Έξω από το κουτί... πράσσειν άλογα

Ένα δραματοθεραπευτικό σεμινάριο που εμπνέεται από τον σουρεαλισμό.

Το σεμινάριο αυτό εμπνέεται από το σουρεαλιστικό κίνημα, το οποίο στόχευε στην ανεμπόδιστη έκφραση του ψυχισμού, στην αυθεντική λειτουργία της σκέψης, χωρίς κανέναν έλεγχο της λογικής. Ο σουρεαλισμός δίνει έμφαση στην φαντασία και στην έκφραση και γιαυτό τα έργα του φαίνονται αλλόκοτα ή παράδοξα.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή να δουλέψουμε αντλώντας έμπνευση από τον σουρεαλισμό.

Ο σουρεαλισμός εμπνέεται από την Φροϋδική θεωρία του ασυνειδήτου, την εργασία με τα όνειρα αλλά και την τεχνική του ελεύθερου συνειρμού που χρησιμοποιεί η ψυχαναλυτική πρακτική. Επιδιώκει αυτή την επικοινωνία με το ασυνείδητο, ακριβώς όπως και η ψυχανάλυση, μόνο που η πρόσβαση γίνεται μέσα από την τέχνη.

Ο σουρεαλισμός είναι ένα κίνημα που επιδιώκει επίσης την ελευθερία. Σε αντίθεση από τους μηδενιστές ντανταϊστές (με τους οποίους, ωστόσο, μοιάζουν καλλιτεχνικά), οι σουρεαλιστές είναι αισιόδοξοι, αγαπούν την ζωή, οραματίζονται καλύτερους κόσμους.

Πολλές από τις τεχνικές της δραματοθεραπείας προέρχονται από τους πειραματισμούς των σουρεαλιστών καλλιτεχνών. Σε αυτό το σεμινάριο θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά αυτές τις τεχνικές και θα δημιουργήσουμε σκηνές που θα αναδυθούν κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Πρόκειται για σκηνές παράδοξες, ονειρικές, σκηνές του ασυνειδήτου που για να αναπαρασταθούν σκηνικά αφυπνίζουν την επινοητικότητα των συμμετεχόντων.

Ένα σεμινάριο που πέρα από τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του, έχει πρωτίστως θεραπευτικό στόχο και απευθύνεται σε όσους πάσχουν από την υπερβολική ανάγκη για έλεγχο (αγγλιστί «control freaks»), σε όσους η ρουτίνα είναι βασανιστική αλλά δεν την αλλάζουν, σε όσους σκέφτονται τα πράγματα με έναν τρόπο άκαμπτο που τους φέρνει συχνά σε σύγκρουση με τους γύρω ή εγκλωβίζονται σε προσωπικά αδιέξοδα. Επίσης, σε όσους αισθάνονται έλλειψη έμπνευσης και την ανάγκη να κινητοποιήσουν, ή να αφυπνίσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους και να πειραματιστούν με τις δυνατότητες της σκηνικής αναπαράστασης.

Δεν απαιτείται οι συμμετέχοντες να έχουν προηγούμενη καλλιτεχνική ή/και δραματοθεραπευτική εμπειρία.

Χρόνος: Σάββατο 8 Απριλίου 2017 (4.00-9.00 μ.μ.)

Κόστος: 40 ευρώ. (για κράτηση θέσης απαιτείται η προκαταβολή του μισού ποσού στον αρ. λογαριασμού της τράπεζας Πειραιώς: GR77 0172 0430 0050 4302 0288 701)

Τόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης. Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.

Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής/Πληροφορίες: 2108064426 6945350084.

Συντονίστρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα.

Σπούδασε ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Ακολούθησε τετραετή κύκλο σπουδών στην μέθοδο της  δραματοθεραπείας ενώ παρακολουθεί συνεχώς πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν τις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης. 

Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα κοινωνικής ανθρωπολογίας σε συνδυασμό με επιτόπια έρευνα στα Βαλκάνια μέσω προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έχει επίσης παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα συστημικής θεραπείας και ψυχανάλυσης ομάδας. Με σκοπό τον εμπλουτισμό της δραματοθεραπευτικής πρακτικής έχει επίσης παρακολουθήσει καλλιτεχνικά σεμινάρια και μαθήματα σε διαφορετικές τέχνες και τεχνικές όπως: butoh,  τσίρκο παντομίμα, θεατρικά εργαστήρια, σωματικό θέατρο, μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, θέατρο του καταπιεσμένου, perfrormance με τους Living Theatre, πρωτόγονη έκφραση κ.ά. Επίσης, εξασκεί συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια την Κινέζικη πολεμική τέχνη ται τσι.

Ως ψυχολόγος εργάζεται πάνω από 20 χρόνια ιδιωτικά αλλά και σε σχολεία, φυλακές στην Ελλάδα και στη Β. Ιρλανδία, ΟΚΑΝΑ, Σ.Α.Τ., με εξαρτημένους σε διαφορετικά προγράμματα και σε δημοτικά προγράμματα ψυχικής υγείας.  

Ως ερευνήτρια έχει εργαστεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και ανεξάρτητα .

Δραματοθεραπευτικά έχει δουλέψει με πληθυσμούς κρατουμένων, καλλιτεχνών, τοπικές κοινότητες, εργαζόμενους εταιρειών και οργανισμών, εφήβους, σε ιδρύμα παδικής προστασίας, σε επιμόρφωση προσωπικού που δουλεύει σε δομές προσφύγων μέσω της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, με καλλιτέχνες και θεραπευόμενους που βλέπω ιδιωτικά.

Ο πολυχώρος θεραπείας και τέχνης, λειτουργεί στην Πεύκη από το 2000 ως ένας καινοτόμος χώρος θεραπείας, επιμόρφωσης και πρόβας προσφέροντας πάντα υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με επίκεντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο.. 

Διεξάγει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια στη Γαλλία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το 2010 συμμετέχει ενεργά  στην δημιουργία της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών, η οποία την τιμά ως επίτιμο μέλος για την συμβολή της στην ανάπτυξη της δραματοθεραπευτικής μεθόδου στην Γαλλία. Ταυτόχρονα διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Ελλάδας και στην Εταιρεία Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας.  Μέλος του Σ.Ε.Ψ. και άλλων επιστημονικών ενώσεων. Ιδρυτικό μέλος, γραμματέας και αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας από το 2002 ως το 2005. Επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου για τον διάλογο του Ελληνικού με τους Ασιατικούς πολιτισμούς. 

Από το 2013  δημιουργεί και συμμετέχει ως περφόρμερ,  την ομάδα «Liminals» ως συνέχεια δραματοθεραπευτικής ερευνητικής ομάδας ανέργων και ως σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει αρκετές περφόρμανς στην Αθήνα.

Συγγραφέας πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα ψυχικής υγείας και στο ραδιόφωνο. Άρθρα ψυχικής υγείας μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο: Ψ και για την δραματοθεραπευτική μέθοδο: Drama-Mediation    

