Ακρόαση άρθρου......

Άρνηση των επαγγελματιών της ειδικής αγωγής, να δεχτούν το νέο τρόπο αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής, θεωρούν ότι αν αποδεχτούν πληρωμές μέσω voucher, θα πληρώνονται με καθυστέρηση. Φοβούνται ακόμη πως θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές χρημάτων (clawback), όταν τα οικονομικά του κράτος δεν επιτρέπουν ολική πληρωμή.

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος ΕΟΠΠΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Ακατανόητη η άρνηση να δεχτούν πληρωμή μέσω voucher, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα υπαρκτά οικονομικά προβλήματα που οδηγούν στην άρνηση τους. Το μεγάλυτερο ωστόσο πρόβλημα, ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεων του, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, είναι το ζήτημα της άδειας λειτουργίας.

Είπε συγκεκριμένα: Απόφοιτοι κολεγίων, είτε ελληνικών, είτε διασυνδεδεμένων με το εξωτερικό έχουν λάβει πιστοποιητικά, δουλεύουν χωρίς όμως να έχουν αδειοδοτηθεί επίσημα ακόμη, διότι δεν έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι σπουδών από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Η ταμπέλα μόνο δεν αρκεί».

Δημιουργία μητρώου στην Ειδική Αγωγή, για ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθεί πλέον μητρώο για λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές και κυρίως ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές και με την έγκριση του υπουργείου Υγείας να ασκούν το επάγγελμα.

«Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ότι το παιδί του καθενός που αποζημιώνουμε, κάνει σε πιστοποιημένο και καταρτισμένο κέντρο θεραπεία. Ο ΕΟΠΥΥ δικαιούται είτε μόνος του, είτε μέσω υπουργείου Υγείας, να ζητάει την επιστημονική τεκμηρίωση του καθενός ότι έχει σπουδάσει αυτό που κάνει».

Έλεγχοι ΕΟΠΠΥ οδήγησαν σε ανύπαρκτο ψυχοθεραπευτή

Από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπιστεί κατευθυνόμενες παραπομπές για «θεραπεία», ακόμα και μία περίπτωση «ανύπαρκτου» ψυχοθεραπευτή. Ειδικότερα, μη εγγεγραμμένος γιατρός στον ιατρικό σύλλογο της πόλης του εμφανίζεται να κάνει ψυχοθεραπεία σε παιδιά, σε κέντρα ειδικής αγωγής. Η σφραγίδα του υπάρχει στις αποδείξεις που χορηγούν τα κέντρα, αλλά ο ίδιος δεν ασκεί το επάγγελμα στην πόλη.

Σε άλλη περίπτωση, επιστήμονες υγείας από δημόσιες δομές επισκέφθηκαν σχολεία μέσω ειδικού προγράμματος και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου αξιολόγησαν και τις λεκτικές ικανότητες των παιδιών. Στη συνέχεια, ανέφεραν σε γονείς ότι το παιδί τους πιθανά παρουσιάζει πρόβλημα και τους κάλεσαν στις δημόσιες δομές για να το εξετάσουν. Οι γονείς πήγαν και διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες, ότι μέσα από τη δημόσια δομή έφευγαν «ραβασάκια» προς τους γονείς με τηλέφωνα ιδιωτικών κέντρων λογοθεραπείας.

Η ένταξη της ειδικής αγωγής στο σύστημα ΗΔΙΚΑ

Πάντως, η ένταξη της ειδικής αγωγής στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ακόμη εκκρεμεί. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε φάση που ολοκληρώνουμε τη δημιουργία και τη δοκιμαστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης στην ειδική αγωγή. Προχωράμε σταδιακά μέχρι να ολοκληρωθούν τα νέα συστήματα». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην έκδοση των voucher.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr