεφτεί όλα τα πιθανά πρακτικά προβλήματα, όπως τις συνθήκες διαμονής, την ανάγκη του για τροφή και ιατρική περίθαλψη, αλλά και το χαρακτήρα του ίδιου του παιδιού. Ο γονιός οφείλει να εξηγήσει στο παιδί ότι το ζώο δεν είναι κτήμα του και ότι πρέπει να του φέρεται με σεβασμό. Όπως επίσης το γεγονός ότι απέκτησε ένα κατοικίδιο δε σημαίνει ότι θα το πετάξει ότι πιστεύει ότι δεν το έχει πια ανάγκη ή όταν εκείνο μεγαλώσει.

Υπάρχουν ζώα που είναι και από τη φύση τους πιο ανεξάρτητα (πχ γάτα), ενώ άλλα χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, βόλτες και προστασία (πχ σκύλοι). Είναι χρήσιμο να ρωτήσει κάποιος και έναν κτηνίατρο ο οποίος σίγουρα θα κατατοπίσει τον ενδιαφερόμενο καλύτερα από εμένα όπως και από τον οποιονδήποτε άλλο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Είναι σημαντικό να αποφασίσει κάποιος μαζί με το παιδί. Δώστε στο παιδί το δικαίωμα να αποφασίσει μαζί σας ποιο ζώο θα ήθελε να το συντροφεύει.

Η γειτνίαση με ένα κατοικίδιο θα είναι ένα πολύτιμο μάθημα για το παιδί το οποίο θα πάρει μία εμπειρία για το στίβο της καθημερινής ζωής αλλά και θα το διδάξει ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής: πως η συμβίωση απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, ελευθερία, συνεννόηση και αγάπη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.