Ακρόαση άρθρου......

Ένα είναι σίγουρο: Τα παιδιά και οι έφηβοι των ημερών μας είναι πιο "ασφαλή" από ποτέ. Δε θα γρατζουνίσουν τα γόνατά τους, δε θα λερώσουν τα χέρια τους, δε θα γράψουν με σπρέι στους τοίχους, δε θα πηδήξουν κάποια κάγκελα, δε θα τους δει κάποιος να κλαίει από απόρριψη ερωτική, από απογοήτευση. Ο μαγικός κόσμος βρίσκεται στα χέρια τους, είναι πλασματικός και κρύβεται ολόκληρος μέσα σε μία οθόνη.

Στατιστικά στοιχεία για τη χρήση smartphone και tablet στα παιδιά

Ήδη από την ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη χρήση smartphone και tablet, χρησιμοποιώντας αυτά των γονιών τους. Σε έρευνα μάλιστα διαπιστώθηκε ότι 19% παιδιών ηλικίας 2-5 ετών ήξεραν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone μόνο 9% ήξερε να δέσει τα παπούτσια του (AVG research, Online survey of 6,017 parents in the UK, US, France, Germany, Spain, Czech Republic, Australia, Brazil, Canada and New Zealand, November and December 2013).

Η υπερβολική χρήση των smartphones για κάθε πτυχή της ζωής οδήγησε στην αδυναμία των νέων να αποχωριστούν τον αγαπημένο έξυπνο φίλο τους. Οι έφηβοι θεωρούνται ως η πιο επιρρεπής ηλικιακή ομάδα για τη λεγόμενη “nomophobia” (no-mobile-phobia), το σύνολο δηλαδή των συναισθημάτων που προκαλούνται σε περίπτωση μη προσβασιμότητας στο κινητό ("Nomophobia is the fear of being out of mobile phone contact - and it's the plague of our 24/7 age", Evening Standard. April 1, 2008).

Εν έτη 2017 έχει αναπτυχθεί μάλιστα εφαρμογή (app) για το κινητό τηλέφωνο η οποία σε αποσυνδέει από το ίντερνετ ή και απενεργοποιεί το κινητό σου ανάλογα με τις ρυθμίσεις, ενημερώνοντας βέβαια πρώτα τον κύκλο σου για την παράτολμη πράξη σου να απενεργοποιήσεις το κινητό τηλέφωνο: Checking out (Digital Detox). Υπάρχει επίσης και National Day of Unplugging, η τρίτη Μαρτίου, θεσμοθετημένη από την ανάγκη να υπενθυμιστεί σε ορισμένους ότι μπορούν να επιστρέψουν για λίγο στη χωρίς smartphone ζωή.

Νέα έρευνα αθωώνει την τεχνολογία στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας

Ο χρόνος που οι έφηβοι περνούν στα κινητά τους τηλέφωνα ή στο διαδίκτυο δεν βλάπτει την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται ο ιστότοπος ScienceDaily.

Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Psychological Science» ανέδειξε ότι υπάρχει ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται καθημερινά στην τεχνολογία και στην ψυχική υγεία.

«Ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να διαφωνούμε για το πόσο κακό κάνουν τα smartphones (έξυπνα κινητά) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να τα υποστηρίξουμε», δήλωσε η Κάντις Όντγκερς, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν.

Η έρευνα ψυχικής υγείας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο Περντιού και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, παρατήρησε 2.000 νέους και στη συνέχεια ένα μικρότερο δείγμα 400 εφήβων από 10 έως 15 ετών για δύο εβδομάδες σχετικά με τη χρήση του κινητού τους.

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι μελετητές συνέλεγαν αναφορές για συμπτώματα ψυχικής υγείας τρεις φορές τη μέρα και για τη χρήση των τεχνολογιών κάθε βράδυ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή και αν η ημερήσια χρήση σχετίζεται με λιγότερο καλή διάθεση.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Δεν διαπιστώθηκαν τέτοιες συσχετίσεις αλλά παρατηρήθηκαν, μάλιστα, και αντίστροφα αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι έφηβοι που είχαν στείλει περισσότερα μηνύματα μέσα σε μία μέρα ανέφεραν πιο θετικά συναισθήματα από εκείνους που είχαν στείλει λιγότερα μηνύματα.

«Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν την ψυχική υγεία των νέων, η παρούσα έρευνα δε στηρίζει αυτές τις υποθέσεις», τόνισε η Μάικλιν Γιένσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: ScienceDaily

Η εισαγωγή αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο The smartphone generation της επιστημονικής συνεργάτιδος της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Βαϊζίδου Χριστίνας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr