Ακρόαση άρθρου......

Είναι γνωστές οι συνέπειες της συναναστροφής με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από ένα συνεχή αρνητισμό, που γκρινιάζουν για το παραμικρό γύρω τους, που παραμένουν οργισμένοι για μεγάλα διαστήματα και, κυρίως, που δεν έχουν σχεδόν ποτέ να πουν μια καλή κουβέντα για τον κόσμο γύρω τους.

Οι επιπτώσεις της συναναστροφής με τοξικά άτομα

Αυτού του είδους οι σχέσεις με αγχώδεις, συχνά θυμωμένες και εχθρικές προσωπικότητες δεν επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο το ψυχισμό του ατόμου, αλλά δύνανται να επιβαρύνουν και όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι γνωστό, έχει συναναστραφεί και έχει σχετιστεί με τοξικούς ανθρώπους, στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή, και σε κάποιο βαθμό έχει παρατηρήσει συμπεριφορές όμοιες με αυτές που σημειώθηκαν παραπάνω.

Όσο πιο βαθιά στη ζωή του καθενός εισήλθαν τόσο πιο ορατές- δυνητικά- φάνηκαν οι περιπτώσεις κοροϊδίας, έλλειψης σεβασμού, ψέματος και προδοσίας.

Επίσης, όσο πιο κοντινή επαφή είχε κάποιο άτομο με τοξικό άνθρωπο τόσο πιο εύκολα μπόρεσε να αντιληφθεί και να διακρίνει την απαισιοδοξία ή τη θλίψη που έχουν την τάση να μεταδίδουν.

Δευτερευόντως, άρχισε βαθμιαία να οικειοποιείται ως συμπεριφορά το άγχος ή ο φόβος από την αναμονή μιας ενδεχόμενης δυσάρεστης κατάστασης στο κοντινό μέλλον.

Τα γνωρίσματα των τοξικών ανθρώπων 

Οι τοξικοί άνθρωποι, που τους έχει επιτραπεί να υπάρχουν στη ζωή ενός ατόμου με τον οποιονδήποτε τρόπο, δε βρίσκονται εκεί με στόχο να βελτιωθούν και να μεταβάλλουν τις συνήθειες της ζωής τους ή γενικότερα το χαρακτήρα τους.

Αντιθέτως, βρίσκονται σε μια μόνιμη διάθεση κριτικής και απόδοσης ευθυνών. Κάθε φορά που εκείνοι δημιουργούν μια κατάσταση έντασης ή σφάλλουν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταλογίσουν την ευθύνη και το βάρος αυτής της τελευταίας σε κάποιον άλλον και βέβαια η συμπεριφορά αυτή είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να φαίνεται πως όσα λέγονται και γίνονται εκ μέρους τους είναι αλάνθαστα και μοιραία.

Ένας συνηθισμένος τρόπος να πετύχουν τα όσα προαναφέρθηκαν είναι η δημιουργία ενοχικών συναισθημάτων, προσβάλλοντας και καταβαραθρώνοντας τον εγωισμό του κάθε ατόμου.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί, πως οι επιλογές που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι δε βασίζονται στη «θεά τύχη». Αντιθέτως, γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιά άτομα θα απευθυνθούν, ώστε να μπορέσουν να "παίξουν" ελεύθερα και εγγυημένα αυτό το παιχνίδι χαρακτήρων και συμπεριφορών. Σκοπός τους, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι να υπάρχουν γύρω τους άτομα ευάλωτα και, τρόπον τινά, πρόσφορα στη χειραγώγηση από άλλους ανθρώπους.

Μην επιτρέπεις άλλη τοξικότητα

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει κανένας άνθρωπος να δείχνει ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν πρέπει, όσο σκληρό ή απάνθρωπο κι αν ακούγεται, να επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων ατόμων στη ζωή του. Κι αυτό, όχι γιατί πρέπει να πράξει εκδικητικά ή από "κακία", επειδή δεν έχει κανένας άνθρωπος δικαίωμα να προσβάλλει και να θίγει την αξιοπρέπεια κανενός ατόμου.

Επειδή μπορεί να είναι βλαβεροί και επικίνδυνοι οι τοξικοί άνθρωποι, ακόμα και για τον ίδιο τους τον εαυτό, χωρίς να έχει άμεσα το δικαίωμα κάποιος να τους αποτρέψει.

Από την άλλη, η κάθε περίπτωση προσπάθειας για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας και άλλων ατόμων πρέπει να αποτρέπεται.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι απαραίτητο να εξορίζεται από τη ζωή του καθενός. Όχι να προσπαθεί κάποιος να συμβιβαστεί ούτε να διορθώσει κάτι, αλλά να φεύγει μακριά τους- ας είναι δύσκολο-, για να μην βλάψει τον υγιή ψυχικό του κόσμο. Γιατί αυτός ο τελευταίος δεν είναι προς πώληση. Ούτε καν προς διαπραγμάτευση.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής ECCac κάτοχος του European Certificate of Councellor Accreditation,  Εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινικός - Βιοθυμικός Υπνοθεραπευτής