Ακρόαση άρθρου......

Το άτομο κινείται στο δικό του, προσωπικά κατασκευασμένο κόσμο, στο φαινομενολογικό πεδίο, σύμφωνα με το οποίο και ειδικότερα με βάση το υφιστάμενο προσωπικό πλαίσιο αναφοράς, ερμηνεύει και αξιολογεί τις εμπειρίες του. Αυτό το εσωτερικό πλαίσιο ,το οποίο εμπερικλείει γνώσεις, αξιολογήσεις και στόχους, όπως και την οργανισμική τάση αυτοπραγμάτωσης , καθορίζει για το άτομο την ερμηνεία των γεγονότων, τις δράσεις κ.ο.κ.

Συνεπώς το άτομο δεν αντιδρά στην "πραγματικότητα" αλλά στην αντίληψη όπως καθορίζεται από το εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς.

Η δυναμική του πελάτη

Ο οργανισμός αξιολογεί τις εμπειρίες σύμφωνα με το κατά πόσο αυτές προάγουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ή δρουν ανασταλτικά σε αυτήν την επιδίωξη. Μέρος των εμπειριών μπορεί να συμβολιστεί με ακρίβεια ή διαστρεβλωμένα στη συνειδητότητα. Ο ακριβής συμβολισμός των εμπειριών είναι αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη. Το άτομο βιώνει εμπειρίες σε σχέση με το πρόσωπο του και σε σχέση με τους άλλους .Αυτές οι εμπειρίες σχηματίζονται σε μια μορφή, την αυτοαντίληψη ή τον εαυτό.

Εδώ είναι που ο Ρότζερς αναδεικνύει την ανάγκη της ύπαρξης για θετική αναγνώριση, ανάγκη που καθορίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοαντίληψης.

Το άτομο ωστόσο βιώνει και αρνητικές αξιολογήσεις ή υπό όρους αναγνώριση, οπότε αναπτύσσει αρνητική αυτοαντίληψη εξαρτώμενη από την εξωτερική αναγνώριση.
Αγωνίζεται να κάνει ή να είναι όλα εκείνα που επιβραβεύονται , ενώ αποφεύγει ή αποκρύπτει τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τις πράξεις που θεωρεί θα αποσπάσουν την κριτική των άλλων, εδώ έρχεται αυτό που λέει ο Κίργκεγκωρ η απελπισία του να είσαι ο εαυτός σου.

Καθώς ο εαυτός είναι ‘καταδικασμένος’, να εναρμονιστεί με την τάση πραγμάτωσης υπάρχουν κάποιες πλευρές τις ατομικής ύπαρξης που ο εαυτός δεν τις κατέχει ,δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει .Αρχίζει να κρύβεται από τον εαυτό του .Με άλλα λόγια η ατομική ύπαρξη αρχίζει να λέει ψέματα στον εαυτό της.

Ένα ψεύτικο ατομικό σύστημα αρχίζει τώρα να λειτουργεί σε βάρος του πραγματικού εαυτού , του εαυτού που βρίσκεται στη θέση του κάθε στιγμή και που, όμως τώρα γίνεται αντικείμενο άρνησης ,διαστρέβλωσης και απώθησης .
Η έννοια της απώθησης είναι το να μην είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι συμβαίνει πραγματικά στη ψυχή σου.
Πλευρές της επίγνωσης έχουν διαχωριστεί ,μικροί εαυτοί έχουν καταδικαστεί στο σκοτάδι και παραμένουν αποκομμένοι ,εξαντλούν την ενέργεια υπονομεύοντας την περαιτέρω ανάπτυξη.

Το ψεύδος εξασφαλίζει το καταστροφικό του έργο υπάρχει πλήρης ασυμφωνία εαυτού και εμπειριών. Έτσι μπορεί και παρεισφρέει το άγχος ,η ευαλωτότητα και η διαταραχή, εδώ έρχεται αυτό που συνέλαβε ο Κίργκεγκωρ ‘η απελπισία του να μην είσαι ο εαυτός σου’ .

Η δυναμική του θεραπευτή

Για να υπάρξει θεραπεία πρέπει ο θεραπευτής κατά την άποψη μου να έχει δομήσει την επιθυμία της διείσδυσης στην πραγματικότητα του πελάτη του με σκοπό να την κατανοήσει. Φυσικά αυτή η επιθυμία όπως και οι υπόλοιπες ακολουθούν τους νόμους της δόμησης δεξιοτήτων μαζί με τα οργασμικού τύπου αποτελέσματα που βιώνονται.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Ένα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πώς δομούνται αυτές οι δεξιότητες κατά την αποψή μου με εξερεύνηση ,ενθουσιασμό, καλλιέργεια, βάθεμα και ανταμοιβή από το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη δουλειά του Χάουαρντ Γκάρτνερ πάνω στις πολλαπλές ευφυΐες, την ιδέα δηλαδή ότι η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει μόνο μια ικανότητα αλλά πολλές σχετικά ανεξάρτητες ικανότητες (μουσική, αθλητικά ,μαθηματικά κ.λ.π) πράγμα που θεωρώ αρκετά σωστό .Μπορούμε να εντοπίσουμε το βάθος αυτών των αναπτυξιακών ικανοτήτων. Αποτελούν όμως το καθένα ξεχωριστά φυσικά και ψυχικά χαρίσματα, που καθώς ξεδιπλώνονται και κτίζονται έχουν τη δικιά τους ευφυΐα ,αυτοτέλεια και νομοτέλεια. Όπως κατέγραψε ο Μάικλ Μέρφι πολλοί μεγάλοι αθλητές και χορευτές έχουν εισχωρήσει σε πολύ βαθιές ψυχικές σφαίρες , πράγμα που μεταφράζεται σε απίστευτες επιδόσεις.

Κατά τη άποψη μου ο Κάρλ Ρότζερς συνέλαβε την κατάσταση ύπαρξης και τις τάσεις του θεραπευτή ώστε να γίνει αυτή η διείσδυση και να φιλοξενηθεί με ένα τρόπο από την ψυχολογική πραγματικότητα του πελάτη.

Αυτό είναι και το περιβάλλον όπου θα δομηθεί η σχέση εγώ και εσύ.
Αυτή η σχέση που δημιουργείται σίγουρα δεν είναι μια σχέση ουδετερότητας αλλά μιας βαθιάς θετικής επιρροής με αποτελέσματα όχι μόνο στο πελάτη αλλά και στον θεραπευτή.
Γνωρίζουμε πολύ καλά από τη θεωρία των συστημάτων ότι ένα σύστημα περνάει από την εντροπία στην ανάπτυξη μέσα από τη θετικότητα ενώ διατηρείται μέσα από την αρνητικότητα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.