Ακρόαση άρθρου......

Η ελληνική μυθολογία λέει, ότι, επί πολύ καιρό, ο Πυγμαλίων, ο βασιλιάς της Κύπρου, έψαχνε μια σύζυγο της οποίας η ομορφιά να αναταποκρίνεται στην ιδέα του για την ιδανική γυναίκα, αλλά δεν την έβρισκε.

Ο μύθος του βασιλιά Πυγμαλίων

Ο βασιλιάς ζούσε μόνος για πολύ καιρό. Κουρασμένος από την κατάσταση, άρχισε να φτιάχνει το άγαλμα μιας γυναίκας με υπέροχα χαρακτηριστικά. Την ονόμασε Γαλάτεια. Ήταν τόσο άψογη και χαριτωμένη, που την ερωτεύτηκε τρελά. Ονειρευόταν ότι το άγαλμα έπαιρνε ζωή. Ο βασιλιάς ένιωθε να τον ελκύει και δεν μπορούσε να πάψει να σκέφτεται τη μαρμάρινη αγαπημένη του.

Σε μια από τις μεγάλες γιορτές, προς τιμήν της Αφροδίτης, που γινόταν στο νησί, ο Πυγμαλίων ικέτευσε τη θεά να δώσει ζωή στο αγαπημένο του άγαλμα. Η θεά, που ήταν πρόθυμη να εισακούσει, σήκωσε τρεις φορές ψηλότερα το βωμό του γλύπτη. Ο Πυγμαλίων δεν κατάλαβε το σημάδι και πήγε σπίτι του πολύ απογοητευμένος.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, κοίταζε το άγαλμα για ώρες. Ύστερα από πολύ χρόνο, ο καλλιτέχνης σηκώθηκε και το φίλησε. Ο Πυγμαλίων δεν ένιωσε δυο παγωμένα χείλη από μάρμαρο, αλλά ένα απαλό και ζεστό δέρμα πάνω στα δικά του χείλη. Ξαναφίλησε το άγαλμα κι αυτό πήρε ζωή, και ταυτόχρονα ερωτεύτηκε τρελά τον δημιουργό του. Η Αφροδίτη ικανοποίησε τον βασιλιά δίνοντας στην αγαπημένη του το δώρο της γονιμότητας.

Το φαινόμενο Πυγμαλίων στην ψυχολογία

Το φαινόμενο Πυγμαλίων στην ψυχολογία αναφέρεται στο γεγονός ότι οι προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους πρέπει να εκπληρωθούν. Όχι μόνο οι προσδοκίες που έχεις από τον εαυτό σου, αλλά και όσες έχεις από τους άλλους. Αν εσύ πιστεύεις ότι κάποιος θα σε ξεγελάσει, θα αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι με δυσπιστία απέναντι σε αυτό το πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό τελικά αυτό το πρόσωπο να απομακρυνθεί από εσένα. Αν, αντίθετα, εσύ εμπιστεύεσαι κάποιον και του δείχνεις την εμπιστοσύνη σου μακροπρόθεσμα, πιθανότατα το πρόσωπο αυτό θα ανταποκριθεί σε αυτή την εμπιστοσύνη.

Αν εσύ πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από υπέροχους ανθρώπους, θα τους συναντήσεις. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι ο κόσμος είναι ένα υπέροχο μέρος, η ζωή σου θα αρχίσει να είναι υπέροχη.

Προσδοκίες και πεποιθήσεις

Το κλειδί βρίσκεται πάντα στο μυαλό σου. Σε αυτό που πιστεύεις. Όχι μόνο λόγω της προσωπικής σου ικανότητας να μεταμορφώνεις τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά και λόγω της ικανότητάς σου να μεταμορφώνεις τον κόσμο στον οποίο ζούμε και την πραγματικότητα που ζεις. Οι προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους τείνουν να εκπληρώνονται ακόμη κι όταν τα εν λόγω άτομα δεν το αντιλαμβάνονται. Και είναι είτε θετικές, παρακινημένες από την αγάπη, είτε αρνητικές, παρακινημένες από τον φόβο.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από τη στιγμή που άρχισα να έχω επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και των συναισθημάτων μου, κάθε προσδοκία που είχα εκπληρώθηκε, μία προς μία. Είναι ώρα πια να αρχίσεις να αλλάζεις τις παλιές πεποθήσεις του παρελθόντος. Ο κόσμος περιμένει να πιστέψεις σε αυτόν.

Όταν ανακάλυψα όλες αυτές τις αρχές, ένιωσα μια γαλήνη που δεν είχα ξανανιώσει. Συνειδητοποίησα ότι περίμενα όλη μου τη ζωή να μου επιβεβαιώσει κάποιος αυτό που, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, είχα διαισθανθεί. Εγώ δεν έπαψα να ψάχνω, δεν τα παράτησα μέχρι να το βρω. Και όταν το βρήκα, ένιωσα γαλήνη.

Όταν συναντώ το ίδιο μοτίβο

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Η ζωή μας επαναλαμβάνει πολλές φορές την ίδια ιστορία χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί. Άλλοτε με το ίδιο πρόσωπο κι άλλοτε με διαφορετικά. Μπορούμε να ξαναζούμε την ίδια ιστορία για χρόνια και να απογοητευόμαστε ή να αναρωτιόμαστε: Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να μη σου λέει κάτι, μέχρι που μια μέρα είσαι πιο δεκτικός ή έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου, και αυτή η ιστορία σου ακούγεται διαφορετική.

Πριν από λίγο καιρό άκουσα πάλι τον μέντορά μου να αφηγείται την προσωπική του ιστορία. Βιντεοσκοπούσαμε μια συνέντευξη. Ήξερα την ιστορία του απέξω, γιατί την είχα ακούσει σε πολλές συνεντεύξεις και είχα διαβάσει τα βιβλία του. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, ενώ γράφαμε, κάτι έκανε κλικ στο μυαλό μου όταν είπε τη φράση: Εκείνη την ημέρα πήρα μια διαφορετική απόφαση.

Αυτό είναι το κλειδί της αλλαγής. Να πάρεις μια διαφορετική απόφαση.

Το κλειδί της αλλαγής

Θέλουμε μια αλλαγή, θέλουμε να αλλάξουμε, θέλουμε να αλλάξουν οι συνθήκες, ωστόσο συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, παίρνουμε τις ίδιες αποφάσεις και κάνουμε τα ίδια πράγματα. Δε χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να καταλάβεις ότι είναι παράλογο να ζητάς μια αλλαγή χωρίς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Μια από τις αποφάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου ήταν αυτή. Παλιά περίμενα να αντιληφθούν οι άλλοι τα λάθη τους, παλιά έριχνα το φταίξιμο στους άλλους και περίμενα να αλλάξουν αυτοί.

Φυσικά και οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και, πράγματι, αλλάζουν, αλλά η ευτυχία σου ποτέ δεν μπορεί να εξαρτάται από τους άλλους. Αυτό θα σήμαινε να αναθέτεις την ικανότητά σου και την ευτυχία σου στους άλλους. Τώρα αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή μου. Εγώ παίρνω αποφάσεις και έχω επίγνωση ότι εγώ είμαι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Περνάμε τη ζωή μας πυροβολώντας τους άλλους, αποφεύγοντας τις ευθύνες μας. Και ενώ συμβαίνει αυτό, παραχωρούμε τη δύναμή μας στους άλλους. Αντίθετα, όταν αναλαμβάνιες την ευθύνη της ζωής σου 100%, ανακτάς ξανά τη δύναμή σου.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Πίστεψε σ' εσένα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.