κλινική υπνοθεραπεία

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια βαθiά κατάσταση χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας με θετικές υποβολές και οραματισμό επέρχονται ευεργετικές αλλαγές συμπεριφοράς. Σε κάθε συνεδρία, το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο και υπάρχει διάλογος.  

 Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Κλινικής Ύπνωσης;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το πρόβλημα εξετάζεται αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματική έξαρση και επέρχονται συνειδητοποιήσεις για την αιτία των προβλημάτων που το άτομο αντιμετωπίζει. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να απαλλαγεί από εμμονές και ψυχοσωματικά προβλήματα. Η υπνοθεραπεία ανήκει στις συμπληρωματικές θεραπείες. Ο Νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός αναφερεται στη χρήση του μυαλού, και της γλώσσας σε συνδιασμό με υπνοθεραπεία.

Πριν από κάθε συνεδρία, γίνεται η λήψη ιστορικού και συμφωνείται ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων καθώς και ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται. Κατά μέσο όρο 1-6 συνεδρίες επαρκούν, για να παρατηρηθεί μία εντυπωσιακή αλλαγή που είναι μόνιμη.

Περιπτώσεις όπου ενδείκνυται η Υπνοθεραπεία

Η Κλινική Υπνοθεραπεία και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός εφαρμόζονται για: διακοπή καπνίσματος,κατάθλιψη, φοβίες, τραύματα, άγχος, διαχείριση θυμού, θέματα σχέσεων, αλκοολισμό, ψυχαναγκαστική διαταραχή, συν-εξάρτηση στην οικογένεια, δερματικές παθήσεις, κρίσεις πανικού, εθισμούς, έλλειψη αυτοπεποίθησης, υγιή όρια, αγάπη εαυτού, διαχείριση βάρους, ανάκληση μνήμης, ενίσχυση της μάθησης, σπαστική κολίτιδα, ίλιγγο, υπέρταση, απόδοση σε αθλήματα, αϋπνία, νευρολογικές διαταραχές, ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και πολλά άλλα.

Ένα ξεχωριστό και συνδιαστικό κομμάτι της τεχνικής μου, αποτελει η θεραπευτική μάσκα (creative hypnotherapy & mask making for the soul) .

Η Ύπνωση ως Θεραπευτικό Εργαλείο

Ο όρος «Υπνοθεραπεία» προέρχεται από τις λέξεις «ύπνος» και «θεραπεία» και βρίσκει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και στα Ασκληπιεία "Ανακλιντήρια". Υπήρχε, μάλιστα, και ιδιαίτερο "εγκοιμητήριο" –το πρώτο κέντρο υγείας– όπου εφαρμοζόταν η τότε γνωστή θεραπευτική μέθοδος για παθήσεις του σώματος αλλά και της ψυχής.

Ο κλινικός της όρος υποδηλώνει ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος ασχολείται με σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν ιατρική βάση. Είναι σημαντικό, για ευνόητους λόγους, η θεραπευτική αυτή μέθοδος να εφαρμόζεται από έναν άρτια εκπαιδευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο από έναν αξιόπιστο, επίσημο, φορέα.

Η Υπνοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί την Ύπνωση, για να επικοινωνήσει με το Υποσυνείδητο, σχηματίζοντας ένα ασφαλές πεδίο για να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, πολλά είδη και πολλές εφαρμογές της Υπνοθεραπείας. Όλα όμως έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα:

1) Θέληση για αλλαγή

2) Mια βαθiά χαλαρωτική κατάσταση συγκεντρωμένης εστίασης

3) Σύνδεση του συναισθήματος με το λόγο και τον οραματισμό

Τί πρέπει να γνωρίζετε για την Υπνοθεραπεία; 

Συγκεκριμένα, η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια μέθοδος συμπληρωματικής θεραπείας, όχι εναλλακτικής. Κατά τη διάρκειά της, ο θεραπευτής βοηθάει τον υποβαλλόμενο στην ύπνωση να μπει σε μία κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης αλλά όχι ύπνου, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητό μας είναι το μέρος του μυαλού μας στο οποίο αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες, οι πεποιθήσεις, αλλά και τα γεγονότα, τραυματικά και μη, με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή από τη γέννησή μας μέχρι και σήμερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας το συνειδητό μας μυαλό είναι παρόν απλά για να εποπτεύει την όλη διαδικασία.

Σε κάθε συνεδρία το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο, ενώ –ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται– μπορεί να υπάρξει και διάλογος ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο υποβαλλόμενος σε ύπνωση, βλέποντας αντικειμενικά και χωρίς συναισθηματική έξαρση την κατάσταση, συνειδητοποιεί τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει θετικές αλλαγές. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο υποβαλλόμενος κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης δεν κοιμάται, απλά μπαίνει σε μία χαλαρωτική κατάσταση στην οποία είναι δυνατός ο επαναπρογραμματισμός του υποσυνειδήτου του.

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάνθη Δαφοπούλου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Χρυσάνθη Δαφοπούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Κλινική Υπνοθεραπεία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός.
Ως Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, αντιμετωπίζω τους πελάτες μου με σεβασμό, εχεμύθεια, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Πρωταρχικό μου μέλημα είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και συνεχής ενθάρρυνση τους.
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).