ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία ετυμολογικά σημαίνει "θεραπεία της ψυχής". Αυτός είναι ένας πολύ ευρύς ορισμός που μπορεί να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και να δημιουργήσει πολλές απορίες και διερωτήσεις γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει θεραπεία και ψυχή. Παρακάτω, θα προσπαθήσω να δώσω την δική μου έννοια για την ψυχοθεραπεία, και να δωσω μία εικόνα για το ποιά είναι η διαδικασία της, σε ποιούς απευθύνεται και πότε κάποιος χρειάζεται να την ξεκινήσει.

Τι είναι ψυχή

Η ψυχή είναι αυτός ο κόσμος μέσα μου, ο εσωτερικός, είναι ο έσω χώρος, αυτός που περιλαμβάνει:

  • αυτά που νιώθω, όλα μου τα συναισθήματα
  • αυτά που σκέφτομαι, τις σκέψεις μου, τις ερμηνείες μου, τις εξηγήσεις μου για τα πράγματα
  • αυτά που έχω ζήσει, τα βιώματα μου, τραυματικά και μη
  • αυτά που πιστεύω, τις πεποιθήσεις μου, τις αξίες μου ή ακόμα και τις προκαταλήψεις μου και
  • αυτά που ονειρεύομαι και ελπίζω, τα οράματα μου και τις επιθυμίες μου.

Με λίγα λόγια, περιλαμβάνει όλα όσα είμαι εγώ μέσα μου, από πάντα και για πάντα!

Τι είναι θεραπεία

Θεραπεία με την κυριολεκτική της έννοια σημαίνει αφενός τα μέτρα που θα λάβει το άτομο ώστε να αντιμετωπίσει μία ιατρική κατάσταση (φάρμακα, χειρουργεία, μία αλλαγή στον τρόπο ζωής του), και αφετέρου αναφέρεται στην κατάσταση του να θεραπεύεσαι, γιατρεύεσαι, δηλαδή το μόνιμο τέλος μίας ασθένειας.

Αν εφαρμόσουμε αυτόν τον ορισμό στην ψυχοθεραπεία τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή σε θέση ιατρού που κατέχει την γνώση, τα μέσα και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε ο δεύτερος που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο ασθενής-θεραπευόμενος να έρθει σε κατάσταση θεραπείας και να ξεφύγει από κάποια “ασθένεια” της ψυχής.

Αυτός ο ορισμός δεν είναι αυτός που ταιριάζει για μένα στην ψυχοθεραπεία.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία για μένα

Για μένα θεραπεία σημαίνει η συμφιλίωση, το μαλάκωμα, το καταλάγιασμα των εσωτερικών εντάσεων, η αναγνώριση όλων όσων έχω μέσα μου, και αποτελούν την "ψυχή" μου, έτσι ώστε να τα καταλάβω, να τα φωτίσω και να τα βγάλω από το εσωτερικό σκοτάδι, να τα δω με καθαρή ματιά και από διαφορετικές οπτικές, να μπορέσω να τα διαχειριστώ, ώστε να μην με αιφνιδιάζουν τόσο, και τελικά να δημιουργήσω αυτόν τον τόπο μέσα μου όπου όλα αυτά θα χωράνε με άνεση χωρίς σκληρές γωνίες, χωρίς πόνο και χωρίς εσωτερική σύγκρουση.

Δεν θέλουμε να θεραπεύσουμε κάτι με την έννοια της ιατρικής θεραπείας, δηλαδή ο στόχος μας δεν είναι να πετάξουμε αυτά που μας δυσκολεύουν και να τα απαρνηθούμε, αλλά αντίθετα θέλουμε να κατανοήσουμε αυτά τα στοιχεία που μας δυσκολεύουν και να το αποδεχτούμε, βρίσκοντας τρόπους να τα διαχειριζόμαστε.

