Έρωτας & Θάνατος στην Τέχνη

Σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αφιερωμένη η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. «Έρωτας & θάνατος στην τέχνη: Συναντώντας το τραύμα του εμφυλίου». Από τον τίτλo γίνεται αμέσως αντιληπτό το τι πρόκειται να συζητηθεί: Ο εμφύλιος, μια ιστορική περίοδος που τείνουμε- εύλογα- να ξεχνάμε, αλλά και που παράλληλα οφείλουμε να τη θυμόμαστε για μια σειρά από λόγους. Άλλωστε, σήμερα πιο πολύ από ποτέ, είναι αναγκαίο η ιστορία να σταματήσει να περιορίζεται στους ακαδημαϊκούς κύκλους και να περάσει σ’ ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου. Σ’ αυτό θα βοηθήσουν με τις εισηγήσεις τους οι: Νίκος Δεμερτζής, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Καθ. ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΕΚΚΕ και Γιάννης Ζιώγας, Εικαστικός, επ. Καθηγητής ΑΣΚΤ Φλώρινας, Μαθηματικός.

Η περίπτωση του εμφυλίου είναι πολύ ιδιαίτερη. Εξηγεί το γιατί πολύ εύστοχα ο κύριος Δεμερτζής: «Οι κοινωνίες και τα κοινωνικά σύνολα πορεύονται στον χρόνο και αυτο-παράγονται με το να θυμούνται να ξεχνούν στην κλίμακα της μακράς αλλά και μικρής ιστορικής διάρκειας. Αυτό συμβαίνει με πάνω από έναν τρόπους, ιδίως δε εκδηλώνεται όταν η εμπειρία οδυνηρών γεγονότων που έχουν επηρεάσει πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων εκφεύγει του ιδιωτικού χώρου και μεταγράφεται στον δημόσιο λόγο […]. Τότε μιλάμε όχι για το άθροισμα πολλών ατομικών – ιδιωτικών τραυματικών εμπειριών αλλά για τη διαδικασία ανάδυσης ενός πολιτισμικού τραύματος. Τέτοια είναι η περίπτωση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου».

Ο Γιάννης Ζιώγας, πάλι, θα ρίξει «φως» στην απώλεια, όπως την αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός αλλά και πολλές ταινίες. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο καλλιτέχνης είναι ένας συλλέκτης συμβάντων […]. Κατά τη διάρκεια της πορείας σε ένα τοπίο ανακαλύπτει την κρυμμένη, πολλές φορές, όψη της φρίκης. Τα βουνά της Φλώρινας αποτελούν το χώρο έρευνας όσων συμμετέχουν στη νομαδική σχεσιακή διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, όπου ανακαλύπτονται όλα εκείνα που έχουν απομείνει από τους πολέμους που διεξήχθησαν στον εικοστό αιώνα σε εκείνα τα μέρη…».

Συνομιλούν:

Νίκος Δεμερτζής, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Καθ. ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΕΚΚΕ,
Γιάννης Ζιώγας, Εικαστικός, επ. Καθηγητής ΑΣΚΤ Φλώρινας, Μαθηματικός

Συντονίζει:

Δημήτρης Κυριαζής, MD, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS

Επιμέλεια:

Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A., ArT psy, ECPh

Ταυτότητα εκδήλωσης:

Δεύτερη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Πορφύρα".

Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206 Πότε: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών)
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 11-02-2017 6:00 pm
Ημ. Λήξης 11-02-2017 8:30 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 12 €
Τόπος διεξαγωγής Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :