Όταν έρχεται και άλλο παιδί στην οικογένεια

Τετάρτη 20/01, 19:00-20:00

Ομιλία για γονείς

"Όταν έρχεται και άλλο ένα παιδί στην οικογένεια"

Εισηγήτρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη MSc, Ψυχοθεραπεύτρια

Ο ερχομός ενός ακόμα παιδιού στην οικογένεια φέρνει πάντα πολλές αλλαγές στο σπίτι. Οι δυναμικές αλλάζουν και οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν παράλληλα πολλές καταστάσεις που δεν τις είχαν ξαναζήσει –τη διαχείρισή του χρόνου, τη ζήλια των άλλων παιδιών, τη σχέση του ζευγαριού που αλλάζει και πολλά άλλα.

Στόχος αυτής της ομιλίας είναι να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές που ένα νέο μέλος φέρνει και να διερευνήσουν τις εναλλακτικές. Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βρεθούν ξανά οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια; Από πού ξεκινάει κανείς;

Πληροφορίες Φορέα:

Πριν 23 χρόνια, το 1985 μία δασκάλα, η Άννα Στεφανάκου, άρχισε να οργανώνει σιγά-σιγά κάποιες συναντήσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ονομάστηκαν «Ομάδες Πρωτοβουλίας Δασκάλων». Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δασκάλων, η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και η παρουσίαση αποτελεσματικών τεχνικών που είχαν οι ίδιοι εφαρμόσει στην τάξη. Σε μερικές συναντήσεις ήταν καλεσμένοι και κάποιοι κεντρικοί ομιλητές που απαντούσαν σε ανησυχίες και προβληματισμούς των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα διδασκαλίας.

Στην πορεία η κ. Άννα Στεφανάκου σκέφτηκε ότι οι ιδέες και οι προβληματισμοί αυτής της μικρής ομάδας δασκάλων θα ήταν βοηθητικές αν γινόντουσαν γνωστές και σε περισσότερους εκπαιδευτικούς, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρακτικό εργαλείο για τους δασκάλους, το οποίο θα τους βοηθούσε να βελτιώσουν τη δουλειά τους μέσα στην τάξη.

Έτσι γεννήθηκε το «Ανοιχτό Σχολείο», ένα τριμηνιαίο εκπαιδευτικό περιοδικό, που σε κάθε τεύχος του περιελάμβανε ένα τουλάχιστον σχέδιο εργασίας το οποίο είχε εφαρμοστεί πρώτα στην τάξη.

23 χρόνια αργότερα, το 2008, η κ. Στεφανάκου αποφάσισε να αποσυρθεί όμως το όραμα του «Ανοιχτού Σχολείου» και όλη αυτή η προσπάθεια πέρασε στη νεότερη γενιά.

Κρατώντας την πρωτοπορία που χαρακτήριζε το «Ανοιχτό Σχολείο», εμμένοντας στις ίδιες αξίες και αρχές που αντιπροσώπευε και έχοντας πάντα στο μυαλό μας την ανάγκη για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια οι συμμετέχοντες - παιδιά, έφηβοι, ενήλικες - θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους, να εξερευνήσουν νέες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, και μέσα από συνεργατική δουλειά να αρχίσουν να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες που θα συμβάλουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

... και έτσι γεννήθηκε το Κέντρο Βιωματικής και Συνεργατικής Μάθησης «Ανοιχτό Σχολείο».
Το Σεπτέμβριο του 2011, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τι είναι το "Ανοιχτό Σχολείο", αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος από "Κέντρο Βιωματικής και Συνεργατικής Μάθησης: Ανοιχτό Σχολείο" σε "Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο".

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο
Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, 19002 Παιανία
Τηλ.2106640433, 6977785599

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 20-01-2016 7:00 pm
Ημ. Λήξης 20-01-2016 8:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος -
Τόπος διεξαγωγής Ανοιχτό Σχολείο

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :