Πολύ λίγα έχουν γραφτεί για το φαινόμενο της ανδρικής επιλόχειας κατάθλιψης μολονότι το ποσοστό εμφάνισής του κυμαίνεται στα εντυπωσιακά επίπεδα του 4 έως 25% για νέους πατέρες μέσα στους πρώτους 12 μήνες μετά την γέννα.

Η κλινική εικόνα περιγράφεται και στους άνδρες με όρους μητρικής επιλόχειας κατάθλιψης αν και η συγκεκριμένη ιατρική συνθήκη εδώ, έχει συχνά λανθάνουσα πορεία και λιγότερο εμφανή συμπτώματα καθώς αυτά μπορεί να ερμηνευθούν ως φυσιολογικές αντιδράσεις άγχους στις τρέχουσες μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της οικογένειας. Ιδιαίτερα έντονα, πάντως, είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, της αυτοκριτικής, της αναποφασιστικότητας, της ευερεθιστότητας, της κοινωνικής απόσυρσης και τα σωματικά συμπτώματα (αύξηση/ μείωση της όρεξης, υπερυπνία/ αϋπνία).

Τα διαφοροποιητικά σε σύγκριση με τις γυναίκες συμπτώματα περιλαμβάνουν κυνισμό, ξεσπάσματα θυμού, αυξημένες συγκρούσεις με την σύντροφο, μειωμένα θετικά συναισθήματα για την σύντροφο, μειωμένες σεξουαλικές σχέσεις, αυξημένη εχθρότητα και συχνά άσκηση βίας προς τη σύντροφο ή ακόμη καταχρήσεις (αλκοόλ/ ναρκωτικά) (Kim & Swain, 2007; Musser, Ahmed,  Foli, & Coddington, 2012).                             .

Οι παράγοντες κινδύνου είναι παρόμοιοι με εκείνους των γυναικών (για περισσότερες πληροφορίες βλέπετε το δεύτερο άρθρο της σειράς των άρθρων για την επιλόχεια κατάθλιψη) με ισχυρότερο όμως από όλους στους άνδρες προβλεπτικό παράγοντα την επιλόχεια κατάθλιψη στην σύζυγο καθώς έτσι ο σύντροφος στερείται την πολύτιμη υποστήριξη της συντρόφου του σε αυτήν τη στρεσσογόνα μεταβατική περίοδο. Σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού, μολονότι οι πατέρες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών από τις αρνητικές συνέπειες της επιλόχειας κατάθλιψης της μητέρας, όταν και οι ίδιοι πάσχουν από κατάθλιψη, οι επιπτώσεις στα παιδιά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Οι καταθλιπτικοί κατά την επιλόχεια περίοδο πατέρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αφιερώσουν χρόνο με τα βρέφη για να παίξουν μαζί τους, να τους τραγουδήσουν ή να τους διαβάσουν κάτι φωναχτά. Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, ότι η επιλόχεια κατάθλιψη στους άνδρες συσχετίζεται θετικά με τη μετέπειτα ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας στο παιδί, όπως συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη), διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη, και ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς (εναντιωτική/ προκλητική διαταραχή, αντικοινωνική συμπεριφορά), κάτι που πιθανά να υποδηλώνει τον ενδεχόμενα καταλυτικό ρόλο του πατέρα στην κοινωνικοποίηση του παιδιού (Kim & Swain, 2007; Musser, Ahmed,  Foli, & Coddington, 2012).                             .
        
Οι κατευθυντήριες αρχές για το σχεδιασμό της παρέμβασης, όπως και στην περίπτωση της επιλόχειας κατάθλιψης στις γυναίκες, βασίζονται σε προληπτικά ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης των συζύγων για το φαινόμενο της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες, στην ενδυνάμωση του συζύγου για την ανάκτηση του ελέγχου και την εκπλήρωση του πατρικού ρόλου (μέσα από ατομική ή ομαδική θεραπεία) ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τεθεί και ως βασικός θεραπευτικός στόχος μέσα από την συμβουλευτική ζεύγους η θετική επανανοηματοδότηση της συζυγικής σχέσης (Kim & Swain, 2007; Musser, Ahmed,  Foli, & Coddington, 2012). 

1. Kim, P., & Swain, J.E. (2007). Sad Dads: Paternal Postpartum Depression. Psychiatry (Edgmont), 4, 35-47.

2. Musser, A.K., Ahmed, A.H., Foli, K.J., & Coddington, J.A. (2012). Paternal Postpartum Depression: What Health Care Providers Should Know. Journal of Pediatric Health Care, 2, 1-7.

 

Συγγραφή Άρθρου

Μπάμπαλου Χριστίνα Ελένη - Ψυχολόγος

Μπάμπαλου Χριστίνα Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. (Υπότροφος ΙΚΥ). MSc Αναπτυξιακή/Εξελικτική & Σχολική Ψυχολογία, Α.Π.Θ. (Υπότροφος Ωνάσειου Ιδρύματος). Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Αξιολόγηση & Ψυχοπαιδαγωγική Υποστήριξη Παιδιών με Δυσκολίες Μάθησης & Προσαρμογής (Ειδικές Ανάγκες), Παν/μιο Μακεδονίας. Συστημική Ψυχοθεραπεία, Τραυματοθεραπεία-EMDR

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και / ή Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): Κλινική Εικόνα στην Ενήλικη Ζωή (Μέρος ΙΙ)
ΔΕΠ-Υ

Οι διαχρονικές μελέτες ατόμων με ΔΕΠ-Υ δείχνουν ότι τα συμπτώματα σε ακαδημαϊκό, συμπεριφορικό και διαπροσωπικό επίπεδο επιμένουν και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, οι πανεπιστημιακοί φοιτητές με ΔΕΠ-Υ συνεχίζουν να εμφανίζουν δυσκολίες με τις υψηλές απαιτήσεις της τριτοβάθμιας πλέον εκπαίδευσης που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση, την αυτοπαρατήρηση, την επεξεργασία πληροφοριών, τις στρατηγικές μελέτης, καταγραφής σημειώσεων και διαχείρισης χρόνου.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και / ή Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): Συμπτωματολογία & Κλινική Εικόνα Ανάπτυξης (Μέρος Ι)
ΔΕΠΥ

Το 1902 ο γιατρός George Still έδωσε μια σειρά από διαλέξεις στις οποίες περιέγραφε την έλλειψη "ηθικού ελέγχου" ανάμεσα σε μια μερίδα παιδιών χωρίς κάποια παρατηρούμενη οργανική βλάβη. Στο διάβα των ετών, μια σειρά από ποικίλες διαφορετικές ονομασίες, όπως σύνδρομο ελάχιστης εγκεφαλικής βλάβης, ελάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία, αντίδραση υπερκινητικότητας στην παιδική ηλικία, ονομασίες που αντανακλούσαν τις εκάστοτε επικρατούσες επιστημονικές αντιλήψεις για την υποκείμενη αιτιολογία, έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την διαταραχή που σήμερα είναι γνωστή ως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και / ή υπερκινητικότητας, ΔΕΠ-Υ.

Ψυχολογικές επιπτώσεις στο παιδί όταν αυτό νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΡΟΣ 2ο)
νοσηλεία παιδιού επιπτώσεις

’Ήμουν σίγουρος ότι είχα φτάσει στην μονάδα με ένα κίτρινο τρένο και ότι ένα τέρας ήθελε να με καταβροχθίσει..” (Colville, 2012)

Αναφορικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ο σωματικός πόνος και το άγχος που βιώνει το παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ αυξάνει την ανάγκη για την παρουσία της μητρικής φιγούρας αλλά η αδυναμία του να επικοινωνήσει, να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα ή η γνωστική του ανικανότητα να κατανοήσει τις εξηγήσεις που του δίνονται εντείνει το αίσθημα μοναξιάς του παιδιού.

Ψυχολογικές επιπτώσεις στους γονείς και τα αδέλφια όταν το παιδί νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας
ψυχολογία ασθένειας

“Αισθάνομαι εντελώς άχρηστη γιατί συνέχεια κλαίω μέσα στην μονάδα. Δεν βλέπω κανέναν να κλαίει εδώ μέσα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον γιο μου. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αφήνω τους γιατρούς να κάνουν την δουλειά τους. Είμαι μια μάνα που δεν μπορεί να φροντίσει το ίδιο της το παιδί..” (Lee, & Weiss, 2009)

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares