17-26 Μαϊου 2010
Έκθεση ζωγραφικής
πραγματοποιείται από 17 ως 26 Μαΐου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πολίχνης (Ελπίδος 33),με έργα από τη  Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και της συλλογής της επιστημονικής εταιρίας ‘Ψυχολογία-Τέχνη’.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα των ασθενών/καλλιτεχνών Δημήτρη Ζάχου, Δήμητρας Λαϊου, Πέτρου Τεζαψίδη, Θόδωρου Τζανταρμά και επιδιώκεται σε ένα επίπεδο δεύτερης ανάγνωσης να λειτουργήσει καταλυτικά απέναντι στο στίγμα που συνήθως συνοδεύει την ψυχική ασθένεια.

Η τέχνη αυτή, που γίνεται από αυτοδίδακτους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται έξω από το «κυρίαρχο ρεύμα» της τέχνης (Art Brut, ακατέργαστη τέχνη) είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική ζωγραφική γλώσσα και μ? έναν άμεσο, πηγαίο και ειλικρινή τρόπο θέλει να εικονογραφήσει τον κόσμο μας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ουσιαστική προσφορά, καθώς μας παρουσιάζει μια ευρύτερη γνώση του ανθρώπου και μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχής του, ενώ παράλληλα μας δείχνει, όχι την παθολογική πλευρά της τέχνης, αλλά τη φυσιολογική πλευρά της ψύχωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν τα απογεύματα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Ομιλίες σχετικά με την Εικαστική Ψυχοθεραπεία, η οποία αποτελεί μία σύγχρονη μορφή ψυχοθεραπείας ,που με βασικό εργαλείο τα εικαστικά υλικά βοηθά στην αυτογνωσία και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια: τηλ.: 2310 609559

Πληροφορίες: κα Σ. Μαχαίρα, Ν. Μορφίδου

 

Eγκαίνια έκθεσης: 17 Μαΐου στις 7μ.μ.
Διάρκεια: 17 - 26 Μαΐου 2010                                 
Ώρες λειτουργίας: 10:00 -13:00 & 17:00-20:00

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr