Ακρόαση άρθρου......

Πολύ συχνά όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, και όταν αυτό συμβαίνει θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας σημαντικής απόφασης είναι συνήθως ο πανικός ή ο θυμός που θεωρούνται και τα πρώτα στάδια μέχρι την κατανόηση του.

Το στοιχείο του αγνώστου ως αστάθμητος παράγοντας μπορεί άλλοτε να μας τρομάζει και άλλοτε να είναι μια πρόκληση ή ευκαιρία ως επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση η επίλυση ενός θέματος πρέπει να γίνεται με κριτήριο πάντα την εξυγίανση σε όποια διαφωνία προκύπτει και συνάμα να ακολουθεί όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά της διαλλακτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού που θα διέπεται με ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Ο τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος έγκειται καθαρά στον τρόπο σκέψης που έχει ο καθένας μας ανάλογα με τα βιώματά του. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για μια αλλαγή αντιμετωπίζοντας ένα δίλημμα ή μια συμπεριφορά που δεν είχαν εκτιμήσει σωστά. Ωστόσο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι και  ασφαλείς για το αποτέλεσμα μιας απόφασης που μπορεί να πάρουμε είτε αυτό γίνεται εν θερμώ είτε μέσω μιας ώριμης λογικής διεργασίας. Παρ’ όλα αυτά καθένας μας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η λήψη μιας σημαντικής απόφασης ή μη είναι μέρος της εξελικτικής διαδικασίας της ζωής μας και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη ή και σημαντικές παραλείψεις που θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε ρήξη οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί.

Χρησιμοποιήστε όλη την ενέργεια και την δύναμη του μυαλού σας

Η επίτευξη μιας θετικής απόφασης προϋποθέτει έναν συνδυασμό νοητικών και ψυχικών δεξιοτήτων. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει να το εξετάζουμε σε βάθος ανακαλύπτοντας τα βαθύτερα αίτια και ταυτόχρονα αναλύοντας όλα εκείνα τα γεγονότα που προηγήθηκαν, χρησιμοποιώντας αφενός την κρίση μας και αφετέρου την διαίσθηση μας. 

Ωστόσο ενδέχεται να μην είμαστε αντικειμενικοί λόγω της προσωπικής μας ανάμιξης και να χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια είτε από τους οικείους μας, είτε από κάποιον ειδικό επειδή η δική μας προσέγγιση να καθίσταται αδύνατη λόγω σύγχυσης, ανασφάλειας ή ακόμη και έντονης κυκλοθυμίας.

Έχει παρατηρηθεί ότι η εύρεση μιας πιθανής λύσης σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί τελικά να μην είναι ενδεδειγμένη για καμία πλευρά γιατί καθένας αντιμετωπίζει την ζωή από την δική του οπτική γωνία και με βάση τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες. 

Κάντε μια προσωρινή παύση

Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα τόσο περισσότερο δημιουργείται το αίσθημα του χάους και της απογοήτευσης και ίσως και να νιώθουμε παγιδευμένοι στην προσπάθεια μας, χωρίς να μπορούμε να σκεφθούμε με καθαρό μυαλό. Αν νιώθετε προσκολλημένος και δεν μπορείτε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από τα γεγονότα και ξαναδείτε τα σε βάθος χρόνου και αναλογισθείτε εκ των υστέρων κατά πόσο ήσασταν έτοιμοι ή είστε ακόμη για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη επιλογή ή όχι. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα περισυλλογής για να διαπιστώσετε αν τελικά καλώς πράξατε ή όχι. Με το να είστε σε μια κατάσταση συνεχούς και διαρκούς έντασης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσετε περισσότερη δυσφορία στον εαυτό σας και θα εγκλωβιστείτε όλο και περισσότερο προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στην ψυχική σας υγεία.

Κάντε μια παύση διαρκείας και αποσυνδεθείτε με ότι σας ενοχλεί. Να θυμάστε ότι μετά την καταιγίδα έρχεται πάντα η ηρεμία και η νηφαλιότητα.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αρκεί μόνο να δώσετε εσείς τα περιθώρια που απαιτούνται τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους. Μετατοπίστε το βάρος ευθύνης που νιώθετε ότι έχετε εσείς σε αποκλειστικότητα ως εξής, καταγράψτε το πρόβλημα σας και δείτε το την επόμενη ημέρα ή και μετά από ένα μεγάλο χρονικό  διάστημα που θα ορίσετε, αφού θα έχει ωριμάσει η σκέψη και ο προβληματισμός μέσα σας.  Θα ανακαλύψετε πράγματι ότι όλη αυτή η ψυχική ένταση που έχει συσσωρευθεί, θα έχει καταλαγιάσει και έτσι θα μπορέσετε να δείτε τα πράγματα κάτω από ένα διαφορετικό οπτικό πρίσμα και να αντιληφθείτε ότι για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί πραγματικά να πιστεύουμε στην δύναμη του μυαλού μας και κυρίως μέσα από  μια θετική σκοπιά και θεώρηση.

Παράμετροι επίλυσης ενός προβλήματος

Η προσέγγιση και η επίλυση ενός προβλήματος αντιμετωπίζετε όταν έχετε κατά  νου τις παρακάτω παραμέτρους που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. Εντοπίστε με ακρίβεια ποιο είναι αυτό το πρόβλημα ή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εστιάστε σε αυτό με πολύ μεγάλη προσοχή! Να θυμάστε ότι η αληθινή φύση ενός προβλήματος μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση πίεσης στην εργασία σας, πρέπει να είστε σαφείς αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το φορτίο εργασίας σας ή επειδή εργάζεστε υπερβολικά. Ο κίνδυνος της απόκλισης από το πραγματικό πρόβλημα  μπορεί και να σας μπλοκάρει καθώς θα προσπαθείτε να αποκαταστήσετε πιθανά λάθη που δημιουργήθηκαν είτε μέσω μιας εσφαλμένης κρίσης είτε έντονου ψυχολογικού στρες. 

2. Αναλύστε με λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα μιας κατάστασης που έχετε και συγκρίνετε τα με ανάλογα περιστατικά, δίνοντας περαιτέρω επιλογές προκειμένου να διαμορφώσετε την δική σας θέση. 

3. Εξετάστε κάθε επιλογή ξεχωριστά και δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στα στοιχεία που έχετε για να μπορέσετε να ανατρέψετε τα αρνητικά στοιχεία και να τα μετατρέψετε σε θετικά.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

4. Σκεφθείτε τις συνέπειες καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις ξεχωριστές επιλογές, και εξηγήστε το σκεπτικό σας σε κάποιον άλλο οικείο σας που εμπιστεύεστε γιατί μπορεί να είναι λανθασμένη η προσέγγισή σας. Μια δεύτερη ματιά ποτέ δεν βλάπτει.

5. Μην αφήσετε τους άλλους να σας επηρεάσουν στην τελική σας απόφαση, εάν θέλετε να επιτύχετε μια θετική έκβαση, πράξτε σύμφωνα με αυτά που εσείς θεωρείτε σωστό.

Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντα και μια λύση αρκεί να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό της αναποφασιστικότητας και να κρίνουμε τις καταστάσεις με θάρρος, δυνατή βούληση και κριτική σκέψη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

MINA ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.