Ακρόαση άρθρου......

Η απιστία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα στα ζευγάρια. Πρόκειται για την αθέτηση της υπόσχεσης προς το σύντροφό μας πως θα παραμείνουμε συναισθηματικά αλλά και σεξουαλικά πιστοί. Μπορούμε να πούμε πως πέρα από την σεξουαλική πράξη, υπάρχει επίσης η συναισθηματική, η εγκεφαλική, η λεκτική και η διαδικτυακή απιστία.

Τις περισσότερες φορές είναι καταστροφική για τις σχέσεις, αφού κλονίζονται και χάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι.

Γιατί οι άνθρωποι απιστούν;

Συνήθως, η απιστία προκύπτει όταν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και έλλειψη επικοινωνίας. Ωστόσο, υπάρχουν και βαθύτερα αίτια, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι ανασφάλειες και η ανάγκη για επιβεβαίωση. Επιπλέον, τα συναισθηματικά κενά και η έλλειψη στοργής απομακρύνουν το ζευγάρι και δημιουργούν ευκαιρίες για καινούριες γνωριμίες.

Ο θυμός, η απογοήτευση και οι τσακωμοί μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία για λόγους εκδίκησης.

Ακόμα η ρουτίνα, η μακροχρόνια σχέση, η καθημερινότητα του ζευγαριού και η απώλεια ενδιαφέροντος έχουν αναφερθεί από τους εμπλεκόμενους  ως αιτίες που ωθούν στην αναζήτηση νέου συντρόφου. 

Μια εξίσου σημαντική αιτία που οδηγεί στην απιστία, είναι τα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Ιδίως την περίοδο μετά τη γέννηση ενός παιδιού εάν όλη η προσοχή στρέφεται πάνω του. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μειώνεται η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Επομένως, οι σύντροφοι που αισθάνονται παραμελημένοι, καταφεύγουν σε τρίτο πρόσωπο για να καλύψουν τις βαθύτερες ανάγκες τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Όταν η αγάπη ξενοκοιμάται, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Απιστία και σύγχρονη κοινωνία

Η σύγχρονη κοινωνία στην οποία ζούμε, έχει επιφέρει αλλαγές στις απόψεις και τις στάσεις για το θέμα της απιστίας.

Επιπρόσθετα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας προσφέρουν πολλές επιλογές, καθιστούν τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και επιρρεπή στην απιστία. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να απιστήσουν τον σύντροφό τους, κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της οθόνης και αναπτύσσουν ρομαντικές σχέσεις. 

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Με την ανταλλαγή μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αναπτύσσεται μια συναισθηματική οικειότητα, που μας κάνει να νιώθουμε ενοχή απέναντι στον/στην σύντροφό μας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωματική επαφή.

Οι άνδρες και οι γυναίκες απατούν για τους ίδιους λόγους;

Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι στις παλαιότερες κοινωνίες η απιστία αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες. Στις μέρες μας κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία. 

Ένας άνδρας συνήθως απιστεί για επιβεβαίωση του ανδρισμού του, για εκτόνωση και την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορμών. Δεν αισθάνεται ότι πρέπει απαραίτητα να εμπλακεί συναισθηματικά με το τρίτο άτομο για να προβεί στη σεξουαλική πράξη.

Αντίθετα, η γυναίκα, τις περισσότερες φορές, απατά τον σύντροφό της όταν έχει συναισθηματικά κενά. Αποζητά να καλύψει τις συναισθηματικές της ανάγκες με έναν καινούριο σύντροφο που της προσφέρει ενδιαφέρον και την κάνει να νιώθει επιθυμητή. Όμως, πριν προχωρήσει στην πράξη, συνήθως έχει δεθεί συναισθηματικά. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι γυναίκες απατούν «εγκεφαλικά». 

Ομολογία απιστίας

Είναι καλό να ομολογούμε την απιστία στο ταίρι μας; Πρέπει να ομολογεί κανείς την απιστία; Μήπως να το αποκρύψει για να μην πληγώσει το ταίρι του; 

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η ειλικρίνεια είναι πάντα πολύ σημαντική ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα. 

Η αποκάλυψη ενδέχεται να φέρει οργή και θυμό στον απατημένο σύντροφο, καθώς θα αισθανθεί την απόλυτη προδοσία. Η προδοσία πολλές φορές πληγώνει περισσότερο και από την ίδια την ερωτική πράξη. 

Μια σχέση βασίζεται στην αγάπη, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και το ενδιαφέρον για τον άλλον. Με την ομολογία, λοιπόν, της ύπαρξης ενός τρίτου προσώπου όλα αυτά «καταρρέουν». Έτσι, το άτομο που βίωσε την απιστία, απομακρύνεται γιατί αισθάνεται ευάλωτο. Αρχίζει να σκέφτεται τι πήγε λάθος στη σχέση, τις δικές του ευθύνες σε όλο αυτό που του συνέβη. Αν έχει παραμελήσει τον σύντροφό του ή αν ακόμα έχει παραμελήσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Καλό θα ήταν, να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, να αναγνωρίσει ο καθένας τα λάθη του και να αποφασίσουν από κοινού, αν και εφόσον είναι πρόθυμοι να το ξεπεράσουν και να συνεχίσουν μαζί.

Αντιμετώπιση απιστίας

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Συνήθως στο μυαλό έρχονται δύο επιλογές:

  • Δεν αντέχετε την προδοσία που νιώθετε, πιστεύετε ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, δεν εμπιστεύεστε το σύντροφό σας και επιλέγετε να χωρίσετε.
  • Θέλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας και να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε την απιστία.

Εφόσον, επιλέξετε να συγχωρήσετε τον/την σύντροφό σας, τότε πρόκειται να ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής στη νέα κατάσταση. 

Η αντιμετώπιση της απιστίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει ο φόβος πως αυτή θα επαναληφθεί. Πρέπει να αφήσετε πίσω σας το γεγονός και να επικεντρωθείτε στα πραγματικά προβλήματα της σχέσης. Χρειάζονται πολλές θυσίες και τεράστια υπομονή για να μπορέσετε να ξαναχτίσετε από την αρχή τη σχέση σας, η οποία αυτή τη φορά θα στηρίζεται σε πιο «γερά» θεμέλια.

Μια «συμβουλή» που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να μη ζητήσετε να μάθετε ποτέ λεπτομέρειες που θα σας πληγώσουν.

Αρκεί να ξέρετε ότι ο/η σύντροφός σας έχει μετανιώσει για το λάθος του/της και θέλει να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σας.

Μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία;

Σίγουρα η σχέση κλονίζεται σε μεγάλο βαθμό μετά από την απιστία. Μπορεί να ξεπεραστεί με την προϋπόθεση ότι υπάρχει πραγματική αγάπη και θέληση και από τις δύο πλευρές για να σωθεί η σχέση.

Καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού, να κάνετε συνεδρίες ατομικές αλλά και ζεύγους, με σκοπό να γίνει πιο ομαλά η επανασύνδεση. 

Με τη βοήθειά του, θα διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια της απιστίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια ή άλλα λάθη στο μέλλον.

Ιδανικά, πριν πάρετε μία απόφαση, καλό θα ήταν να επεξεργαστείτε όλα τα συναισθήματα που νοιώσατε μέσα από αυτή την εμπειρία σας. Και οι δύο. Ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί ως ζευγάρι. Κι αυτό για να μπορέσετε να προχωρήσετε και να μην «κολλήσετε».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλενα Μπογδάνου - Ψυχολόγος

Έλενα Μπογδάνου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος στην Αθήνα με ιδιωτικό γραφείο στο Αιγάλεω. Μέσα από την συμμετοχή της σε πλήθος εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων παραμένει ενημερωμένη στις εξελίξεις του κλάδου της έχοντας στόχο τη δυνατότητα να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες της.