Μήπως το να είμαστε γονείς είναι μια μορφή εξουσίας; Πόσο συνειδητά λαμβάνουμε αποφάσεις;

Είναι το DNA μας τόσο εξαιρετικό όσο το έχουμε στο μυαλό μας, ώστε να το διαιωνίσουμε; Δεν προοριζόμαστε όλοι για να κάνουμε παιδιά, και αυτό δεν είναι κακό. Καθένας ταξιδεύει προς την αυτοπραγμάτωση από διαφορετικό μονοπάτι.

Τι σημαίνει καλός γονιός;

Η ασυνείδητη ή συνειδητή απόφαση να γίνει κάποιος γονέας θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων αν ένα παιδί από ακατάλληλους γονείς ανελιχθεί στην εξουσία ή ακόμα και όταν καθίσει στο ίδιο θρανίο με ένα ανυποψίαστο εύπλαστο παιδί. Το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά αποτελεί τη μεγαλύτερη ευθύνη που μπορεί να έχει ο άνθρωπος.

Είναι ανυπολόγιστης σημασίας να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιοι απλά δεν πρέπει να γίνουν γονείς και να προστατέψουμε τον πολιτισμό μας. Οι κοινωνίες έχουν ποτίσει με λάθος ιδέες το ανθρώπινο είδος. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η τρέλα; Η ανθρώπινη φύση και η επιστήμη μας δείχνουν τον δρόμο, εμείς όμως γιατί αγνοούμε και τις δυο έχοντας ενεργοποιημένους όλους τους μηχανισμούς αυτοεξαπάτησης;

Υπάρχει ελπίδα γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι με ήθος και ευφυΐα. Σε λίγο ωστόσο θα εξαλειφθούν και οι τελευταίοι, αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δεν μένουμε απλοί παρατηρητές. Η ιστορία θα μας κρίνει... και το πιθανότερο είναι να μας χαρακτηρίσει ηθικούς αυτουργούς.

Η γέννηση κάθε παιδιού είναι η ΜΗΤΕΡΑ της μεγαλύτερης ευθύνης!

Αποκτήστε το βιβλίο Εσύ, θα σε επέλεγες για γονιό σου; από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου

Κάθε φορά που ο Γιώργος ερωτάται από που εμπνεύστηκε να γράψει αυτό το βιβλίο εκείνος πάντα χαμογελάει απαντώντας, "από την άγνοια μου.. έχω τόσα ερωτηματικά που αισθάνομαι πως δεν θα καταλάβω ποτέ τους ανθρώπους".

O G. Lagios, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, θεωρεί πως το να γράψει για την ευθύνη των γονέων και την κρυμμένη συνείδηση των αποφάσεων, τον βοήθησε να εκτονωθεί, να ηρεμήσει και να αποδράσει από την πραγματικότητα. Συχνά, όπως μας λέει, όταν έχει θυμό ή περιέργεια για την συμπεριφορά των ανθρώπων, τους γράφει e-mails -τα οποία τελικά δεν στέλνει- και στα οποία περιγράφει αναλυτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με μια δόση σαρκασμού. Ένα λοιπόν από αυτά τα e-mails, απευθύνθηκε σε κάποιους γονείς και απλά μας έκανε όλους cc. Αυτό το email ήταν λίγο μεγαλύτερο και αποφάσισε να το κάνει βιβλίο με μία προυπόθεση...να μην αλλάξουν οι λέξεις του συγγράμματος για να φανεί επιτηδευμένο. Όπως το σκέφτηκε έτσι και αποτυπώθηκε. Ειλικρινά, αληθινά και με χιούμορ.

Ο Γιώργος Λάγιος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, χρηματιστηριακά και κλινική ψυχολογία εστιάζοντας στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον κόσμο των επιχειρήσεων και το 2013 συνίδρυσε την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα αλληλεγγύης με το όνομα "Μοιράζομαι". Πάντα ενεργός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ανακάλυπτει νέους ρόλους. Με τον πιο πρόσφατο, της συγγραφής, μοιράζεται μαζί μας σκέψεις του, σχετικά με την αξία και ευθύνη των γονέων.

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία μοναδική οπτική σχετικά με την επίγνωση των αποφάσεων μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr