Ασθένεια και Απώλεια στην οικογένεια

Kάποιες φορές καλούμαστε να γίνουμε συνοδοιπόροι ενός παιδιού που αντιμετωπίζει μια απειλητική για τη ζωή πάθηση. Πριν ωστόσο σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να σταθούμε δίπλα του με υπεύθυνο, υποστηρικτικό αλλά και δημιουργικό τρόπο, αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε το βίωμα του παιδιού αυτού. Τι γνωρίζουμε άραγε για την κατανόηση των παιδιών όσον αφορά την ασθένειά τους; Αντιλαμβάνονται την βαρύτητα της κατάστασής τους; Τον επικείμενο θάνατό τους; Αλλάζουν οι σχέσεις τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα; Μας «μιλούν» εντέλει τα παιδιά για όσα βιώνουν και αισθάνονται;

Το πιο οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία της οικογένειας αποτελεί η απώλεια της ζωής ενός παιδιού. Ένα ορόσημο που διαρρηγνύει κάθε αίσθηση κανονικότητας της πορείας της οικογενειακής ζωής και στιγματίζει κάθε μέλος του οικογενειακού συστήματος.

Θα εξετάσουμε τις ιδιαιτερότητες της διεργασίας του θρήνου που συνοδεύει μια τέτοια απώλεια από την πλευρά των γονέων αλλά και των αδελφών, των οποίων ο θρήνος συχνά παραγνωρίζεται. Θα αναφερθούμε σε παρεμβάσεις που προσεγγίζουν τον θρήνο ως διεργασία ανακατασκευής νοήματος και δημιουργίας ενός νέου δεσμού με το παιδί που πέθανε. Θα διερευνήσουμε το αποτύπωμα αυτού του έντονου και κοπιαστικού ψυχικού έργου στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται, συντονίζονται και πάλλονται με τις οικογένειες σε αυτήν την «παρά φύση» συνθήκη ζωής.

Τέλος θα επεξεργαστούμε με τη βοήθεια της τέχνης κάθε είδους ασθένεια και απώλεια που μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια.

Hμερομηνία διεξαγωγής : 25-26 Μαρτίου 2017
Ώρες : 10.00- 17.00
Διάρκεια : 14 ώρες
Κόστος : 120€
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων : 10

Εισηγήτριες : H Μαρία Μπούρη είναι παιδίατρος, με μετεκπαίδευση στην ανακουφιστική φροντίδα παιδιών καθώς και στο αντικείμενο «ανθρωπιστικές επιστήμες και ιατρική». Εργάζεται επί σειρά ετών στην πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα του δημοσίου τομέα, ενώ συνέβαλε στην οργάνωση της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, του σωματείου Μέριμνα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών με μη ιάσιμες παθήσεις, τον σχεδιασμό και την οργάνωση υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα, καθώς και τον ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Η Δήμητρα Πετανίδου είναι Ψυχολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Θεραπεία Συστημικής Προσέγγισης και στην Ψυχοτραυματολογία. Από το 2006 συνεργάζεται με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με επίκεντρο την ψυχολογική φροντίδα παιδιών/εφήβων και των οικογενειών τους, ενώ, παράλληλα, εργάζεται και ιδιωτικά.

H Φωτεινή Λουκαρέα είναι Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια κι έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για την Ανακουφιστική Φροντίδα. Στα πλαίσια της κλινικής της εμπειρίας έχει κάνει ομάδες και ατομικές συνεδρίες στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγ.Σάββας και συμμετέχει στις ενδονοσοκομειακές ομάδες παρατήρησης του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Συνεργάζεται με το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και με τo κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία ενώ παράλληλα εργάζεται και ιδιωτικά.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 25-03-2017 10:00 am
Ημ. Λήξης 26-03-2017 10:00 am
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 120 €
Τόπος διεξαγωγής Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :