Ακρόαση άρθρου......

Ως παιδοψυχολογία ορίζεται ο κλάδος της ψυχολογίας που έχει ως στόχο την μελέτη της πιο ευαίσθητης και σημαντικής ηλικιακής περιόδου της ζωής του ανθρώπου από την εμβρυική μέχρι τη μετεφηβική ηλικία. Έμφαση δίνεται στο γνωστικό, ψυχοσυναισθηματικό και συμπεριφορικό τομέα, στην εξέλιξη της σκέψης, της γλώσσας, της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη σχολική ζωή, στο ρόλο του παιχνιδιού, στις αποκλίνουσες συμπεριφορές, στην ανάπτυξη της ηθικότητας και του λόγου.

Γνωστικός Τομέας

Ο γνωστικός τομέας αναφέρεται στην αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού μέσα από σταθμισμένα τεστ που οι παιδοψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση ανάλογα με την θεραπεία που είναι εξειδικευμένοι.

Ψυχοσυναισθηματικός Τομέας

Ο ψυχοσυναισθηματικός τομέας καλύπτει την αξιολόγηση του άγχους, των φοβιών, της μελαγχολίας, της αυτοεκτίμησης, αυτοαντίληψης και γενικότερα της προσωπικότητας, που πάλι μέσα από σταθμισμένα τεστ παρέχεται η διάγνωση και μετέπειτα η θεραπεία ανάλογα με την προσέγγιση που ακολουθεί ο παιδοψυχολόγος. Για παράδειγμα μια εξαιρετική μέθοδος παρέμβασης σε παιδί νηπιακής ηλικίας που οι γονείς του πήραν διαζύγιο είναι η παιγνιοθεραπεία.

Συμπεριφορικός Τομέας

Ο συμπεριφορικός τομέας περιέχει την αξιολόγηση του παιδιού μέσα από σταθμισμένα τεστ που κάνει ο παιδοψυχολόγος αλλά και μέσα από την παρατήρηση. Η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα, η προκλητική συμπεριφορά, η ηθική αναφέρονται στη συμπεριφορά που χρειάζεται παρέμβαση κυρίως μέσα από συμπεριφορικές τεχνικές όπως για παράδειγμα οι ενισχυτές.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.