ύπνος

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πολλοί από εμάς, παρά την σημαντική συμβολή του ύπνου στην σωματική και ψυχική μας υγεία, έχουμε την τάση να αναβάλλουμε την διαδικασία του.
Ενώ το σώμα μας διαμαρτύρεται, το πνεύμα μας αρνείται πεισματικά να υπακούσει στις επιταγές του.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να καθυστερούμε στο ραντεβού μας με τον ύπνο;

Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φάση ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Αν εξαιρέσουμε τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων 15-24 ετών που λόγω των βιολογικών τους αντοχών, δεν νιώθουν έντονα την ανάγκη του, η συστηματική αναβολή του ύπνου μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τις προτεραιότητες μας. Ο εαυτός μας συχνά βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, αφού προς όφελος της καριέρας μας, της οικογένειάς μας ή της επίτευξης κάποιου άλλου στόχου, παραμερίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και παραμελούμε κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη αιτία η οποία σχετίζεται με τις καταστάσεις που βιώνουμε και την πίεση που ασκεί πάνω μας η καθημερινότητα. Η ανασφάλεια που νιώθουμε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας μας δημιουργούν άγχος το οποίο μας καταβάλλει.

Οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργούνται μας ωθούν στο να παραμερίζουμε βασικές μας ανάγκες όπως και αυτή του ύπνου.

Το άγχος βέβαια μπορεί να σχετίζεται και με άλλες αιτίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων η καθυστέρηση της ώρας του ύπνου μπορεί να υποδηλώνει φόβο εγκατάλειψης ή ακόμα και φόβου θανάτου. Αναβάλλοντας τον ύπνο, κερδίζουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας άτομα ή έχουμε την ψευδαίσθηση πως αναβάλλουμε τον θάνατο. Ένα αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον, έντονα στρεσογόνα γεγονότα στην παιδική αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, μια τραυματική εμπειρία κατά την διάρκεια του ύπνου (π.χ. εφιάλτης) είναι πιθανές αιτίες γι’ αυτή την διάσταση του άγχους. 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της αναβολής του ύπνου

1. Βεβαιωθείτε για την φύση του προβλήματος

Η αναβολή του ύπνου μπορεί πολλές φορές να περάσει από το στάδιο του φυσιολογικού και να εξελιχθεί σε κάποια μορφή διαταραχής. Όταν το άτομο δυσκολεύεται υπερβολικά να τηρήσει ένα ωράριο στον ύπνο με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του ύπνου του ή την αϋπνία, πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και στην συνέχεια να απευθυνθεί σε έναν ειδικό που θα το βοηθήσει με τις γνώσεις του και τις συμβουλές του.

2. Κάνετε προετοιμασία ύπνου

Το να προσπαθήσετε να κοιμάστε κάθε μέρα την ίδια περίπου ώρα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου ο οργανισμός σας να μπει σε ένα πρόγραμμα. Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες ύπνου. Φροντίστε ο χώρος που κοιμάστε να είναι όμορφος, καθαρός, να επικρατεί ησυχία και να έχει τον κατάλληλο φωτισμό.

3. Μπείτε σε διαδικασία χαλάρωσης

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Ένα ζεστό μπάνιο και ένα ζεστό ρόφημα θα σας χαλαρώσουν και θα προετοιμάσουν τον οργανισμό για την διαδικασία του ύπνου.

Ο ύπνος είναι μία σημαντική φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία στην διαδικασία του ύπνου και στην ποιότητά του.

Συγγραφή Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το στίγμα των ψυχικών διαταραχών και οι αρνητικές επιπτώσεις
στίγμα, ψυχικές διαταραχές

Το φαινόμενο του στίγματος εμφανίζεται σε πολλές καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια κοινωνία, επηρεάζοντας αρνητικά πολλούς τομείς της ζωή τους. Το στίγμα δημιουργείται όταν οι άνθρωποι κάνουν διακρίσεις αποδίδοντας ετικέτες σε άτομα που διαφέρουν από την εκάστοτε κυρίαρχη κοινωνική ομάδα, συνδέοντάς τα, έτσι, με ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά (Angermeyer & Matschinger, 2005). 

Το τέρας της ζήλιας
ζήλια

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. Μπορούμε να την συναντήσουμε μέσα σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις –φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές αλλά κι επαγγελματικές. Συνοδεύεται συνήθως από συναισθήματα οργής, θυμού, θλίψης, ανεπάρκειας, απόγνωσης, καχυποψίας κι έλλειψη εμπιστοσύνης.

Πώς θα βελτιώσουμε την επικοινωνία με τα παιδιά μας
επικοινωνία παιδιά

Πολλές φορές οι γονείς μέσα στην προσπάθεια οριοθέτησης και τροποποίησης των συμπεριφορών του παιδιού, διαπραγματεύονται τα συναισθήματα τους και την αγάπη τους προς αυτό με αποτέλεσμα το παιδί να βιώνει συνεχείς αγωνίες και ματαιώσεις για τη σταθερότητα των συναισθημάτων και τη θέση του μέσα στην οικογένεια.

Πώς θα απαλλαγώ από τις αρνητικές σκέψεις
απαλλαγή, αρνητικές σκέψεις

Γίνεσαι συχνά αποδοκιμαστικός κι επικριτικός με τον εαυτό σου; Νιώθεις φόβο κι ανησυχία για την ζωή σου και πώς αυτή εξελίσσεται; Γυρίζουν στο μυαλό σου σκέψεις που αφορούν προβλήματα, αποτυχίες, εμπόδια ή αρρώστιες; Νιώθεις απογοητευμένος, αναστατωμένος; Τότε σίγουρα έχεις επιτρέψει στις αρνητικές σκέψεις να εισβάλλουν στο μυαλό σου και να καθορίζουν την ζωή σου και τις κινήσεις σου. Ας δούμε πώς αυτές μας επηρεάζουν.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares