Παίζοντας σήμερα αφουγκραζόμαστε το αύριο

Το παιχνίδι αποτελεί μια από τις βασικές διεργασίες που χρησιμοποιούν τόσο η Δραματοθεραπεία όσο και η Παιγνιοθεραπεία για δημιουργικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ως διεργασία που αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού, εξελίσσεται όχι μόνο καθώς μεγαλώνουμε αλλά και μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ένας εξαίρετος οδηγός για να ξανακερδίσουμε τη φαντασία και τον αυθορμητισμό της παιδικής ηλικίας αλλά και ν' αφουγκραστούμε τους κραδασμούς του μέλλοντος.

• Πώς παίζουν σήμερα τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ενήλικες;
• Τί είδους παιχνίδια κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας;
• Πώς διαφέρουν από τα παιχνίδια του χτες;
• Τί μπορούμε να καταλάβουμε, να μάθουμε, να χαρούμε από τα παιχνίδια του καιρού μας;
• Τί μπορεί να μας προβληματίσει, να μας κάνει να σκεφτούμε, τι μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε από την εμπειρία της συνάντησης με το παιχνίδι του σήμερα;

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας(ΕΔΠΕ) σας προσκαλεί να γνωρίσετε τα ψηφιακά(ηλεκτρονικά) παιχνίδια που παίζονται σήμερα, να πειραματιστούμε με κάποια είδη τους και να συζητήσουμε για τις νέες εμπειρίες παιχνιδιού σε σύγκριση με τα αναλογικά(επιτραπέζια, συναναστροφής, ρόλων ή αντικειμένων) που ήδη γνωρίζουμε λίγο ως πολύ. Στους γονεϊκούς και θεραπευτικούς ρόλους που αναλαμβάνουμε, να διερευνήσουμε τις δημιουργικές δυνατότητες που φέρει ο καινούριος τρόπος που παίζουν τα παιδιά , οι έφηβοι, οι ενήλικες αλλά και τους κινδύνους, παγίδες ή κακοτοπιές που μπορεί να ενέχει ο νέος «δυνητικός χώρος».

Πλοηγός μας σε αυτό το ταξίδι παιχνιδιού θα είναι η Ελένη Τιμπλαλέξη, θεατρολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε.Κ.Π.Α (Τμήμα Θεατρικών σπουδών και Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό), Θεατρικές σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Θα έχουμε την ευκαιρία δραματοθεραπευτές, παιγνιοθεραπευτές, μέλη της ΕΔΠΕ αλλά και φίλοι της Ένωσης με την οικογένειά τους (σύντροφοι και παιδιά από 11 ετών) να γνωρίσουμε νέους τρόπους του «παίζειν», να παραμετροποιήσουμε ηλεκτρονικά το δικό μας AVATAR και να συζητήσουμε για τις νέες δυνατότητες που φέρει πάντα το παιχνίδι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.00-10.30 Προσέλευση, καφές.
10.30-11.00 Σύντομη εισήγηση για το παιχνίδι και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Παιγνιοθεραπεία και Δραματοθεραπεία, θεραπευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν το παιχνίδι στη θεωρία και την εφαρμογή τους.
11.00-12.00 Μια εισαγωγή στην παιγνιολογία και τη δραματική αναπαράσταση στην ψηφιακή εποχή : προς μια εννοιολογική αποσαφήνιση όρων και σύγκριση των αναλογικών και ψηφιακών παιχνιδιών ρόλων.
12.00-12.30 μικρό διάλειμμα
12.30-14.30 παραμετροποιώντας ηλεκτρονικά το δικό μας ΑVATAR - δράσεις με αναλογικά παιχνίδια.
14.30-15.30 Συζήτηση, προβληματισμοί, συμπεράσματα

Συμβολική είσοδος 5ευρώ
Η τιμή ισχύει και για την είσοδο μιας οικογένειας
Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΔΠΕ μέχρι την Παρασκευή 18/3/2016 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ελένη Τιμπλαλέξη
Θεατρολόγος(Phd), μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε.Κ.Π.Α, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό, Θεατρικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α στα αναλογικά και ψηφιακά παιχνίδια(υπότροφος ΙΚΥ). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη θεωρία του Θεάτρου, των ψηφιακών μέσωνκαι του gaming. Ασχολείται επίσης με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή θετρικών έργων.
Βραβευμένη θεατρική συγγραφέας για τα έργα της «Το γκρίζο παλτό»(1998) και το «Έχεις μια τρύπα στο τζην σου» (βραβείο Κρατικού Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού έργου του ΥΠΠΟ-2008). Σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας Utopiart(2002-2008) και καλλιτεχνική συνυπεύθυνη των καλλιτεχνικών συμπράξεων Magenta(2011) και SimulActor (2011).
Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για ψηφιακές μορφές τέχνης και Performance, συνέλαβε εννοιολογικά και συμμετείχε στη διοργάνωση του φεστιβάλ «Πειραματισμοί στην Αυτόματη Γραφή, Θέατρο Φούρνος(10/2011) και στο Fast Forward Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση με την επιτελεστική παρέμβαση "Mediation-Intimidation"(5/2014). Εργάζεται ως θεατρολόγος από το 2001 στην εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 19-03-2016 10:00 am
Ημ. Λήξης 19-03-2016 3:30 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 5 €
Τόπος διεξαγωγής Ε.Δ.Π.Ε

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :