Διαταραχή Πανικού

Αίτια Διαταραχής Πανικού:
Η διαταραχή πανικού, έχει υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με την κατάθλιψη, που αγγίζουν το 70%. Για την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, η συννοσηρότητα που αφορά την κατάθλιψη, φαίνεται να προέρχεται από την κοινή ορμόνη που προκαλεί τις διαταραχές αυτές στον εγκέφαλο, την σεροτονίνη.

Τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα, συχνά, μπορούν να είναι το αίτιο για την εμφάνιση μιας κρίσης πανικού. Ένας θάνατος, χωρισμός ή και λογομαχία με σημαντικό για το άτομο πρόσωπο είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτών των γεγονότων. Οι πάσχοντες, έχουν αναφέρει στρεσογόνα γεγονότα πριν από τις κρίσεις πανικού. Ακόμη, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι δεσμευμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κρίση από ότι οι δεσμευμένοι. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο ‘σχετίζεσθαι’ που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο άτομα.

Τα παιδιά και οι μελλοντικοί ενήλικες με τα παρακάτω συμπτώματα, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κρίσεις πανικού στην ενήλικη ζωή τους. Ένα από αυτά είναι η εκδήλωση έντονου ‘άγχους αποχωρισμού’, στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Όταν ένα παιδί προσκολλάται αρκετά στον γονέα, όταν έχει ανασφάλεια, φόβο να μείνει μόνο του ή ακόμη και άρνηση να πάει σχολείο. Όμως, υπόψιν μας πρέπει να λάβουμε και τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στο παρελθόν σε τραυματικές εμπειρίες (πχ κακοποίηση), καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κρίσεων πανικού.        

Κληρονομικότητα και κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι κληρονομικές, καθώς έρευνες σε δίδυμους και οικογένειες, έχουν καταδείξει ότι υπάρχει ένα ποσοστό κληρονομικότητας. Ταυτόχρονα, ένα παιδί που έχει δει γονέα ή άλλο σημαντικό πρόσωπο να έχει κρίση πανικού, είναι πιθανότερο να αναπτύξει και το ίδιο μεταγενέστερα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το ότι θεωρούν πως εφόσον ένας ενήλικας, όπως ο γονιός τους, αντιμετωπίζει έτσι τις καταστάσεις, είναι ένας αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης γενικότερα.

Αντιμετώπιση διαταραχής πανικού

Το 80% των περιπτώσεων με διαταραχή πανικού, συχνά έχει θετικά αποτελέσματα με την γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία. Σε αυτή, το άτομο μαθαίνει τεχνικές όπως αυτή της σωστής αναπνοής.

Πολλές φορές τα άτομα που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού, για να τις αντιμετωπίσουν, παίρνουν σύντομες και βαθιές αναπνοές. Όταν ένα άτομο αναπνέει γρήγορα, συχνά η κατάστασή του επιδεινώνεται ή ακόμη οδηγεί σε πανικό. Το σώμα εκλαμβάνει την εντολή να γίνονται όλα πιο γρήγορα εσωτερικά του. Συνεπώς, συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, επισπεύδονται απλά και μόνο από τον γρήγορο ρυθμό αναπνοής. Ταυτόχρονα, υπάρχει η επιλεκτική προσοχή, η οποία κάνει το άτομο να εστιάζει στο σύμπτωμα, οπότε και να του φαίνεται πιο έντονο. Μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, το άτομο μαθαίνει να ελέγχει την αναπνοή του σταδιακά σε οκτώ ή δέκα αναπνοές ανά λεπτό τη στιγμή που νιώθει άγχος ή πανικό.  

Τα άτομα με κρίσεις πανικού, αναπτύσσουν συχνά φόβο ότι τα σωματικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας. Η πρόταση είναι, ότι αφού εξετασθεί όντως το ενδεχόμενο μια φυσικής ασθένειας και απορριφθεί ως ιδέα, να ελεγχθεί και κάποιο ψυχολογικό βάρος.

 

Διαβάστε ακόμη το 1ο μέρος για τη διαταραχή και τις κρίσεις πανικού: Διαταραχή πανικού - 1ο μέρος 

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχολογία: Δεν έχει βάση, αφού δεν υπάρχει η ψυχή πραγματικά
Ψυχολογία

Συχνά ακούγεται η λέξη ψυχολογία, σε μια ποικιλία εκφράσεων. Από πού προέρχεται όμως πραγματικά; Τι είναι; Έχει πρακτική υπόσταση ή περιέχει μόνο θεωρητικές ρίζες; Με ποιον τρόπο μπορεί να σχετίζεται με την ψυχική υγεία; Είναι πράγματι επιστήμη;
Πολλές φορές, οι άνθρωποι αναρωτιούνται και κυρίως αμφισβητούν την έννοια της ψυχολογίας και συνεπώς των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων που υπάρχουν.

Τί θεωρείται ελκυστικό;
ελκυστικότητα

Ο καθένας θεωρεί κάτι ελκυστικό με βάση την υποκειμενική του αντίληψη. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο, ένας άνθρωπος ή μια φωτογραφία μπορεί να εμπνέει διαφορετικά κάποιον και διαφορετικά κάποιον άλλον. 

Άγχος: Χρήσιμος σύμμαχος ή σημαντικός αντίπαλος (Μέρος Ά)
άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα που δείχνει σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς κατά την πάροδο των χρόνων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η λέξη "άγχος" προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ἄγχω, που σημαίνει πιέζω, πνίγω. Αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό αιτιών και αφορά τόσο στον αρνητικό όσο και στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε έναν άνθρωπο.  

Σεμινάριο Ψυχολογίας και Gaming στη Digital Expo 2018
Ψυχολογία, Gaming

H μεγαλύτερη συνάντηση Τεχνολογίας και Gaming επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Digital Expo 2018

Μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες και σεμινάρια σχετικές με τα βιντεοπαιχνίδια και τη τεχνολογία από την ομάδα του DEX! Ένα από τα σεμινάρια επιστημονικού τύπου, είναι η παρουσίαση του θέματος "Ψυχολογία και Gaming" από την ψυχοθεραπεύτρια Χρυσανθακοπούλου Μαρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares