Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η αιτιολογία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι μόνο εν μέρει γνωστή, ωστόσο ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εξέλιξη της διαταραχής εμφανίζονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Γενετικοί παράγοντες και πρώιμες τοξικές εμπειρίες

Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, οι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις τοξικές πρώιμες εμπειρίες είναι δυνατόν να προκαλούν συναισθηματική απορρύθμιση και παρορμητικότητα που οδηγούν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές και ψυχοκοινωνικά ελλείμματα. Αυτό, σε ένα φαύλο κύκλο, είναι πιθανό να διαιωνίσει τα συμπτώματα συναισθηματικής αστάθειας και παρορμητικότητας ενισχύοντας την εξέλιξη της διαταραχής.

Μέσω γενετικών αναλύσεων σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έχουν αναγνωρισθεί τέσσερις παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι η απορρύθμιση του συναισθήματος που περιγράφει την αστάθεια του συναισθήματικής και γνωστικής λειτουργίας, την ασταθή αίσθηση του εαυτού και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτός ο παράγοντας περιλαμβάνει τα κυριότερα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας και η κληρονομική προδιάθεση μπορεί να υπολογισθεί περίπου σε ποσοστό 47%.

Πρώιμες τοξικές εμπειρίες όπως είναι η παραμέληση και η κακοποίηση αναφέρονται από πολλούς ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της οριακής διαταραχής. Ως πιο συχνή, αναφέρεται η σεξουαλική κακοποίηση σε ποσοστό 40–71% των πασχόντων. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή η οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά αντιμετωπίζεται ως μία μορφή χρόνιας διαταραχής μετατραυματικού στρες που συνδέεται με την εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Παρόλα αυτά, η εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης δε συνιστά ούτε αναγκαία, ούτε ικανή συνθήκη προκειμένου να αναπτυχθεί η διαταραχή.

Το φύλο φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη νευροβιολογία της διαταραχής. Ερευνητές έχουν εντοπίσει σημαντικές διαφορές στα δύο φύλλα που συνδέονται με τη σεροτονινεργική δραστηριότητα δίνοντας προβάδισμα στις γυναίκες να αναπτύξουν τη διαταραχή σε ποσοστό 75%.

Τέλος, μέσω της λειτουργικής και δομικής νευροαπεικόνισης έχει εντοπισθεί δίκτυο δυσλειτουργικών περιοχών του εγκεφάλου που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συμπτωματολογία της διαταραχής. Ωστόσο δεν είναι γνωστό αν αυτές οι δυσλειτουργίες προυπήρχαν των πρώιμων εμπειριών ή εάν δημιουργήθηκαν στη συνέχεια ως αποτέλεσμα αυτών ή των συμπτωμάτων της οριακής διαταραχής προσωπικότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού

alvanou annaΨυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares