Το Gestalt Institue of San Francisco – Greece ξεκινά τη φετινή χρονιά έναν καινούργιο κύκλο σεμιναρίων εστιάζοντας στο θέμα των σχέσεων, συνεχίζοντας να τιμούμε τη κοντινή συγγένεια της ψυχοθεραπείας Gestalt με το σώμα. Έτσι έμπειροι εκπαιδευτές και θεραπευτές από τον χώρο της Gestalt και της Σωματικής Ψυχοθεραπείας από 3 ηπείρους (!) προσφέρουν τη δική τους ιδιαίτερη προσέγγιση στην ευρύτερη θεματική των σχέσεων: θεραπευτή-θεραπευόμενου / ζεύγους / οικογένειας / συντρόφων / κλπ.

Οι θεματικές ενότητες του κύκλου σεμιναρίων

Ο κύκλος ξεκινά εξερευνώντας την Επαφή και την επικοινωνία με τον εαυτό και τους άλλους με συντονιστή τον Δημήτρη Τζαχάνη. Στο σεμινάριο μέσα από role-play, παιχνίδια και πολλούς πειραματισμούς θα εξεταστούν μη δόκιμοι τρόποι επαφής και άλλοι μηχανισμοί άμυνας και θα προταθούν τρόποι από την πλούσια παράδοση της Gestalt που προάγουν την επαφή. Ο Δημήτρης για τρίτη χρονιά θα συντονίσει και τη Διαδραστική ομαδική θεραπεία Gestalt η οποία θα συναντιέται φέτος κάθε βδομάδα για 2,5 ώρες με έμφαση στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη στο εδώ και τώρα, στα συναισθήματα και στην επαφή με το σώμα. Ο Δημήτρης Τζαχάνης θα συντονίσει επίσης ένα σεμινάριο με κεντρικό θέμα τις Πολικότητες, δηλαδή τις αντίθετες (και συχνά συγκρουόμενες) πλευρές του εαυτού μας και πώς αυτές επηρεάζουν τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Στη συνέχεια, ο βετεράνος του χιούμορ, Lenny Ravich, διευθυντής του Gestalt Institute of Tel Aviv και μπεστ-σέλερ συγγραφέας, θα μας εμπνεύσει μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και φυσικά μπόλικο χιούμορ πώς να χρησιμοποιούμε το Χιούμορ ως μέσο επαφής και ψυχοθεραπείας! Θα επισημάνει επίσης τις διαφορές ανάμεσα στο χιούμορ ως άμυνα που βλάπτει τις σχέσεις και στο χιούμορ ως υγιής αντιμετώπιση των δυσκολίων της ζωής που θεραπεύει και φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Τον Νοέμβρη, ο Michael Soth, πρωτοπόρος στον τομέα της σωματικής μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης, θα συμπυκνώσει σε ένα διήμερο σεμινάριο τα πλεονεκτήματα και τις αποτελεσματικές μεθόδους της Σωματικής και συνθετικής προσέγγισης στη θεραπεία ζεύγους. Η συνθετική-σωματική προοπτική δίνει στον θεραπευτή αφενός επιπλέον πληροφορίες για τη δυναμική της σχέσης/σύγκρουσης του ζευγαριού μέσω της επίγνωσης της μη-λεκτικής επικοινωνίας και αφετέρου ένα φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων (π.χ. τεχνικών Gestalt ή αναπαραστάσεων) που υπολείπονται οι παραδοσιακές ψυχοθεραπείες που βασίζονται μόνο στον λόγο.

Έπειτα, ο σωματικός ψυχοθεραπευτής Anselm Kicher, μαθητής της Eva Reich, θα μας διδάξει πώς να Θεραπεύουμε τις αναμνήσεις μας. Θα μάθουμε πώς να εντοπίζουμε τις παιδικές ανεκπλήρωτες ανάγκες που μας οδήγησαν σε περιοριστικές πεποιθήσεις και στη συνέχεια αποφάσεις για τη ζωή, τους άλλους και τον εαυτό μας, τις οποίες συντηρούμε –συνειδητά και ασυνείδητα– μέχρι και σήμερα. Στο σεμινάριο μέσω μιας σύνθεσης σωματικών προσεγγίσεων θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα συναισθηματικά μοτίβα του παρελθόντος –ακόμα και σε σωματικό επίπεδο– και να πάρουμε καινούργιες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του εδώ και τώρα.

Η Ελένη Πανίτσκα μέσα από τεχνικές του Rolfing Movement, της Αντιγυμναστικής και της Ανάλυσης της Κίνησης θα μας μυήσει στις 50 αποχρώσεις της κίνησης και πώς αυτές αλληλεπιδρούν στις σχέσεις μας. Θα διερευνήσουμε πώς η στάση του σώματός μας και οι κινήσεις μας αντικατοπτρίζουν έντονες σκέψεις και συναισθήματα και συνεπώς επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους άλλους, όπως και τον τρόπο που παρουσιαζόμαστε εμείς στους άλλους, χωρίς όμως εμείς να το συνειδητοποιούμε. Θα δοθεί η δυνατότητα να πειραματιστούμε με καινούργιους τρόπους συνάντησης με τους άλλους, ανανεώνοντας έτσι τη σωματική μας μνήμη με νέες πολύτιμες πληροφορίες.

Η Morit Heitzler, θα μας εισάγει στη Σχεσιακή προσέγγιση στη θεραπεία τραύματος. Έχοντας ειδικευτεί –ύστερα από 20 και παραπάνω χρόνια εμπειρίας– σε μια συνθετική και σχεσιακή προσέγγιση πάνω στο τραύμα, η Morit θα μας καθοδηγήσει στο πώς να ξεπερνάμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από αντιστάσεις, αδιέξοδα, δυσδιάκριτους μηχανισμούς απόσχισης, αρνητική μεταβίβαση κλπ. Θα διδαχτούμε πώς να λαμβάνουμε υπόψη τη δυναμική της ίδιας της θεραπευτικής σχέσης και πώς να την αξιοποιούμε θεραπευτικά.

Το Μάιο θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα σεμινάριο συνάντησης Gestalt Ελλάδας – Ιαπωνίας με συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους και θεραπευτές Gestalt της Ιαπωνίας, με τον συντονισμό του Δημήτρη Τζαχάνη, της Rin Arimura και του Seiji Yamamoto. Την πρώτη μέρα ο Δημήτρης Τζαχάνης θα επικεντρωθεί στο σημαντικό θέμα των Ορίων ενώ τη δεύτερη μέρα ο Seiji και η Ριν θα συνδυάσουν τη θεραπεία Gestalt με την προσέγγιση του Focusing και θα επικεντρωθούν στη Σημασία του σώματος στις Σχέσεις και στις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνουν οι αισθήσεις μας για άτομα που σχετιζόμαστε.

Στη συνέχεια, ο κορυφαίος ψυχοθεραπευτής Μάσα Μομοτάκε, θα εστιάσει στην Οικογενειακή & διαγενεολογική θεραπεία Gestalt φέροντας την Ιαπωνική Gestalt και την ήρεμη, απλή και δεξιότεχνη προσέγγισή του που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιήσει κυρίως την τεχνική της άδειας καρέκλας στην επεξεργασία των ανολοκλήρωτων υποθέσεων που βασανίζουν το άτομο και έχουν «κληρονομηθεί» διαγενεαλογικά από συγκρούσεις, τραύματα και άλλα ανεπίλυτα οικογενειακά θέματα.

Ξέρετε την ιστορία Gestalt των σχέσεων σας; Με τον διευθυντή του ινστιτούτου, Morgan Goodlander, θα ανακαλύψουμε την προσωπική μας ιστορία των σχέσεων, έτσι όπως έχει καταγραφεί τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας. Βρίσκοντας τις ρίζες του τρόπου που σχετιζόμαστε στην οικογενειακή μας ιστορία, θα μάθουμε πώς να δημιουργούμε τις σχέσεις που επιθυμούμε στο εδώ και τώρα, αφήνοντας τα καταστροφικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα του παρελθόντος και ανοίγοντας χώρο για «καινούργιες ιστορίες»!

Όλα τα σεμινάρια απευθύνονται στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ωστόσο τα περισσότερα είναι επίσης ανοιχτά για το ευρύτερο κοινό για προσωπική ανάπτυξη. Ενώ προτείνεται η συμμετοχή συνολικά σε όλα τα σεμινάρια ως ένας ολοκληρωμένος κύκλος με βεβαίωση από το Gestalt Institue of San Francisco, υπάρχει η δυνατότητα μεμονωμένης συμμετοχής.

Γνωριμία με τη Gestalt και εισαγωγική παρουσίαση

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 20.00 – 22.00 με τον Δημήτρη Τζαχάνη – Είσοδος Ελεύθερη
Ψυχική Υγεία από την Αρχή, Βας. Σοφίας 51, Αθήνα (μετρό Ευαγγελισμός)

 

gestalt institute of san fransisco greece new1Εκπαιδευτικά προγράμματα αιχμής, σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία Gestalt

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ.: 2155209533 και κιν.: 6974789554

Διεύθυνση: Κέντρο Ψυχοθεραπείας “Ψυχική Υγεία Από Tην Αρχή” Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Ιστοσελίδα φορέα: https://gestaltnetworkgreece.com/