Ακρόαση άρθρου......

Η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί ανεξάρτητα από σχέδια. Ωστόσο, αν έχετε δομημένα σχέδια αυξάνονται οι πιθανότητές σας και ξέρετε ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε για να πετύχετε το όνειρό σας, οπότε μπορείτε τουλάχιστον να χαμογελάτε.

Όνειρα και στόχοι

Η Μηχανή των Ονείρων είναι μια δομημένη προσέγγιση που θα βελτιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας, όταν έχετε ένα συγκεκριμένο όνειρο. H Μηχανή των Ονείρων κάνει μια πολύ σημαντική διάκριση ανάμεσα στα όνειρα και στους στόχους. Μη συνεχίσετε μέχρι να κατανοήσετε τη διαφορά και να μπορείτε να εντοπίσετε τα δικά σας όνειρα. Ένα όνειρο είναι κάτι που θέλετε να συμβεί, αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα.

Το όνειρο δέχεται εξωτερικές επιρροές και, επομένως, δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πραγματοποιηθεί. Είναι απλώς μια επιθυμία. Οι στόχοι είναι κάτι που μπορείτε να θέσετε και να πετύχετε, επειδή έχετε πλήρη έλεγχο πάνω τους. Οι στόχοι αυξάνουν την πιθανότητα να υλοποιηθεί ένα όνειρο.

Όποτε ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο κάποιας κατάστασης, στέλνει όλο το αίμα στον Χιμπατζή (τη συναισθημαιτκή σας μηχανή). Αυτό οδηγεί σε μια δυσάρεστη αίσθηση και θα νιώσετε ότι απειλείστε, με συνέπεια να ελέγχει ο Χιμπατζής τη σκέψη και τα σχέδια. Ωστόσο, αν ο εγκέφαλος αναγνωρίσει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο μιας κατάστασης, τότε ο Χιμπατζής χαλαρώνει και το αίμα πηγαίνει στον Άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι ηρεμία και η αίσθηση της ευκαιρίας. Τότε ο Άνθρωπος σκέφτεται και κάνει σχέδια. 

Μη μετατρέπετε τα όνειρα σε στόχους

Μη μετατρέπετε τα όνειρα σε στόχους, επειδή θα ενεργοποιήσετε τον Χιμπατζή σας. Πρέπει να βλέπετε ένα όνειρο ως μια δυνατότητα, αλλά να αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Είναι σαν να ρίχνεις τα ζάρια, να λες ''ξέρω ότι μπορώ να φέρω εξάρες'' και μετά να θυμώνεις όταν αυτό δεν συμβεί. Αν κατανοήσετε ότι τα ζάρια μπορούν να φέρουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα, τότε είναι πιο πιθανό να αποδεχτείτε το αποτέλεσμα με χαμόγελο. Αν πετύχετε όλους τους στόχους που χρειάζονται για να δώσετε στο όνειρό σας τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, τότε μπορείτε να χαίρεστε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε.

Αποκτήστε το best seller Το παράδοξο του Χιμπατζή από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σαμποτάρετε την ευτυχία και την επιτυχία σας; Παλεύετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας; Μήπως τα συναισθήματά σας υπαγορεύουν τον τρόπο ζωής σας; Το Παράδοξο του χιμπατζή είναι ένα απίστευτα δυνατό πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ένας ευτυχισμένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και επιτυχημένος άνθρωπος.

Στοχεύστε στα αστέρια και όχι στο φεγγάρι

Σύμφωνα με ψυχολογικά δεδομένα, χρειαζόμαστε να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να βάζουμε πολύ δύσκολους στόχους, αν θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Μη στοχεύετε στο φεγγάρι, αλλά στα αστέρια. Το φεγγάρι είναι ένας στόχος που ξέρετε ότι μπορείτε να πετύχετε με λίγη προσπάθεια. Τα αστέρια είναι στόχοι που θα μπορούσατε να πετύχετε με μεγαλύτερη προσπάθεια και θα νιώσετε καταπληκτικά αν το κάνετε. Αν στοχεύετε στο φεγγάρι, ο Χιμπατζής σας θα είναι ήρεμος, αλλά αν στοχεύσετε πιο ψηλά, στα αστέρια, ο Χιμπατζής και ο Άνθρωπος μέσα σας θα δεσμευτούν και θα ενθουσιαστούν με τη μεγάλη πρόκληση.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα όνειρά σας θα σας ενθουσιάσουν, καθώς είναι πιο πιθανό να τα πετύχετε και, αν τελικά δεν φτάσετε στα αστέρια, τουλάχιστον θα φτάσετε στο φεγγάρι.

Ορίστε το όνειρό σας

Οι Πέτρες Θεμελίωσης είναι τα συστατικά πάνω στα οποία μπορείτε να δουλέψετε για να πετύχετε το όνειρό σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε σε έναν αγώνα δρόμου, τότε τρεις Πέτρες Θεμελίωσης θα ήταν: η ταχύτητά σας, το βάρος σας και η απόσταση που καλύπτετε κάθε εβδομάδα. Θα υπάρξουν πολλές ακόμα Πέτρες Θεμελίωσης και είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τις εντοπίσετε όλες. Κάθε Πέτρα Θεμελίωσης μπορεί να συνδεθεί με έναν εφικτό και μετρήσιμο στόχο. Έτσι, για παράδειγμα, το βάρος σας μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί μέχρι να φτάσει στο ιδανικό. Αυτοί οι συγκεκριμένοι στόχοι βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και, αν τους πετύχετε, το όνειρό σας θα είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί.

Είναι χρήσιμο να διακρίνετε τους στόχους σε εκείνους πάνω στους οποίους δουλεύετε για να πετύχετε ένα κέρδος (στόχοι αποτελέσματος) και εκείνους με τους οποίους είστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να τους διατηρείτε σε καλή κατάσταση (στόχοι συντήρησης).

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Έτσι θα μπορούσατε να έχετε το ιδανικό βάρος και να θέλετε απλώς να το διατηρήσετε ή θα μπορούσατε να μειώσετε το βάρος σας και, επομένως, να το βάλετε στόχο. Οι στόχοι αποτελέσματος εστιάζουν εκεί όπου αισθάνεσετε ότι μπορείτε να έχετε κέρδη. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μόνο έναν ή δυο στόχους αποτελέσματος, για να δουλέψετε πάνω σε αυτούς σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, και οι υπόλοιπες Πέτρες Θεμελίωσης να παραμείνουν ως στόχοι συντήρησης. Δεν θέλετε να σκορπίσετε την ενέργειά σας, αλλά να εστιάσετε σε ένα πράγμα τη φορά και να το πετύχετε. Αν εστιάσετε σε υπερβολικά πολλά πράγματα, είναι πιθανό να αυξήσετε τις πιθανότητες αποτυχίας. Όταν πετύχετε τους στόχους σας, τότε μπορείτε να μετατρέψετε τον στόχο αποτελέσματος σε στόχο συντήρησης και να διαλέξετε έναν άλλο στόχο για να δουλέψετε πάνω του.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Steve Peters Το παράδοξο του Χιμπατζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για Best Seller στο Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.