Όλα όσα έχουμε μέσα μας, είναι εκεί για κάποιο λόγο, δημιουργήθηκαν γιατί κάτι εξυπηρετούν ή εξυπηρετούσαν εκείνη τη στιγμή και υπάρχουν ακόμα γιατί είναι μέρος του εαυτού μας.

Μπορεί να μην μας βοηθάνε πια και τελικά να αποφασίσουμε ότι δεν θα τα χρησιμοποιούμε τόσο, αλλά δεν θέλουμε να τα πετάξουμε γιατί έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται! Το κάθε βίωμα και η κάθε λειτουργία μας είναι μέρος μας, μέρος του εαυτού μας, μέρος της πορείας μας.

Στόχος της ψυχοθεραπείας λοιπόν, είναι η αυτογνωσία, η επίγνωση και η αποδοχή του εαυτού και των αναγκών μας κάθε στιγμή! Με αυτά τα εργαλεία, μπορώ να ζήσω καλύτερα, με περισσότερο φως και περισσότερη αγάπη για μένα, τους άλλους και τη ζωή!

Με αυτήν την έννοια η θεραπεία γίνεται μία διαδικασία εκπαίδευσης. Εκπαιδεύομαι στην ανάγνωση των συναισθημάτων μου, στην αναγνώριση των αναγκών μου, στην ικανότητα μου να επιλέγω, εκπαιδεύομαι στο να συναντώ, να φτιάχνω σχέσεις, να εκφράζομαι και εν τέλει εκπαιδεύομαι στο να ζω! Μέσα στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας μαθαίνω να δημιουργώ χώρους και σχέσεις που θα μου επιτρέπουν να εκφράζω τα συναισθήματα μου και τον εαυτό μου όπως είναι. Μέσα σε αυτήν την διαδικασία προσωπικής δουλειάς, μπορώ να μάθω να συνδέομαι με τον εσωτερικό μου κόσμο, να του δίνω αξία και να τον φροντίζω.

Ποιά είναι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία μοιάζει με έναν δρόμο που οδηγεί στην γνωριμία με τον εαυτό μας. Είναι ένας δρόμος που έχει πολλούς τόπους όπου μπορείς να σταματήσεις και να ξεκουραστείς, να απολαύσεις ή ακόμα και να μείνεις εκεί. Η διαδρομή γίνεται αλλού πιο δύσκολη και αλλού πιο εύκολη. Έχει ανηφόρες, κατηφόρες, χωματόδρομους, δρόμους με χαλίκια, ακόμα και λακούβες αλλά έχει και ασφλατόδρομους, ευθείες, και ανοιχτούς δρόμους φωτεινούς, έχει σήραγγες και τούνελ, υπόγεια τούνελ ακόμα και υποθαλάσσια, αλλά έχει και γέφυρες υπέργειες ή διαδρομές μέσα από δάση και ποτάμια! Έχει σημεία με σκοτάδι και υγρασία και σημεία με φως και αεράκι!

Από την στιγμή που θα μπεις σε αυτόν τον δρόμο, θα ανακαλύψεις ότι δεν έχει τελειωμό και ίσως μάθεις σύντομα να απολαμβάνεις την διαδρομή! Ακόμα κι όταν σταματήσεις να πηγαίνεις στις συναντήσεις με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, ο δρόμος συνεχίζεται.

Για μένα, στόχος είναι να πάρεις όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι για να ζεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις!

Δεν μπορώ να δω την ψυχοθεραπεία σαν μια διαδικασία με αρχή και τέλος παρα μόνο σαν μία διαδικασία που με μαθαίνει να ζω και να με φροντίζω και άλλοτε την χρειάζομαι περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.

Το πιο βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η σχέση με τον θεραπευτή. Μέσα από την σχέση αυτή θα μπορέσω να ανακαλύψω όσα έχω μέσα μου αλλά και όσα μπορώ να δημιουργήσω!

Λίγο πιο πρακτικά, μέσα από τον λόγο μου και την συζήτηση και στην προσέγγιση που ακολουθώ μέσα από τον πειραματισμό, το βίωμα και την δράση κάποιες φορές, οδηγούμαι να καταλάβω τον εαυτό μου καλύτερα, να αναπτύξω νέα εφόδια και ικανότητες, να ανατρέψω καταστάσεις που δεν με ικανοποιούν πια, οδηγούμαι σε μία αλλαγή!

Πότε πρέπει κανείς να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε είναι καλή στιγμή να μπει κανείς σε αυτήν την διαδικασία. Οι περισσότεροι από μας ξεκινάμε με κάποια αφορμή στη ζωή, μία απώλεια, μία ασθένεια, ένας χωρισμός, μία σημαντική αλλαγή, κάποια απόφαση που πρέπει να ληφθεί, κάποια κατάσταση που μας δυσκολεύει, ένα συναίσθημα που μας βαραίνει, κ.ο.κ.

Κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, μπορεί να μπουν στη διαδικασία αυτή γιατί θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ζήσουν καλύτερα!

Όλοι σαν άνθρωποι κουβαλάμε μέσα μας βιώματα που με κάποιο τρόπο μας επηρεάζουν μέσα στη ζωή!  Όσο ζούμε, πάντα θα υπάρχουν πράγματα να μάθουμε για μας και τον κόσμο. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας από τους διάφορους δρόμους που υπάρχουν για μία εμπειρία στη ζωή με περισσότερο φως!

Συγγραφή Άρθρου

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος

Πεσσάρη Ηλιάννα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στην βιωματική θεραπεία μέσω ψυχοδράματος. Ατομική Θεραπεία, Συντονισμός βιωματικών ομάδων Ψυχοδράματος, Θεραπεία Ζεύγους, Ομάδες εφήβων, Θεματικά Σεμινάρια. Προσωπική Ανάπτυξη, Χώρος ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η εγγύτητα στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης
κοινωνική αποστασιοποίηση

Νιώθω πολύ μεγάλη αμηχανία αυτές τις μέρες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μέχρι τώρα έχω δουλέψει με τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που έρχονται, ώστε να μην φοβόμαστε την αγκαλιά, την επαφή και την εγγύτητα, ώστε να επιτρέπουμε στις καρδιές μας να είναι ανοιχτές και να έρχονται κοντά, ώστε το κοντά να γίνεται όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και με το σώμα. Έχουμε δουλέψει ώστε να εξοικειωθούμε με το άγγιγμα, τα βλέμματα, την έκφραση της αγάπης και των συναισθημάτων.

Τι σημαίνει να είμαι γυναίκα
γυναίκα

Τόσα έχουν ειπωθεί και ειπώνονται καθημερινά για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Οι περισσότεροι από μας, έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες κουβαλάμε πάρα πολλή εξωτερική πληροφορία για το πώς πρέπει να είμαστε, πώς να φαινόμαστε, πώς να καθόμαστε, πώς να φερόμαστε, πώς να μιλάμε, τι πρέπει να κάνουμε, κ.ο.κ.

Η ζωή σε παύση
ενδοσκόπηση

Όταν κάνω μία παύση από την καθημερινότητα και επιτρέπω στον εαυτό μου να κάτσει, να σταθεί, όταν του δίνω χώρο απλά να υπάρχει, με όλα όσα έχει μέσα του, με όλα όσα είναι εκεί, αυτό που συμβαίνει με μαθαίνει τα περισσότερα.

Ο χώρος που φτιάχνουμε μαζί
Απόσταση στο ζευγάρι

Η απόσταση μεταξύ μας

Kάθε φορά που δεν λέω κάτι που σκέφτομαι για μας, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που θυμώνω μαζί σου και το κρύβω, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που υποχωρώ σε κάτι απέναντι σου χωρίς να στο πω, μεγαλώνω την απόσταση.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares