Ακρόαση άρθρου......

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ως γνωστόν, συνιστά την πορεία εκείνου του ατόμου, το οποίο αποφασίζει να αλλάξει την παθητική στάση που έχει προς τον εαυτό του σε κριτική, με σκοπό να βελτιώσει ή να αλλάξει εξ ολοκλήρου τον τρόπο ζωής του. Βεβαίως μια τέτοια τακτική συνεπάγεται και το να πάρει ο θεραπευόμενος την ευθύνη που έχει για τη ζωή, την οποία επιθυμεί να αλλάξει, και να κινητοποιηθεί.

Χρειάζεται θάρρος και εσωτερική δύναμη για να έρθουν αποτελέσματα· η ψυχοθεραπεία ‘απαιτεί’ την ενεργή συμμετοχή και τη θέληση του θεραπευόμενου, ώστε ο θεραπευτής να αντεπεξέλθει πλήρως και να βοηθήσει εκείνον που έχει απέναντί του, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο θεραπευόμενος μένει προσκολλημένος στα εμπόδια που τον βασανίζουν.

Αποκτήστε το βιβλίο Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας Psychology.gr

Η αντίσταση των θεραπευομένων στη ψυχοθεραπεία

Ωστόσο, συχνά συμβαίνει αρκετοί άνθρωποι να μπαίνουν στο χώρο της ψυχοθεραπείας με μια σαφή ένδειξη πως αναζητούν βοήθεια, αλλά και με μια πιο κρυφή σκέψη πως δεν είναι απαραίτητο να «ταράξουν» κάποιον τομέα που τους πονάει ή να δουλέψουν τον εαυτό πάνω σε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Μια τέτοια περίπτωση αντίστασης καταμαρτυρά πως, αν και θέλουν να θεραπευτούν, ακυρώνουν στην πορεία της ψυχοθεραπείας την ίδια τους τη βούληση και συγχρόνως, δεν αφήνουν στον θεραπευτή το περιθώριο κάποιας αλλαγής.

Αυτού του είδους η αντίσταση δεν είναι εύκολο να οριστεί, διότι οι αιτίες δεν είναι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Είναι αλήθεια, όμως, πως ένας μεγάλος αριθμός θεραπευτών έχει κληθεί να την αντιμετωπίσει. Μια γενική αντίληψη επί του θέματος υποστηρίζει πως πρόκειται για μια μη συμμόρφωση εκ μέρους του θεραπευόμενου, η οποία δρα ως εμπόδιο στη θεραπεία και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στον ψυχικό κόσμο του θεραπευόμενου. Επίσης, είθισται σε πολλές περιπτώσεις η αντίσταση που αναφέραμε να εμφανίζεται με το προσωπείο της υγιούς αυτοπροστασίας του ατόμου και με αυτόν τον τρόπο να προκαλεί σημαντικές δυσκολίες στη θεραπευτική διαδικασία. Βάσει αυτών γίνεται αντιληπτό, πως ο θεραπευόμενος όχι μόνο παρακωλύει την ίδια τη θεραπεία, αλλά ξοδεύει το χρόνο και τα χρήματά του χωρίς όμως αποτελέσματα.

Η αναγνώριση των αιτιών της αντίστασης των θεραπευομένων

Στην επόμενη φάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο θεραπευτής να αναγνωρίσει τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την αντίσταση που προβάλλεται, ώστε να τα δουλέψει με τον θεραπευόμενο και να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η ομαλή θεραπεία.

Για παράδειγμα: στο πλαίσιο της θεραπείας συμβαίνει ο θεραπευτής να θεωρεί πως είναι καλή και απαραίτητη μια μεγάλη αλλαγή, ενώ ο θεραπευόμενος να είναι επιφυλακτικός απέναντί σε αυτή την ιδέα, διότι την εκλαμβάνει ως απειλή, αφού μέσα στον υπάρχοντα τρόπο ζωής του έχει συνηθίσει και σε κάποιο βαθμό νοιώθει ασφαλής. Έτσι, η αντίσταση που αναφέραμε δεν κατ’ ανάγκην ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην ψυχοθεραπεία, αφού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την αντίσταση ως πηγή πληροφοριών για τον θεραπευόμενο. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως η προβαλλόμενη αντίσταση σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φέρει και ομοιότητες.

Ενδείξεις αντίστασης στη ψυχοθεραπεία

Εν συνεχεία θα σημειωθούν ορισμένες ενδείξεις αντίστασης που παρατηρούνται από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • η λεκτική ή μη λεκτική έκφραση της φράσης «δεν ξέρω»,
  • η τάση να υποστηρίξει ο θεραπευόμενος πως δεν έχει ανάγκη θεραπείας,
  • η προσπάθεια να εισαγάγει νέα αιτήματα χωρίς τα προηγούμενα να έχουν ολοκληρωθεί,
  • η προσπάθεια να διαβεβαιώσει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί,
  • η επιχειρηματολογία ενάντια στους ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές,
  • η προσπάθεια για απόδοση ευθυνών στους άλλους,
  • η αποφυγή για διεύρυνση σκέψεων,
  • η συστηματική απουσία ή καθυστέρηση της θεραπείας,
  • το αίτημα εκ των προτέρων για ελάχιστες συνεδρίες,
  • η τάση απόκρυψης της αλήθειας και η σιωπηλή παρουσία του θεραπευόμενου

ενδέχεται να σημαίνουν πως το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που εισάγονται στη ζωή του μέσω της ψυχοθεραπείας.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Κλείνοντας, ο θεραπευτής πρέπει να αναγνωρίσει σε πρώτη φάση τι είναι εκείνο που δυσκολεύει τον θεραπευόμενο και έπειτα από κοινού να προχωρήσουν στη διεύρυνση των οριζόντων του τελευταίου, καθώς επίσης και να αξιολογήσει - αξιοποιήσει την κάθε πληροφορία που αντλεί με σκοπό να ενισχύεται κάθε φορά η σχέση του με τον θεραπευόμενο και έτσι να προχωρά θετικότερα η ίδια η θεραπευτική διαδικασία, κατανοώντας συγχρόνως τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην κάθε αλλαγή και προωθώντας ο θεραπευτής νέες μεθόδους λύσης αυτών.

Με τον τρόπο αυτόν και με σεβασμό στον άνθρωπο δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την καλύτερη αυτογνωσία του θεραπευόμενου και την ενεργητικότερη συμμετοχή του στη θεραπεία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής ECCac κάτοχος του European Certificate of Councellor Accreditation,  Εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινικός - Βιοθυμικός Υπνοθεραπευτής