Ο τρόπος δόμησης της αυτοεκτίμησης (self-esteem) με το πέρασμα του χρόνου, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη του εαυτού (self) και με την ωρίμανση της προσωπικότητας του ατόμου μέσα στον χρόνο. Η δόμηση του εαυτού ξεκινά ήδη με τη γέννηση και φαίνεται να μην αποκτά σταθερή μορφή μέχρι μετά το τέλος της εφηβικής περιόδου. Το πώς εξελίσσεται ο εαυτός έχει εγείρει πολλές διαφορετικές απόψεις.

Στον ψυχαναλυτικό κόσμο, η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται παράλληλα με το Εγώ και η πρώτη εισαγωγή του παιδιού στην γνώμη των άλλων συμβαίνει μέσα από την αρχική δυαδική σχέση με τη μητέρα που του παρέχει ή όχι την άνευ όρων αποδοχή. Μέσα από αυτή, το παιδί αναπτύσσει τη βάση της αυτοεκτίμησής του. Στη συνέχεια, το παιδί συναναστρέφεται κυρίως με τους γονείς ή άλλους φροντιστές και μέσα από την επιβεβαίωση ή όχι που παίρνουν από αυτούς δημιουργούν τις προσδοκίες τους για τον εαυτό και για τον κόσμο. Γύρω στα 4 έτη που το παιδί αναπτύσσεται γνωστικά ξεκινά τις πρώτες αξιολογήσεις για τον εαυτό του.

Στη μέση και ύστερη παιδική ηλικία που ξεκινά να πηγαίνει στο σχολείο και επεκτείνει τον κύκλο των σημαντικών άλλων, αυξάνεται και η κοινωνική του εμπειρία και πλέον συγκρίνει τον εαυτό του και με κοινωνικά κριτήρια ώσπου το παιδί ενσωματώνει τις αξιολογήσεις τους μέσα σε μια δική του εσωτερικευμένη αναπαράσταση αυτοεκτίμησης.

Κατά τη γνωσιακή θεωρία, το παιδί αναπτύσσει την εικόνα για τον εαυτό του κυρίως μέσα από βασικές πεποιθήσεις των άλλων για την αξία του, που υιοθετεί και το ίδιο το άτομο. Αυτές οι πεποιθήσεις, καθοδηγούν τον τρόπο που αισθάνεται, βιώνει τον εαυτό του και σκέφτεται ώσπου τελικά οδηγείται σε μία πιο σταθερή εικόνα εαυτού την οποία μετέπειτα διατηρεί μιας και αποτελεί το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει τον κόσμο.

Ο ναρκισσισμός φαίνεται να δημιουργείται σε άτομα που είχαν δεχτεί είτε μία άνευ όρων αποδοχή δίχως όρια όπου ο γονέας διόρθωνε τα σφάλματα του παιδιού και το έλουζε με φροντίδα, όπου το άτομο αποκτά το αίσθημα κατοχής ιδιαίτερων δικαιωμάτων μαζί με ένα συγκαλυμμένο αίσθημα ανεπάρκειας στο να λειτουργήσει αυτόνομα, είτε αναπτυσσόταν ως μηχανισμός σε γονεϊκές σχέσεις όπου υπήρχε αστάθεια και το άτομο αισθανόταν κατώτερο με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη την υιοθέτηση μίας αντισταθμιστικής ψευδοταυτότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού

alvanou annaΨυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares