Ακρόαση άρθρου......

Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίζουν να γκρεμίζονται τα κουτάκια που με τόσο κόπο οργάνωσες; Κουτάκια που φέρνουν δυσλειτουργία, μπερδέματα και μπλοκαρίσματα; Θα αναρωτιέσαι γιατί να πας σε ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή; Αφού έχεις τόσους καλούς φίλους που σε ακούνε και περιμένουν να σου δώσουν την λύση, αφού έχεις οικογένεια που αντέχει τις δυσκολίες και τα φορτία σου. Αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις εσύ την μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα σου, αφού στους γύρω σου τα καταφέρνεις να τους δίνεις επιλογές.

Μήπως, όμως, δεν εξαρτάται από την μία μαγική λύση ή από την συμβουλή του καλού φίλου η ευτυχία η δική σου; Είναι άραγε πετυχημένη η συνταγή του διπλανού σου, είναι η ευχαρίστηση που επιθυμείς ή είναι αυτή που ταιριάζει σε εσένα για εσένα; Και τι επιλογές έχει κάποιος; Αφού μόνος του δεν τα καταφέρνει! Και κάπου εκεί αρχίζουν όλα. Όταν το σώμα δεν ελέγχεται, όταν η ψυχή υποφέρει, όταν η καθημερινότητα δεν είναι αυτή που ταιριάζει, όταν την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους κάποιος δεν τους χαίρεται, δεν τους ευχαριστιέται.

Σωματοποιημένα, μπλοκαρισμένα συναισθήματα

Κάποιος αρχίζει ψυχοθεραπεία όταν νιώθει μόνιμα θλίψη ή έντονο άγχος γιατί καλύπτει συνθήκες και καταστάσεις που τον εγλωβίζουν. Τότε το σώμα αντιδρά, δείχνει κουρασμένο και αδύναμο. Ο πόνος σωματοποιείται, παίρνει φωνή και αντιδρά σαν να ζητά λύση. Αρχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Θα έχει κάποιος κρίσεις πανικού, πόνους ανεξήγητους διαφορετικά, σωματικά συμπτώματα που δεν υπήρχαν. Θα ψάχνει πρόχειρες ανακουφίσεις αλλά μάταια η ψυχή θα πιέζει το σώμα και αυτό θα αντιδρά και θα χτυπά καμπανάκι. Τότε θα είναι σαν ευλογία να αρχίσει κάποιος να εξερευνά την πηγή της δυσφορίας του. Θα μπορεί να ακούει το σώμα του όταν μπλοκάρει, πιέζεται και περιορίζεται. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να είναι σε ετοιμότητα και να προχωράει κάθε δυσκολία.

Δύσκολες συναισθηματικές σχέσεις

Κάποιος αρχίζει ψυχοθεραπεία όταν νιώθει πίεση στις συναισθηματικές του σχέσεις. Όταν νιώθει να περιορίζεται και σαν να μην ακούγονται οι επιθυμίες του. Όταν οι επιλογές των ανθρώπων επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Όταν ακόμα απλά καθημερινά πράγματα με ένα σύντροφο είναι κενά και χωρίς ευχαρίστηση. Όταν ο άλλος δεν ακολουθεί στην ευχαρίστηση και είναι σαν να παίρνει αντίθετο δρόμο.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να μην εγκλωβίζομαι

Με την ψυχοθεραπεία κάποιος βλέπει τη δική του συμμετοχή στο πρόβλημα, τα δικά του ασυνείδητα μπερδέματα που πιθανόν μπλοκάρουν τον άλλον, συνειδητοποιεί την ευθύνη και την δέσμευση του να αλλάξει τις καταστάσεις, την δύναμη που έχει να διαφοροποιήσει τις καταστάσεις και να ακολουθήσει και ο άλλος. Μαθαίνει να μην τα περιμένει όλα από τον άλλον, αλλά να δημιουργεί και ο ίδιος αυτό που επιθυμεί. Σαν να μαθαίνει τα δύσκολα του ο καθένας που τον κρατούν εγκλωβισμένο να ζητά ευχαρίστηση, όπως το μωρό τον μητρικό θηλασμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση μάταια ποτέ να μην την παίρνει ή αν του δωθεί αυτή η ευχαρίστηση να είναι πια λίγη και να μην του φτάνει.

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει εσωτερική γαλήνη και συμφιλίωση

Κάποιος αρχίζει ψυχοθεραπεία όταν επιθυμεί μια εσωτερική γαλήνη, μια συμφιλίωση με τον εαυτό του. Όταν θέλει να νιώθει ικανοποιημένος από όσα καταφέρνει, όταν θέλει να κατανοήσει τους ρυθμούς του ή ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα καταφέρει, ότι δεν είναι υπεράνθρωπος. Όταν θέλει να χαίρεται και να ευχαριστιέται αυτά που καταφέρνει όχι μόνιμα να επιζητά κι άλλα. Άλλωστε ο θεραπευτικός χώρος της ψυχοθεραπείας είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τις πτυχές του εαυτού του που δεν γνώριζε και να διευρύνει τις δυνατότητες του.

Η ψυχοθεραπεία σε βοηθά να βρεις τη χαμένη δύναμή σου

Κάποιος αρχίζει ψυχοθεραπεία όταν καλείται να αντιμετωπίσει έναν χωρισμό, ένα πένθος, σωματική ή λεκτική βία. Όταν κάποιος χρειάζεται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες και βίαιες καταστάσεις εκδηλώνει θυμό, θλίψη, έντονο άγχος και συγκρούσεις. Χάνει την δύναμη του, απελπίζεται και κάνει σκεψεις θανάτου και απελπισίας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να ανακτήσει τις δυνάμεις του, να οικειοποιηθεί την ζωή του πάλι, να νιώσει χαρά και ελπίδα ότι η ζωή ρέει, προχωρά.

Μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου

Ψυχοθεραπεία σημαίνει μαθαίνω τον εαυτό μου, μαθαίνω να ελέγχω αυτό που με αφορά, κατανοώ το παρελθόν μου και μπορώ να φτιάχνω το «τώρα». Σημαίνει διεκδικώ την χαρά και την ευχαρίστηση. Σημαίνει ελέγχω τη ζωή μου και δεν αφήνω σε αυτόματο πιλότο συνθήκες και καταστάσεις που μπορώ να ελένξω. Ψυχοθεραπεία είναι να βρίσκω τη δύναμη να συνεχίζω ακόμα και όταν όλα γύρω μου σταματούν ή φαίνονται ανέλπιστα άσχημα. Σημαίνει δικαιούμαι και διεκδικώ τις επιθυμίες μου ακόμα και αν οι γύρω μου παραιτούνται!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νικολάου Βίκυ - Ψυχολόγος

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στη Συστημική Θεραπεία και στην Ειδική Αγωγή. Ατομική και οικογενειακή θεραπεία.  Θεραπεία ζεύγους. θεραπεία παιδιών και εφήβων, παιγνιοθεραπεία.