Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Γρηγοράκη, «Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή», από τις εκδόσεις Μίνωας. Το βιβλίο αυτό μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 20:30, στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος-δρ. Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ-πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
  • Παρή Ράπτη, ιατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος
  • Ντίνα Νικολάου, διακεκριμένη σεφ-συγγραφέας

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Αθηναΐς Νέγκα.

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά η μέτζο-σοπράνο Ανδρονίκη Σκουλά, με τη συνοδεία του Διονύσιου Βούλγαρη στο πιάνο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι επιπλοκές του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα νοσήματα (θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ.) παρουσιάζουν σημαντική έξαρση στον ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 5 Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή.

Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο αυτό μας μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές λύσεις αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: Απορρυθμισμένο Ανοσοποιητικό – Οξειδωτικό Στρες - Φλεγμονή.

Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά. Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 23 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά ετέρων 20 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η παρούσα έκδοση απευθύνεται σε πάσχοντες και συγγενείς τους, σε άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους προλαμβάνοντας αυτοάνοσες διαταραχές, σε ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας: διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι πανελληνίως γνωστός Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος PhD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ–Λόγω Διατροφής. Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία - Αθλητική Διατροφή», έχει μετεκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων στο Boston Medical Center των ΗΠΑ και είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, είναι μέλος διάφορων επιστημονικών συλλόγων και έχει κληθεί ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το επαγγελματικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διάφορων νοσημάτων του ανοσοποιητικού.

Είναι o πρώτος διαιτολόγος στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, διδάσκοντας «Κλινική Διαιτολογία» και «Διατροφή–Μεταβολισμός Μικροσυστατικών» στους φοιτητές του, καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, σε δημόσια (45ο Γυμνάσιο Αθηνών) και ιδιωτικά σχολεία (Εκπαιδευτήρια Δούκα), σε ΤΕΛ και ΙΕΚ.

Το συγγραφικό έργο του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη είναι ιδιαιτέρως πλούσιο. Έχει γράψει 32 επιστημονικά βιβλία και συμμετείχε συγγραφικά σε 3 ακόμη. Επιπλέον, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί επιστημονικά 3 συγγράμματα ξένων συγγραφέων, και έχει προλογίσει άλλα 2 βιβλία Ελλήνων δημιουργών. Επιστημονικά άρθρα (papers) του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 3.000 δημοσιευμένα κείμενα και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά. Έχει συνεργαστεί επί μία δεκαετία ως έμμισθος συνεργάτης με τον ΑΝΤΕΝΝΑ (εκπομπή «Πρωινός Καφές») καθώς και με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς (MEGA, STAR κ.λπ.).

Για την επιστημονική του προσφορά έχει βραβευθεί επανειλημμένα (Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, Πολεμικό Ναυτικό, Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς-Νήσων κ.λπ.).

Είναι εκδότης του περιοδικού Λόγω... διατροφής και επιστημονικός διευθυντής των portals: Logodiatrofis.gr, Activekids.gr και Care24.gr.

Τέλος, είναι τ. Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr