ερωτική ζήλεια

Ο συνδυασμός γενετικών παραγόντων, οικογένειας και πρώιμων εμπειριών έχει δομήσει την προσωπικότητά μας, τη στάση ζωής και τις προσδοκίες που έχουμε από τους εαυτούς μας και από τους άλλους. Η ερωτική ζήλεια, μιας και σχετίζεται με τους παραπάνω παράγοντες, είναι ένα συναίσθημα που καλούμαστε διαρκώς να εντοπίζουμε και στην προσωπικότητά μας.

Ο νευρωτικός άνθρωπος

Ερευνητικά έχει φανεί πως ένας άνθρωπος πιο καχύποπτος, ο οποίος τείνει να μην εμπιστεύεται τους άλλους και εμφανίζεται δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα και τις πράξεις τους, είναι πιθανότερο να αναπαράγει αυτόν τον τρόπο σκέψης και στα πλαίσια της ερωτικής του σχέσης. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα όπου το τερατάκι της ζήλειας δεν βιώνεται σαν ένας απρόσκλητος ενοχλητικός επισκέπτης του νου αλλά σαν ένας φύλακας-άγγελος που χάρη σε αυτόν θα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε την επικείμενη απιστία. Το τερατάκι αυτό θα μας οδηγεί και σε συμπεριφορές ελέγχου του άλλου, πράγμα που θα μας δώσει περισσότερα επιχειρήματα ώστε να γίνουμε καλύτεροι συνήγοροι υπερ της ορθότητας της ζήλειας μας.

Επίσης, χαρακτηριστικά νευρωτικού χαρακτήρα όπως η ανταγωνιστικότητα, η ανυπομονησία, η κυκλοθυμία, η οξυθυμία και το αίσθημα κατωτερότητας φαίνεται να παίζουν έναν πολύ ισχυρό ρόλο. Μιλώντας για το αίσθημα κατωτερότητας και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά η ζήλεια μας εξηγείται μέσα από τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε θεμελιωδώς ανεπαρκείς σε τομείς της ζωής (π.χ. στον τομέα της ελκυστικότητας ή της κοινωνικότητας) και θεωρούμε αξιοπερίεργο κάποιος να μας έχει αποδεκτεί μιας και εμείς δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.

Μοιάζει λες και υπάρχει μία εσωτερική φωνή που επαναλαμβάνει πως δε μας αξίζει η αγάπη των άλλων και ίσως τίποτα καλό γενικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο το ταίρι μας να ενδιαφερθεί για κάποιον άλλον ως πολύ πιο μεγάλο απ'ότι πραγματικά είναι, γιατί κρυφά μέσα μας, θα το θεωρούσαμε “λογικό” το ταίρι μας να επιλέξει κάποιον καλύτερο. Αυτό το έλλειμα αυτοεκτίμησης μας καθιστά ευάλωτους στο να παραφράζουμε καταστάσεις στη ζωή μας και μας οδηγεί στο να τις αντιλαμβανόμαστε σύμφωνες με την πεποίθηση της αναξιότητάς μας.

Τα γνωστικά σφάλματα

Θα υποπέσουμε σε άλματα λογικής η αλλιώς γνωστικά σφάλματα που θα μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και θα μας κάνουν να ζηλέψουμε ακόμα περισσότερο στην παραμικρή ευκαιρία.

  • Διάβασμα της σκέψης. Σίγουρα δεν είμαι αρκετός για εκείνη-ον.
  • Προφητεία. Σίγουρα θα βρει κάποιον καλύτερο από εμένα.
  • Υπεργενίκευση. Όλοι κερατώνουν αν τους δοθεί η δυνατότητα.

Ένας ακόμα λόγος ύπαρξης της ερωτικής ζήλειας σχετίζεται με τις στάσεις και τις απόψεις του ίδιου του ατόμου. Ο μηχανισμός της προβολής, δηλαδή η τάση να βλέπουμε δικές μας ανάγκες ή γνωρίσματα στο πρόσωπο των άλλων είναι ο κύριος μηχανισμός μέσα από την οποίο η ψυχανάλυση έχει επιχειρήσει να εξηγήσει το φαινόμενο και πράγματι, οι έρευνες, έχουν επιβεβαιώσει πως άτομα που εκφράζουν με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση την ερωτική τους ζήλεια, στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να απιστήσουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να διατυπωθεί πως η ανεξέλεγκτη-παρορμητική εκδήλωση ζήλειας όπως και θυμού δεν φέρει την κάθαρση από αυτά τα συναισθήματα. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, τα τροφοδοτεί. Είναι προτιμότερο να επικοινωνούμε τη ζήλεια μας ήρεμα και αναλυτικά στον σύντροφό μας ώστε αφενός να καταλάβει τα πράγματα που μας οδηγούν στο να τη νιώθουμε και τέλος να λάβουμε τη διαβεβαίωση αγάπης που χρειαζόμαστε ώστε να την αποδυναμώσουμε.  

 

Διαβάστε ακόμη το 1ο πρώτο μέρος της ενότητας: Αναζήτηση των αιτιών της ερωτικής ζήλειας. Μέρος πρώτο: Η οικογένεια 

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού

alvanou annaΨυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares