Η ψυχοφυσιολογία του Τραύματος και Ψυχοσωματική Θεραπεία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Η ψυχοφυσιολογία του Τραύματος και Ψυχοσωματική Θεραπεία»

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Σε όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως ψυχιάτρους, ψυχολόγους , Ψυχοθεραπευτές , συμβούλους ψυχικής Υγείας και ειδικά σε προσωπικό που εργάζεται σε Κέντρα διαχείρισης Μεταναστών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Μια «τραυματική εμπειρία» δύναται να εγκαθιδρύσει μια αλληλουχία ψυχικών και σωματικών αντιδράσεων που ο διαχωρισμός τους θεραπευτικά χρήζει ανάλογης θεραπευτικής προσέγγισης. Έχει αναγνωριστεί ότι ψυχοθεραπευτικά ανεξάρτητα από την θεωρητική προσέγγιση του θεραπευτή, η βέλτιστη προσέγγιση στην θεραπεία του «ψυχικού τραύματος» οφείλει να αρθρώσει τα εκδηλωμένα σωματικά συμπτώματα με τις υποκείμενες συναισθηματικές και γνωσιακές πτυχές του, εστιάζοντας θεραπευτικά στην δυναμική αυτής της συσχέτισης.

Η θεωρητική προσέγγιση που πλαισιώνει την εκπαίδευση περιλαμβάνει την ψυχολογική διάσταση της «τραυματικής» εμπειρίας, την κατανόηση της νευροφυσιολογίας της, πώς αποτυπώνεται και εγκαθίσταται στο άτομο, και των πρόσφατων θεραπευτικών τεχνικών ρύθμισης και αποκατάστασης του.

Η βιωματική προσέγγιση περιλαμβάνει ασκήσεις εγκαθίδρυσης ασφάλειας, τεχνικές αυτοπαρατήρησης όπως και τεχνικές ρύθμισης της ψυχοδιέγερσης.

ΔΟΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Παρασκευή 9/02/2018 : Έναρξη 18:00μμ -21:30μμ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην έννοια του «τραύματος», εμπλεκόμενες ψυχο-φυσιολογικές διεργασίες στο βραχύ ή παρατεταμένο τραύμα, συμπτωματολογία κατά DSM και ICD10.

Ασκήσεις: Βασική θεραπευτική προσέγγιση με ασκήσεις αναγνώρισης των αποσχιστικών εκφάνσεων του τραύματος και των ψυχοφυσιολογικών εκδηλώσεών του.

Σαββάτο 10/02/2018: Έναρξη 09:00- 1800μμ

α) Τα χαρακτηριστικά διαφορετικών ψυχοφυσιολογικών διεργασιών που σχετίζονται με το τραύμα και οι συνέπειες τους στην θεραπεία: Πάγωμα, εγρήγορση, αποφυγή. Η επίδραση του ψυχικού τραύματος στις κοινωνικές σχέσεις.

Ασκήσεις: Αναγνώριση ψυχοτραυματικών δυσλειτουργιών και εφαρμογή των σχετικών θεραπευτικών τεχνικών με επίκεντρο το σώμα.

β) Θεραπευτική σχέση: Οικοδόμηση συμμαχίας, εμπιστοσύνη, αίσθημα ασφάλειας. Ασκήσεις για την ενδυνάμωση της θεραπευτικής σχέσης (π.χ. θέση σώματος, τόνος φωνής κ.ο.κ).

Πρακτικές συμβουλές για την ενδυνάμωση του θεραπευμένου, τεχνικές μείωσης των αποσχίσεών του και διαχείριση του τραυματικού γεγονότος.

Κυριακή 11/02/2018: Έναρξη 09:00-1400

Η σχέση σώματος –νου στην ψυχοθεραπεία. Προσεγγίσεις στην θεραπευτική πράξη. Θεωρητική παρουσίαση του μοντέλου SIBAM και βιωματικές ασκήσεις.

Λήξη Σεμιναρίου: Συζήτηση/Ερωτήσεις

Το σεμινάριο είναι διάρκειας 12 ωρών.
Οι παρουσιάσεις θα είναι στα Αγγλικά και Ελληνικά και θα υπάρχει και δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης.
Θα δοθεί βεβαίωση Παρακολούθησης και Βιβλιογραφία
 
 
Συνολικό κόστος 100 Ευρώ
Αριθμός Συμμετεχόντων : 15 άτομα
 
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής 6 Φεβρουαρίου 2018.
Η εγγραφή μπορεί να γίνει και την ημέρα του σεμιναρίου μετά από συνεννόηση αφού έχει αποσταλεί η φόρμα εγγραφής.
 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή κιν: 693 91 23 711

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 09-02-2018 6:00 pm
Ημ. Λήξης 11-02-2018 9:00 am
Θέσεις 15
Κόστος 100 €
Τόπος διεξαγωγής Brainous

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :