Σε όλους μας έχει τύχει σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας να νιώθουμε ότι έχουν πέσει όλα μαζί και ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Παραδινόμαστε ή προσπαθούμε; Κι αν αποφασίσουμε να προσπαθήσουμε πώς θα τα καταφέρουμε;

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε όταν νιώσουμε απόγνωση και ότι ο φόρτος είναι υπερβολικά μεγάλος είναι να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο αποχής και αποστασιοποίησης. Ο χρόνος αυτός ποικίλει για τον καθένα μας. Άλλος χρειάζεται πέντε δέκα λεπτά, άλλος κάποιες ώρες και άλλος λίγο περισσότερο. Το βασικό είναι να μας δώσουμε την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να ηρεμήσουμε και να σταθμίσουμε την κατάσταση κι αυτό γιατί όταν αγχωνόμαστε το σύνηθες είναι να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις και να μη βλέπουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Αφού, λοιπόν, έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης, έχουμε πιθανότατα και αναλυτική εικόνα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Είναι χρήσιμο αυτές να καταγραφούν. Αφού τελειώσουμε με την καταγραφή, επίσης χρήσιμο θα είναι να βαθμολογήσουμε αυτές σε κλίμακα από το 1 έως το 10, ανάλογα με τη σπουδαιότητα και την αμεσότητα τους. Επίσης, να αξιολογήσουμε και αν όλα είναι αναγκαίο να γίνουν από εμάς ή μπορεί και κάποιος άλλος να τα αναλάβει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κατακριτέο να ζητήσουμε από αυτόν τον άλλο να μας βοηθήσει, είτε αυτός ο άλλος είναι συνάδελφος, είτε ο σύντροφός μας, είτε φίλος ή συγγενής μας.

Έτσι, θα έχουμε βάλει προτεραιότητες. Καλό θα είναι στη συνέχεια να ετοιμάσουμε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να καταπιαστούμε, αλλά αυτή τη φορά όχι με τυχαία σειρά, αλλά με σειρά προτεραιότητας.

Τέλος θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε το κάθε ένα με τη σειρά προτεραιότητας, στην οποία καταλήξαμε. Αφού θα έχουμε τελειώσει αυτή τη διεργασία το πιθανότερο είναι να είμαστε και πιο ήρεμοι και να μη μας φαίνονται πια βουνό οι υποχρεώσεις μας, κάτι που θα επηρεάσει θετικά και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά μας.

Τουναντίον εάν δεν βάλουμε προτεραιότητες το πιθανότερο είναι να μείνουμε αδρανείς και μουδιασμένοι από το άγχος του φορτίου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας ό,τι τους ζητηθεί. Το μυστικό τους είναι κατά κύριο λόγο ο σωστός προγραμματισμός.

 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Συνεξάρτηση

Αν και η αποτύπωση που έχει παρατηρηθεί στα παπάκια και στα...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποφασίστε τι θέλετε και πετύχετέ το!
στόχοι, επιτυχία

Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν' αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares