Περί της μελαγχολίας : Από τον Αριστοτέλη έως την φροϋδική μεταψυχολογία

Σειρά ημερίδων «Ψυχανάλυση για όλους»


Με τον Σάββα Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγο-ψυχαναλυτή


Περί της μελαγχολίας : Από τον Αριστοτέλη έως την φροϋδική μεταψυχολογία


Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 15:00 έως 23:00


Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ΕΠΕΚΕΙΝΑ-Ψυχαναλυτική Πράξη, ανακοινώνει την οργάνωση Βιωματικής/Εκπαιδευτικής Ημερίδας με θέμα τη διερεύνηση της μελαγχολικής παλινδρόμησης .

Η μελαγχολία κατά την ιπποκράτεια θεωρία των χυμών, είναι συνδεδεμένη με τη μαύρη χολή: μιμείται τη γη, αυξάνεται το φθινόπωρο, βασιλεύει κατά την ωριμότητα. Είναι μια μορφή τρέλας χαρακτηριζόμενη από τη μαύρη διάθεση, μια από τις «αριστοκρατικές» εκείνες ασθένειες που γονιμοποίησαν την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Tα σύμβολά της: το φθινόπωρο, το δειλινό, τα άγρια μεσάνυχτα, τα κίτρινα φύλλα που στροβιλίζει ο άνεμος, τα μαραμένα λουλούδια, ο ιχθύς κυπρίνος και ο Lord of Melancholy (ο πλανήτης Κρόνος).

Στην φροϋδική σκέψη, η μελαγχολία είναι η μορφή ασθένειας που παίρνει κατεξοχήν το παθολογικό πένθος με συμπτώματα την βαθιά θλίψη /κατάθλιψη, το σβήσιμο της επιθυμίας και του λόγου, τις τύψεις/ αυτομομφή, ένα γενικευμένο πόνο του υπάρχειν, την έλξη προς το θάνατο, τα ερείπια, τη νοσταλγία. Εδώ το αντικείμενο που εξωτερικά χάθηκε, διατηρείται εντός του υποκειμένου μέσω μιας φαντασίωσης κανιβαλιστικής ενσωμάτωσης. Το πέρασμα στην αυτοκτονία αφορά στην τελευταία απόπειρα του μελαγχολικού υποκειμένου να ξεφορτωθεί το ενσωματωμένο αντικείμενο, να το «πεθάνει»: σκοτώνοντας τον εαυτόν του, σκοτώνει το μισητό αντικείμενο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εμβάθυνση στην διαφοροδιάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση του μελαγχολικού συνδρόμου ( επεισόδια μονοπολικά ή διπολικά).
Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ'όλης της ύλης.

Τόπος: Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αθήνα, οδός Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego (πλησίον Caravel), métro Ευαγγελισμός.

Κόστος: 55 ευρώ, για εγγραφές έως την 20η Απριλίου 2016. Το κόστος ανέρχεται σε 70 ευρώ για μεθύστερες εγγραφές.

Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και σημειώσεις.

Σημείωση: Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται ταυτόχρονα με την προεξόφληση του κόστους.

Πληροφορίες επικοινωνίας
Σάββας Μπακιρτζόγλου, Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436 Κιν.: 6977 651489
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 22-04-2016 3:00 pm
Ημ. Λήξης 22-04-2016 11:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος -
Τόπος διεξαγωγής ΕΠΕΚΕΙΝΑ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :