Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία: Φιλοσοφία, μέθοδοι και εργαλεία

« Γνωριμία με την παιγνιοθεραπεία: Φιλοσοφία, μέθοδοι και εργαλεία»

Συντονίζει η Κατερίνα Τσομή, παιγνιοθεραπεύτρια, MA και σύμβουλος ψυχικής υγείας
Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου απέκτησε πτυχίο Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Pg. Diploma στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Pg. Diploma in Playtherapy (Παιγνιοθεραπεία) απο το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church University στη Μεγάλη Βρετανία.
Διεξάγει συνεδρίες με παιδιά και εφήβους 3 έως 15 ετών, που εμφανίζουν μια πληθώρα συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς.
Συνεργάζεται με κέντρα λογοθεραπείας και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και με το ΚΑΑΠΒ Βούλας.
Έχει συντονίσει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας, θεραπευτικές ομάδες παιγνιοθεραπείας για ενήλικες καθώς και ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών.
Διεξάγει συνεδρίες εποπτείας σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν με παιδιά και εφήβους.
Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTI (Play Therapy International) και του Βρετανικού Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTUK (Play Therapy United Kingdom).

Εισαγωγή:
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία βασίζεται στην κοινή γνώση οτι το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο έκφρασης των παιδιών, η δική τους «γλώσσα». Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας παιγνιοθεραπείας το παιδί χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να εκφράσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά και τα θέματα που το απασχολούν, όπως ένας ενήλικας χρησιμοποιεί αντίστοιχα το λόγο και την ομιλία μέσα σε μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία. Ο/η παιγνιοθεραπευτής/τρια δημιουργούν μια ασφαλή σχέση με το παιδί που δρα ως ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί έχει την ευκαιρία να βιώσει την ανάπτυξη κάτω απο τις πιο ιδανικές συνθήκες και να εκπληρώσει το μοναδικό δυναμικό του. Επιπλέον, ο συμβολικός χαρακτήρας του παιχνιδιού επιτρέπει στο παιδί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά περίπλοκες εσωτερικές συγκρούσεις χωρίς τον κίνδυνο να νιώσει εκτεθειμένο ή απειλημένο.

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Στόχος του σεμιναρίου:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν με παιδιά, εκπαιδευτικούς και φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιδιά είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τα εργαλεία της παιγνιοθεραπείας και να βιώσουν οι ίδιοι το παιχνίδι ως ένα μέσο αυτογνωσίας και εναλλακτικής έκφρασης. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι μέθοδοι της παιγνιοθεραπείας και να δοθούν στους συμμετέχοντες ιδέες και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε όποιον τομέα της ζωής τους επιθυμούν.

Μεθοδολογία:
Το σεμινάριο θα αποτελείται απο ένα βιωματικό και ένα θεωρητικό μέρος. Στο βιωματικό μέρος, το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα κύρια εργαλεία της παιγνιοθεραπείας (ζωγραφική, πηλός, πλαστελίνη, παιχνίδι ρόλων, ιστορίες, κ.α.) βιώνοντας οι ίδιοι την προσέγγιση και αγγίζοντας προσωπικές εμπειρίες με συμβολικό τρόπο. Στο θεωρητικό μέρος θα δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις ώστε οι συμμετέχοντες να αποσυμβολοποιήσουν το βίωμά τους και να κατανοήσουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παιγνιοθεραπεία. Επίσης θα συζητηθούν σχετικές περιπτωσιολογικές μελέτες από την επαγγελματική εμπειρία της εισηγήτριας.

Πρόγραμμα του σεμιναρίου:
Κυριακή 2/10/2016, Ώρες: 10:00 πμ – 12:00 μμ

Πρώτο Μέρος:
1. Εισαγωγή: Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και ποιές είναι οι βασικές θεωρητικές σχολές που την έχουν επηρεάσει.
2. Γνωριμία της ομάδας, δημιουργία συμβολαίου κατά τα πρότυπα μιας παιγνιοθεραπευτικής σχέσης.
3. Δέσιμο της ομάδας με παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές. Γνωριμία με το παιχνίδι ως προβολικό μέσο.
4. Χρήση τεχνικών ζωγραφικής και ιστορίας για το ξεκίνημα του ταξιδιού της ομάδας.
Κυριακή 2/10/2016, Ώρες 12:00 μμ – 14:00 μμ

Δεύτερο Μέρος:
1. Βασική Φιλοσοφία πίσω από τη θεραπεία μέσω του παιχνιδιού.
2. Βιωματική εξοικείωση με το μοντέλο EPR της Sue Jennings: Ενσωμάτωση, Προβολή, Ρόλος. Παιχνίδια με το σώμα, με υλικά ζωγραφικής, με πλαστελίνη, με ρόλους.
3. Συζήτηση: Πώς οι συμμετέχοντες βίωσαν ως τώρα το μοντέλο EPR και τις παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές. Σύνδεση με τη θεωρία.
Κυριακή 2/10/2016, Ώρες 15:00 μμ -17:00 μμ

Τρίτο Μέρος:
1. Η μη-κατευθυντική παιγνιοθεραπεία και το μοντέλο του PTI (Play Therapy International).
2. Δομή μιας παιγνιοθεραπευτικής συνεδρίας.
3. Ποιά χαρακτηριστικά της παιγνιοθεραπευτικής σχέσης προάγουν τη θεραπευτική διαδικασία και ξεκλειδώνουν το δυναμικό του παιδιού.
4. Role Playing της θεραπευτικής σχέσης με μέσο σύνδεσης τον πηλό.
Κυριακή 2/10/2016, Ώρες 17:00 – 19:00

Τέταρτο Μέρος:
1. Συζήτηση και προβληματισμός της ομάδας σχετικά με τα προηγούμενα βιώματα. Απορίες, Ερωτήσεις.
2. Σύνδεση των βιωμάτων με τη θεωρία παιγνιοθεραπείας.
3. Ανάλυση περιπτώσεων από την επαγγελματική εμπειρία της θεραπεύτριας: ποιές τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν, πώς αξιοποιήθηκε η θεραπευτική σχέση, ποιά ήταν τα αποτελέσματα της θεραπευτικής διαδικασίας.
4. Συζήτηση σχετικά με θέματα που έχουν απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην πρακτική τους με παιδιά.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια για να μπορούν να απολαύσουν με άνεση το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου.
Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

Κόστος Σεμιναρίου: 65€
Έκπτωση 10% για ομάδες άνω των 4 ατόμων

Οι τιμές σε έκδοση τιμολόγιου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24%

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, Αυγής 55 & Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

  • Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

Διαδικασία εγγραφής
Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας ή τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378 ώρες 15.30 – 21.30
Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email ή τηλεφωνικώς
Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής

Τρόπος πληρωμής
Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
EUROBANK: 0026.0456.55.0200017341 (δικαιούχος Μαρία Σταθάκου)
IBAN: GR 7102604560000550200017341( Δικαιούχος: Σταθάκου Μαρία)
*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,00 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, 68ευρώ αντί για 65 ευρώ.

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 02-10-2016 10:00 am
Ημ. Λήξης 02-10-2016 7:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 65 €

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :