Σειρά τριήμερων σεμιναρίων Ψυχανάλυση για όλους

Σειρά τριήμερων σεμιναρίων «Ψυχανάλυση για όλους»


ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ :Οι oμοιώσεις με τους γονείς μας και τους άλλους
Μια επίπονη εξελικτική διαδρομή προς την αυτονόμηση . Κανονικότητα και παθολογία.


Με τον Σάββα Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγο-ψυχαναλυτή


Παρασκευή 8 έως Κυριακή 10 Απριλίου 2016
Αθήνα, οδός Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego (πλησίον Caravel), métro Ευαγγελισμός.


Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ΕΠΕΚΕΙΝΑ-Ψυχαναλυτική Πράξη, ανακοινώνει την οργάνωση τριήμερου βιωματικού/εκπαιδευτικού σεμιναρίου επί των ταυτίσεων ως την ψυχική διεργασία διαμέσου της οποίας αφομοιώνουμε μια πλευρά, μια ιδιότητα, ένα προσόν των άλλων, πρωτίστως των γονιών, και μεταβαλλόμαστε κατά το πρότυπο αυτών. Πρόκειται για την ιστορία των λιβιδινικών δεσμών που υφαίνονται στο εσωτερικό του υποκειμένου, ανάμεσα στο Εγώ και τον άλλον. Το Εγώ διαπλάθεται κατά το πρότυπό του, η ψυχή προέρχεται από τις ταυτίσεις με τις ψυχές των γονιών. Αυτό σημαίνει ότι , καλώς εχόντων των πραγμάτων, παίρνουμε επιλεκτικά κάποια στοιχεία από αυτούς τα οποία προάγουν την αυτάρκειά μας (θεματική εγκατάλειψης/πένθους των παιδικών αντικειμένων αγάπης).


Οι ταυτίσεις ερείδονται στο μοντέλο της θρέψης: θηλάζουμε το γάλα της μάνας μας και το μεταλλάσσουμε. Κατ' αναλογίαν, στις (φεύγει το «κανονικές») φυσιολογικές ταυτισιακές διεργασίες βάζουμε μέσα μας στοιχεία του περιβάλλοντος που αρχικά ήταν έξω. Ωστόσο, όταν το βρέφος έχει διαταραγμένη σχέση με τη μητέρα του, μπορεί να αρνείται αυτό που εκείνη του δίνει με διάφορες συνέπειες π.χ. εμετός, κολικοί. Η τροφή (αυτό που εισέρχεται εντός του παιδιού) δεν κρατιέται, δημιουργεί ασφυξία , πόνο και διάθεση αποβολής.


Γενικότερα όταν η σχέση μας με το αντικείμενο-πρότυπο είναι προεξαρχόντως αναστατωτική και διεγερτική, αυτό που βάζουμε μέσα μας από τον άλλο μπορεί να μένει αναλλοίωτο και ανεπεξέργαστο οπότε η «σκιά» του πέφτει επάνω στο Εγώ μας και το βαραίνει (Freud, παθολογία των ταυτίσεων). Tότε φερόμαστε, κινούμαστε και ζούμε σαν να είμαστε ο άλλος (φαντασίωση ενσωμάτωσης/κατάποσης του αντικειμένου).


Ο εισηγητής του σεμιναρίου κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων αναζητά τον διάλογο μαζί τους και τους συνοδεύει στη διαδρομή της ομοίωσης με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή τους (διαδικασία αυτονόμησης).
Κόστος: 110 ευρώ, για εγγραφές έως την 5η Απριλίου 2016. Το κόστος ανέρχεται σε 140 ευρώ για μεθύστερες εγγραφές. Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και σημειώσεις.


Σημείωση: Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται ταυτόχρονα με την προεξόφληση του κόστους.


Πληροφορίες επικοινωνίας
Σάββας Μπακιρτζόγλου, Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436 Κιν.: 6977 651489

Συνοπτικές Πληροφορίες

Ημ. Έναρξης 08-04-2016 12:00 am
Ημ. Λήξης 10-04-2016 12:00 am
Θέσεις Χωρίς περιορισμό
Cut off date 05-04-2016 12:00 am
Κόστος Συμμετοχής 110 €
Φορέας ΕΠΕΚΕΙΝΑ

Σεμινάρια Ψυχολογίας

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).