Σε όλους μας έχει τύχει σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας να νιώθουμε ότι έχουν πέσει όλα μαζί και ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Παραδινόμαστε ή προσπαθούμε; Κι αν αποφασίσουμε να προσπαθήσουμε πώς θα τα καταφέρουμε;

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε όταν νιώσουμε απόγνωση και ότι ο φόρτος είναι υπερβολικά μεγάλος είναι να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο αποχής και αποστασιοποίησης. Ο χρόνος αυτός ποικίλει για τον καθένα μας. Άλλος χρειάζεται πέντε δέκα λεπτά, άλλος κάποιες ώρες και άλλος λίγο περισσότερο. Το βασικό είναι να μας δώσουμε την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να ηρεμήσουμε και να σταθμίσουμε την κατάσταση κι αυτό γιατί όταν αγχωνόμαστε το σύνηθες είναι να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις και να μη βλέπουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Αφού, λοιπόν, έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης, έχουμε πιθανότατα και αναλυτική εικόνα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Είναι χρήσιμο αυτές να καταγραφούν. Αφού τελειώσουμε με την καταγραφή, επίσης χρήσιμο θα είναι να βαθμολογήσουμε αυτές σε κλίμακα από το 1 έως το 10, ανάλογα με τη σπουδαιότητα και την αμεσότητα τους. Επίσης, να αξιολογήσουμε και αν όλα είναι αναγκαίο να γίνουν από εμάς ή μπορεί και κάποιος άλλος να τα αναλάβει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κατακριτέο να ζητήσουμε από αυτόν τον άλλο να μας βοηθήσει, είτε αυτός ο άλλος είναι συνάδελφος, είτε ο σύντροφός μας, είτε φίλος ή συγγενής μας.

Έτσι, θα έχουμε βάλει προτεραιότητες. Καλό θα είναι στη συνέχεια να ετοιμάσουμε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να καταπιαστούμε, αλλά αυτή τη φορά όχι με τυχαία σειρά, αλλά με σειρά προτεραιότητας.

Τέλος θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε το κάθε ένα με τη σειρά προτεραιότητας, στην οποία καταλήξαμε. Αφού θα έχουμε τελειώσει αυτή τη διεργασία το πιθανότερο είναι να είμαστε και πιο ήρεμοι και να μη μας φαίνονται πια βουνό οι υποχρεώσεις μας, κάτι που θα επηρεάσει θετικά και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά μας.

Τουναντίον εάν δεν βάλουμε προτεραιότητες το πιθανότερο είναι να μείνουμε αδρανείς και μουδιασμένοι από το άγχος του φορτίου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας ό,τι τους ζητηθεί. Το μυστικό τους είναι κατά κύριο λόγο ο σωστός προγραμματισμός.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Ψυχοθεραπευτής

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...