Διακοπή ψυχοθεραπείας

Η διακοπή της ψυχοθεραπείας, όπως και η συνεχής απουσία του θεραπευόμενου από τις συνεδρίες, είναι βέβαια μια κατάσταση όχι σπάνια. Ωστόσο ακόμα πιο συχνή είναι η σκέψη για την ενδεχόμενη διακοπή της ψυχοθεραπείας, η οποία αρκετές φορές έχει περάσει - έστω και φευγαλέα - ή βρίσκεται σταθερά στο μυαλό εκείνων που επισκέπτονται κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός πως αρκετοί ψυχοθεραπευτές παρατηρούν τους θεραπευόμενούς τους να «εξαφανίζονται» μετά από κάποιο διάστημα.

Οι παράγοντες που οδηγούν στη διακοπή της ψυχοθεραπείας

Στις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή όταν ένα άτομο προβάλει ενδοιασμούς για την επόμενη επίσκεψή στον ψυχοθεραπευτή του, ορισμένες σκέψεις που προκύπτουν ως προφάσεις διακοπής της θεραπείας είναι για παράδειγμα: «τόσον καιρό που πηγαίνω δεν έχω δει καμία βελτίωση» ή «δεν είναι απαραίτητο να δίνω τόσα πολλά χρήματα» ακόμα και «ίσως ο ψυχοθεραπευτής μου δεν είναι αποτελεσματικός».

Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω σκέψεις εξυπηρετούν απλώς την αποποίηση της ευθύνης και τη μετάθεση αυτής σε ένα διαφορετικό πρόσωπο ή κατάσταση, για τη διακοπή των επισκέψεων. Όπως τονίστηκε και παραπάνω, μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά συχνή και διέρχεται από αυτήν ένας μεγάλος αριθμός θεραπευμένων και μάλιστα περισσότερες φορές από μία.

Επιπρόσθετα, η ύπαρξη κάποιας διαταραχής προσωπικότητας, η αποφυγή της βίωσης των ανεπιθύμητων συναισθημάτων αλλά και του άγχους που επέρχεται, η αρνητική στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος σχετικά με την ψυχοθεραπεία, η νεαρή ηλικία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καθώς και η επαγγελματική κατάσταση, είναι δυνητικά παράγοντες που αποτελούν αιτίες διακοπής της ψυχοθεραπείας.

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συνεχιστεί η θεραπευτική διαδικασία, όταν παρατηρείται υψηλό εσωτερικό κίνητρο στον θεραπευόμενο και όταν, στο επίπεδο αντιμετώπισης κάποιας κρίσης, ο θεραπευτής καταφέρει να κατευνάσει τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και να δομήσει όρια απέναντι σε αυτά. Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι η εμπειρία από προηγούμενη θεραπεία ενδέχεται λειτουργήσει βοηθητικά αλλά και ως παράγοντας διακοπής της νέας προσπάθειας.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο μέρος των θεραπευομένων που διακόπτουν τη ψυχοθεραπεία είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά (είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους) και εκείνοι που χαρακτηρίζονται από οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Παρά ταύτα όταν κάποιος αισθάνεται για ορισμένους λόγους ότι θέλει να διακόψει την ψυχοθεραπεία δεν πρέπει να προβαίνει σε βιαστικές αποφάσεις ή κινήσεις. Η υπομονή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο καλύτερος σύμβουλος, διότι ένας θεραπευόμενος δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για το αν η ψυχοθεραπεία έχει ολοκληρωθεί, αν η επιθυμία του να διακόψει προκύπτει από προσωπικές ανασφάλειες του ή ακόμα αν δεν είναι ο ίδιος συνεργάσιμος με τον ψυχοθεραπευτή του εκφράζοντας τις φοβίες ή και τις αμφιβολίες του σε κάποιον χρόνο που ο ίδιος (ο θεραπευόμενος) έχει "αυθαίρετα" ορίσει στο μυαλό του κ.λπ.

Η ανάγκη συνεργασίας θεραπευόμενου και θεραπευτή

Για κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι, είναι αρκετά πιο βολικό κι εύκολο να προσπαθεί κανείς να βρει αιτίες και δικαιολογίες διακοπής της ψυχοθεραπείας από το να προσπαθεί να καθησυχάσει τον εαυτό του και να αγωνιστεί σε αυτό που ονομάζεται ψυχοθεραπεία. Είναι ανάγκη να θυμόμαστε πως, ακόμα και οι αμφιβολίες για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και για την αποτελεσματικότητα του ψυχοθεραπευτή μπορούν να αντιμετωπιστούν, και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, μέσω της ίδιας της επισκέψεώς μας στο ψυχοθεραπευτικό δωμάτιο. Είναι αλήθεια πως "μαγικός" δρόμος για την επίλυση των ανεπιθύμητων συναισθημάτων, του άγχους και γενικότερα ό,τι προκαλεί δυσφορία σε έναν άνθρωπο, δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου το να προσπαθεί κάποιος να αποδίδει συνεχώς τις ευθύνες του σε έξωθεν παράγοντες είναι από τη μια βολικό, συγχρόνως όμως χάνει χρόνο από τη ζωή του, παρεμποδίζει τον εαυτό του από την προσωπική βελτίωση και εξέλιξη και κατ’ επέκταση τη θεραπευτική διαδικασία.

Βάσει των όσων αναφέραμε ως τώρα, μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι πρέπει το κάθε άτομο να σκέπτεται καλύτερα - πιο αντικειμενικά και δίχως υποθετικά σενάρια - αν του ταιριάζει ο ψυχοθεραπευτής, αν είναι σε θέση να εκμυστηρευτεί σε αυτόν τον τελευταίο κάθε σκέψη του, αν μπορεί να συζητήσει μαζί του κάθε αμφιβολία του κ.λπ. Όταν συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση ή και ο δισταγμός δεν εκφραστούν και δεν περάσουν από το απαραίτητο στάδιο της συζήτησης, τότε είναι θέμα χρόνου να γίνουν γνωστά με έμμεσο τρόπο, δηλαδή παρακωλύοντας τη θεραπευτική διαδικασία και δυσκολεύοντας τη θέση του ψυχοθεραπευτή μέσω της ακύρωσης των συνεδριών ή της καθυστέρησης σε αυτές, παρουσιάζοντας εμμονές σε πολύ συγκεκριμένα θέματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και δημιουργώντας δυσκολίες στο επίπεδο της αμοιβής των επισκέψεων.

Αναμφίβολα για το κάθε τι που γνωστοποιείται κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας - είτε πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό είτε για κάτι πιο δευτερεύον - είναι απαραίτητο να συμπράττει στη διαχείριση και στην επίλυσή του ο θεραπευόμενος.

Έτσι, με την αμέριστη αρωγή του συνοδοιπόρου και θεραπευτή, η προσπάθεια του θεραπευόμενου ατόμου είναι πιο σταθερή και πιο ασφαλής, διότι οι δυσκολίες, οι φοβίες και οι δυσφορίες που ανακύπτουν μεταβάλλονται κάθε φορά σε ευκαιρίες αυτοβελτίωσης.

Ο θεραπευτής βρίσκεται πάντα εκεί για εμάς, προσπαθώντας να μας αφυπνίσει και να μας συμβουλεύει όπως πρέπει, ενώ η υγιής σχέση μας μαζί του είναι θετική για την ίδια τη θεραπεία. Άλλωστε, ο τρόπος που επιλέγουμε να συμπεριφερθούμε απέναντι στη ψυχοθεραπεία και τον ίδιο τον θεραπευτή είναι μια εικόνα του τρόπου που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας αλλά και μια εικόνα της γενικότερης συμπεριφοράς μας στην καθημερινή μας ζωή και τους ανθρώπους που περιλαμβάνει αυτή.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είναι μάταιο να κάνεις τα ίδια πράγματα συνεχώς και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα
ψυχοθεραπεία

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου, συμβαίνει συχνά να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που μου περιγράφουν διάφορα προβλήματα που ζουν, τα οποία σχετίζονται με τις οικογενειακές και τις ερωτικές τους σχέσεις. Τα προβλήματα αυτά κάποτε περιλαμβάνουν παράπονα συνεργατών ή εργοδοτών στο χώρο εργασίας και κάποτε δυσλειτουργικές συμπεριφορές προσώπων από το περιβάλλον των οικογενειακών, των φιλικών και των ερωτικών σχέσεων.

Το άγχος για το διάβασμα: πανελλήνιες & εξεταστική
πανελλήνιες εξεταστική άγχος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι περίοδοι εξεταστικής, για τους μαθητές και τους φοιτητές αντίστοιχα, είναι χρονικά διαστήματα στα οποία φαίνεται πως κυριαρχεί το άγχος, η αγωνία, το stress και γενικώς πολλά ανεπιθύμητα συναισθήματα, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερα νευραλγικής περιόδου, κατά την οποία ο άνθρωπος καλείται να φτάσει στην επιτυχία.

Σύγχρονες καταστάσεις και ψυχική υγεία - Covid-19
ψυχική υγεία

Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανησυχία των πολιτών παγκοσμίως έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Οι ταχύτατες εξελίξεις και τα κοινωνικά περιθώρια που καθημερινά στενεύουν, λόγω του γνωστού κορωνοϊού, είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Είναι, λογικό επόμενο τόσο το άγχος όσο και η αγωνία, λοιπόν, να «κυριαρχούν» στις ζωές όλων αυτή την περίοδο, αν και σχετικά με αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, φέρουμε κυρίως εμείς οι ίδιο την ευθύνη.

Σεξουαλικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares