Ακρόαση άρθρου......

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξοικειωθούν με τη δυστυχία στη σχέση παρά να μείνουν μόνοι τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή δεν τους ικανοποιεί πια, είτε γιατί είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι είτε γιατί συζούν πολύ καιρό.

Τι ορίζουμε ως δυσλειτουργική σχέση; Είναι η σχέση η οποία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς μιας υγιούς σχέσης, όπως είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η κατανόηση. Στις δυσλειτουργικές σχέσεις, τέτοιες έννοιες εκλείπουν σε σημαντικό βαθμό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ανεπαρκείς, προβληματικές, μη υγιείς, μη φυσιολογικές σχέσεις.

Γιατί λοιπόν, ενώ δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, κατανόηση αλλά και σεβασμός τα άτομα παραμένουν σε τέτοιες σχέσεις, όπου δεν λαμβάνουν τίποτα; Οι απαντήσεις πολλές.. Όπως αναφέραμε και πριν, αυτά τα άτομα ίσως προτιμούν να παραμείνουν σε μια δυστυχισμένη σχέση, παρά να είναι δυστυχισμένα μένοντας μόνα τους.

Κάποιοι βιώνουν τη μοναξιά με τρόμο, με αγωνία αλλά και με δυστυχία. Αδυνατούν να δουν τα οφέλη μιας προσωρινής μοναξιάς (όπως ηρεμία, ανακούφιση αλλά και ελευθερία) και επικεντρώνονται στα αρνητικά: «Δε μπορώ να μείνω μόνος/η, φοβάμαι» ή «Δεν μπορώ να φύγω από τη σχέση, δεν έχω μάθει να μένω μόνος/η», είναι μερικές από τις φράσεις θεραπευόμενων που είναι σε μια δυσλειτουργική σχέση.

Για ποιους άλλους λόγους όμως δε φεύγει κανείς;

1) Θέματα υγείας: Πολλοί παραμένουν σε μια τέτοια, δυσλειτουργική σχέση διότι ο/η σύντροφος/η έχει ένα θέμα υγείας (πχ έχει πάθει έμφραγμα, χρειάζεται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή κτλ). Επομένως προτιμούν να κρατήσουν περισσότερο έναν ρόλο φροντίδας για τον άλλο, παρά να φροντίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ίσως γιατί η απόφασή τους να φύγουν, συνοδεύεται και από ενοχή.

2) Ντροπή: Τα άτομα που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι η σχέση τους απέτυχε, παραμένουν σε αυτή. Η ντροπή αφορά κυρίως την ύπαρξη σημαντικών άλλων, όπως πχ η οικογένεια του ίδιου αλλά και η οικογένεια του/της συντρόφου καθώς και φίλοι. «Μα τι θα πει ο κόσμος;» «Δεν μπορώ να φύγω, είναι η οικογένεια στη μέση».

3) Ύπαρξη παιδιών: Αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή, αλλά από την άλλη δεν είναι πολύ σαφές κατά πόσο είναι ωφέλιμη στην ανάπτυξη των παιδιών, η ύπαρξη δύο γονιών που βρίσκονται συνεχώς σε αντιπαράθεση ή που ακολουθούν παράλληλες ζωές. Ίσως αυτή η επιλογή έρχεται να ταυτιστεί με τη μοναξιά. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα παιδιά μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να μείνουν μόνοι. Αυτό έρχεται όμως σε αντιδιαστολή με το εξής: Άλλο κομμάτι να είσαι γονιός, άλλο να είσαι μια ξεχωριστή προσωπικότητα (άντρας ή γυναίκα).

4) Προηγούμενες σχέσεις-καταβολές: Τελικά ίσως τα άτομα να έχουν μάθει σε τέτοιες ελλιπείς σχέσεις ή να έχουν βιώσει μέσα στην οικογένειά τους σημαντικές συναισθηματικές ελλείψεις, ώστε μια δυσλειτουργική σχέση να συνεχίζει τον φαύλο κύκλο. Είναι όμως ένα αδιέξοδο, από το οποίο αν δεν καταφέρει να βγει, θα εγκλωβιστεί.

Τελικά το γιατί παραμένει κανείς σε μια δυσλειτουργική σχέση είναι ένα σύμπλεγμα υποθέσεων κι όχι μια απλή απάντηση. Στις μέρες μας ωστόσο, όταν ενισχύεται η προσωπική φροντίδα και η θρέψη του εαυτού μας, θέλει πολύ μεγάλη σκέψη αυτή η παραμονή. Ίσως τελικά η μοναξιά να μην είναι και τόσο «κακή» όσο νομίζουμε…

Το σημαντικό είναι η επιλογή που θα κάνουμε να μας γεμίζει και να μας ολοκληρώνει, όχι να μας πονάει!!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.