Η Ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο: Φθινοπωρινή Σονάτα

Σειρά τριήμερων σεμιναρίων «Ψυχανάλυση για όλους»

Η ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο: «Φθινοπωρινή Σονάτα» (Ingmar Bergman)

Μια σκληρή αναμέτρηση μάνας και κόρης

Με τον Σάββα Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγο-ψυχαναλυτή

Παρασκευή 24 έως Κυριακή 26 Ιoυνίου 2016

Αθήνα, οδός Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego (πλησίον Caravel), métro Ευαγγελισμός.

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ΕΠΕΚΕΙΝΑ-Ψυχαναλυτική Πράξη,ανακοινώνει την οργάνωση τριήμερου βιωματικού/εκπαιδευτικού σεμιναρίου με ταυτόχρονη προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας.

Η κινηματογραφική τέχνη και τεχνική είναι οι μόνες οι οποίες επιτρέπουν μια τόσο υψηλή ταχύτητα ακολουθίας των εικόνων ώστε αυτή να «μιμείται» απόλυτα την κινητική ρευστότητα και ευμεταυλητότητα των αναπαραστάσεων του ψυχικού μας οργάνου. Είναι προφανής και στις δυό δραστηριότητες η λειτουργία της εργασίας του ονείρου όπως το κατανοεί η ψυχαναλυτική πράξη.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ του Ιngmar Bergman (1978).
Μητέρα και κόρη ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια. Μοιραία, το κοινό τους παρελθόν θα ξαναζωντανέψει σαν φάντασμα, που ζητάει επίμονα κάτι. Τα λάθη, οι ενοχές, η τιμωρία και η συγχώρεση θα παλέψουν με την αγάπη, που στέκει αμήχανη και ανέκφραστη. O πόνος που γεννήθηκε στην παιδική ηλικία της κόρης είναι και τώρα παρών. Και οι δύο ηρωίδες παρουσιάζονται να βιώνουν μία διαρκή εσωτερική πάλη με μόνη ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Το έργο που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της Ingrid Bergman, τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Χρυσής σφαίρας ξενόγλωσσης ταινίας 1978 κι ερμηνείας για την ίδια από πολλές ενώσεις Αμερικανών κριτικών, ενώ διεκδίκησε επίσης Όσκαρ ερμηνείας και σεναρίου.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι, με αφετηρία την ταινία, η εμβάθυνση στα «ιερά και τα όσια» του αρχετυπικού διπόλου μάνας- κόρης, πόσο μάλλον όταν η μητέρα φαίνεται να μη διαθέτει επαρκή μητρικά χαρακτηριστικά. Εδώ το πεδίο μπορεί να γίνεται απίστευτα εκρηκτικό καθώς η κόρη δυσκολεύεται να ταυτίζεται με τη μάνα, η σκιά της βαραίνει πάνω της. Τότε τα λόγια της μιας έχουν σωματική επίδραση στην άλλη, οι λέξεις «τσακίζουν» αντί να αγγίζουν, οι πληγές δημιουργούνται από τις ίδιες τις κουβέντες που εξαπολύουν μεταξύ τους, το μίσος τους δείχνει να «τσιμεντάρεται».

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ'όλης της ύλης.

Κόστος: 110 ευρώ, για εγγραφές έως την 15η Ιουνίου 2016. Το κόστος ανέρχεται σε 140 ευρώ για μεθύστερες εγγραφές.

Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και σημειώσεις.

Σημείωση: Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται ταυτόχρονα με την προεξόφληση του κόστους σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες οδηγίες.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου, Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436 Κιν.: 6977 651489
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://www.epekeina.gr

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 24-06-2016
Ημ. Λήξης 26-06-2016
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 110 €
Τόπος διεξαγωγής ΕΠΕΚΕΙΝΑ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :