Ακρόαση άρθρου......

Όταν είμαστε παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές μας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωή μας, δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στους κανόνες. Το κάνουν για να μας προστατέψουν, για να μας μάθουν πώς να συμπεριφερόμαστε ορθά και για να μας προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή μας.

Οι κανόνες στην παιδική ηλικία

Οι κανόνες αυτοί, καθορίζουν αυτά που μας επιτρέπονται, μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Μας επιβάλλονται άλλοτε για να ενισχύσουν την καλή μας συμπεριφορά και άλλοτε για να αποθαρρύνουν την κακή μας.

Σαν παιδιά δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε γιατί μας επέβαλαν αυτούς τους κανόνες. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πολύ καλά μέσα από την επιμονή των ενηλίκων και την συνεχή επανάληψη των κανόνων, ότι πρέπει να υπακούσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση δεχόμαστε επιπλήξεις, ή ακόμη και τιμωρίες.

Ένα παράδειγμα κανόνων που συνήθως συνοδεύονται από επιπλήξεις και τιμωρίες και που δημιουργεί αίσθηση αναξιότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση στα παιδιά, θα μπορούσε να αφορά και την απόδοσή μας στο σχολείο. Ποιος από εμάς, ακόμη και τους άριστους, δεν έφερε κάποτε κακούς βαθμούς στο σπίτι από το σχολείο.

Οι κακοί βαθμοί μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί για τους γονείς, αλλά πόσοι από αυτούς γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο για να προετοιμάσουν το παιδί τους για μελλοντική επιτυχία; Πόσοι από αυτούς διαχωρίζουν το παιδί από την μειωμένη σχολική του απόδοση και το επαινούν σε άλλους τομείς που ξεχωρίζει; Πόσοι γονείς διαβεβαιώνουν το παιδί τους ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι οι κακοί βαθμοί δεν συνιστούν απαραίτητα αποτυχία αλλά ένα από τα πολλά διαθέσιμα μέτρα που συμβάλλουν στην επιτυχία;

Αποκτήστε το βιβλίο Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Οι εσωτερικευμένοι κανόνες

Τις περισσότερες φορές, τα αποτυπώματα που συνοδεύουν τον παραπάνω καθώς και διάφορες άλλους «κανόνες» που μας επιβλήθηκαν εσωτερικεύονται και γίνονται μέρος του ποιοι είμαστε. Και βεβαίως μπορούμε να διατηρούμε τους κανόνες που κρίνουμε ωφέλιμους. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους τους κανόνες που τελικά μας έβλαψαν και που περιορίζουν την ζωή μας;

Τους κανόνες που μας στερούν από το να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας ως ενήλικες ή πρωτοβουλίες γενικότερα; Που συντηρούν την ατολμία μας περιμένοντας από τους άλλους να μας δώσουν έγκριση ή να μας υπαγορεύσουν τι να κάνουμε και πώς να ζούμε τη ζωή μας;

Αυτό δεν είναι και πολύ ικανοποιητικό όταν ανακαλύπτουμε ότι μας συμβαίνει. Ωστόσο, μπορούμε να αφήσουμε πολλούς από αυτούς τους κανόνες πίσω μας, στο παρελθόν. Μπορούμε να απελευθερωθούμε από εκείνους που κάποτε οι γονείς μας έθεσαν θεωρώντας σύμφωνα με την δική τους αντίληψη ότι εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό, αλλά έπαψαν πλέον να μας χρησιμεύουν ως ενήλικες.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της ζωής μας

Αυτή η απελευθέρωση θα μας προσφέρει τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσης. Θα ενδυναμώνει την αίσθηση του εαυτού μας, θα επιτρέψει επιλογές και δυνατότητες σε όλες εκείνες τις περιστάσεις που περιορίστηκαν λόγω αναγκαιότητας και αδυναμίας. 

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Όταν αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και παίρνουμε την απόφαση να επιλέξουμε ποιους από τους κανόνες θα κρατήσουμε ή όχι, αισθανόμαστε τον καλύτερο εαυτό μας να αναδύεται και ο καλύτερός μας εαυτός θα γίνει σιγά-σιγά ο προεπιλεγμένος μας εαυτός. Οι κανόνες είτε θα εξαφανιστούν, είτε θα εξασθενίσουν και θα επανεμφανίζονται μόνο σε πλαίσια φυσιολογικά.

Οι άνθρωποι δύσκολα αντιλαμβανόμαστε το πόσα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε όταν η ζωή μας υπαγορεύεται από άκαμπτους κανόνες. Καθιστούν τις ιστορίες μας τόσο άχρωμες και περιοριστικές! 

Η ζωή μας γίνεται σκληρή, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διασκεδάσουμε, να κάνουμε λάθη ή να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.

Απελευθέρωση από τους εσωτερικευμένους κανόνες

Έτσι λοιπόν και μόνο για σήμερα, δοκίμασε να δώσεις άδεια στον εαυτό σου, με την βοήθεια των επιβεβαιώσεων που ακολουθούν και δες τι θα αποκομίσεις.

Παρατήρησε με ποιον τρόπο θα σε αλλάξουν. Και αν διαπιστώσεις έστω και την παραμικρή αλλαγή, συνέχισε να τις επαναλαμβάνεις έως ότου να βεβαιωθείς ότι ανέκτησες όλα εκείνα που αθέλητα οι γονείς σου στέρησαν και που σίγουρα αξίζει να ανακτήσεις για να δώσεις στην ζωή σου μεγαλύτερο νόημα και επιτέλους να την απολαμβάνεις.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Και πριν ξεκινήσεις, κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ ή την πολυθρόνα σου, πάρε μερικές αργές βαθιές εισπνοές, εξέπνευσε και παρατήρησε πως αισθάνεσαι στο σώμα σου. Παρατήρησε τις διαφορετικές αισθήσεις τώρα που το σώμα σου χαλαρώνει και Δώσε την Άδεια στον Εαυτό σου να επαναλάβει φωναχτά τις επιβεβαιώσεις που διαβάζεις.

Στην συνέχεια, πάρε ακόμη μερικές αργές, βαθιές εισπνοές και επίτρεψε να αναδυθούν στην επιφάνεια της αντίληψής σου και όλες εκείνες που είναι αποκλειστικά δικές σου επιβεβαιώσεις και που έως σήμερα δεν είχες αποτολμήσει να τις ξεστομίσεις ούτε καν στον Εαυτό σου.

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου

1. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να αναπαύεται

2. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να γελά και να το απολαμβάνει

3. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να παίζει ανέμελα σαν μικρό παιδί

4. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να κάνει λάθη

5. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να λέει όχι σε αιτήματα ανθρώπων που αποστραγγίζουνε τον χρόνο μου

6. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να λέει ναι σε ό,τι γνωρίζω πως μου προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση

7. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να εκπληρώνει τα δια βίου όνειρά μου

8. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου ότι θέλω να το ζητώ

9. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου, να είμαι ο εαυτός μου

10. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να μην εγκαταλείπω, να μην αποθαρρύνομαι και να προσπαθώ

11. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να διασκεδάζει, να χαίρεται και να απολαμβάνει

12. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να αγνοεί τους επικριτές

13. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να παραμένει συγκεντρωμένος σε αυτά που είναι για μένα σημαντικά

14. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να μου αρέσει και να αγαπώ το σώμα μου

15. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να είναι ατελής

16. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να ζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται

17. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να σταματήσει να νοιάζεται τι πιστεύουνε οι άλλοι για εμένα

18. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να τολμά, να είναι δυνατός, να μπορεί και να καταφέρνει τα πάντα

19. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να δημιουργεί και να ορίζει την ζωή μου

20. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου, να έχει αυτοδιάθεση και πλήρη αυτονομία

21. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου, να παραμένει ήρεμος, γαλήνιος, φωτεινός, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις που αντιμετωπίζω στην ζωή μου.

22. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου, να αντιληφθεί ποια είναι η αλήθεια μου και να την υπηρετώ άκαμπτα.

Σας ευχαριστώ πολύ – Εύχομαι γαλήνια και όμορφη ζωή …

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Πέππα - Ψυχοθεραπευτής

Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Κλινική Υπνοθεραπεία. Advanced Practitioner Diploma in Clinical Hypnotherapy.
Συστημικό Ψυχόδραμα Stress Management Coaching