Ανακοινώσεις-Δημοσιεύσεις

 • "Με διαβατήριο τον Μύθο: Το παράδειγμα ενός δραματοθεραπευτικού μοντέλου", με Φ. Τριγάζη, διάλεξη στο 4ο Διεθνές συνέδριο δραματοθεραπείας και παιγνιοθεραπείας, με θέμα: "Έρως και Ψυχή: Από τον μύθο στην προοπτική" που διοργάνωσε η Ε.Δ..Π.Ε., Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 2-4 Δεκεμβρίου 2016. 
 • "Stained hands: The social and cultural life of the Mulberry Tree in Bobostice, Albania", (in collaboration with Hendricks, M.,  Jurich J.,  and Kryachko, A.) in: "Ethnographic Research in Border Areas: Contribution to the study of international frontiers in Southeast Europe" , 2016. Eds. Vassilis Nitsiakos, Ioannis Manos, Georgios Agelopoulos, Aliki Angelidou, Vasilis Dalkavoukis and Vasiliki Krava, Zurich and Berlin: LIT VERLAG.
 • «Διαγνωστικές δοκιμασίες στις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης: Δραματοθεραπεία», σε συνεργασία με τον Λάμπρο Γιώτη (άρθρο υπό έκδοση σε συλλογικό τόμο της Ψυχιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών) Δεκέμβριος 2016.
 • “L’ Odysée de la dramathérapie grècque”, παρουσιάστηκε στο Παρίσι, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015, στo 2eme rassemblement des dramatherapeutes et des professionnels utilisant les arts sceniques pour des raisons therapeutiques».
 • “Is there a religious meaning in mulberry trees and their cultural appropriation by the villagers of Boboshtica – Albania?”, presented into the 13th international border crossing student’s conference “Balkan worlds, Balkan lives: Experiencing, sensing and imagining the “realities”, Sarajevo, April 2015.
 • “Water Privatization. A micro-analysis of enabling and countering factors in a small town in Albania. From local to global”, με τον Ilir Kaso, παρουσιάστηκε στο: 12th International Border Crossings Students Conference, Belgrade, (1-4 May 2014).
 • "Το μαύρο θέατρο στην θεραπεία. Κλινικές εφαρμογές", παρουσιάστηκε στην 1η ημερίδα της Unima "Κουκλοθέατρο και θεραπεία", Μάρτιος 2014, Ιδρυμα Κακογιάννη. 
 • “La dramathérapie psychanalytique: L’exemple d’un groupe de chômeurs en Grèce”, recherche présentée a la Conférence Internationale  “Psychanalyse et Groupe”, organisée par CNAM, Paris March 2013. (En train de publier) in: Revue de psychothérapie psychanalytique du groupe,  "Stratégies groupales face à la désorganisation des collectifs." no. 61, Paris: Editions ERES.
 • “Reconstructing the broken mirror: The benefits of dramatherapy method for facing schizophrenia”, paper presented in the European Conference of Drama and Playtherapists, Athens November 2012.
 • “H κατάθλιψη στην εφηβική τοξικοεξάρτηση”, Διάλεξη στο 7ο Πανελλήνιο παιδοψυχιατρικό συνέδριο, Αθήνα 27-29 Μαΐου 2011. Η εργασία επιλέχθηκε και εντάχθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου από την Παιδοψυχιατρική εταιρεία.
 • “Το δράμα ως δούρειος ίππος”, Ανακοίνωση στο Συμπόσιο του Institute for Live Arts Research,  "Communi(cat)ion of Crisis", Ναύπακτος, 22-25 Ιουνίου 2011.
 • “Έρωτας και Θάνατος στη Δραματοθεραπεία», διάλεξη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Οκτώβριος 2010.
 • «Les facteurs thérapeutiques de la dramathérapie», διάλεξη στα πλαίσια συνεργασίας-εκπαίδευσης και εποπτείας προς Γάλλους συναδέλφους που επιθυμούν να εισάγουν τη μέθοδο στη χώρα τους, μέσω της επιστημονικής εταιρείας: Creetherapie, Perpignan, Σεπτέμβριος 2010.
 • «Η μέθοδος της ατομικής δραματοθεραπείας», ελεύθερη ανακοίνωση, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Τέχνη και Ψυχιατρική», Χανιά, Μάιος 2010.
 • «Πολύ-διαμεσολαβήσεις στη θεραπεία και την επιμόρφωση: Η ρήξη και ο συνδυασμός μεθόδων για την παρέμβαση σε ομάδες», στο Υπερνεωτερικό Υποκείμενο, (επιμ.)Κλ. Ναυρίδης, Ν. Χρηστάκης, (2010) Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • “Le psychologue digital”, σε συνεργασία με τον Carmine Parella, στο 1ο colloque international de SCIC, « Communication et Sante », Université de Lille, Φεβρουάριος 2008.
 • “Τhe double mediation of Art and Technology. The example of a virtual group with dramatherapy techniques”, in 10th European Conference of ECARTE, Tallinn, September 2007.
 • “From Floating to Sailing”: Η μεταφορά ως εκπαιδευτική διαμεσολάβηση σε στελέχη Πολυεθνικής Εταιρείας, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μάιος 2007.
 • Η θεραπεία ενός περιστατικού με κρίσεις πανικού με την μέθοδο της Ατομικής Δραματοθεραπείας (Case study), 1ο Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μάιος 2007.
 • Η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών για την δημιουργία μιας online ομάδας με θεραπευτικούς στόχους, 11o Συνέδριο ΕΛΨΕ, Ρέθυμνο, Μάιος 2007.
 • «Η ανάδειξη της οιδιπόδειας προβληματικής μέσα από τα σχέδια νηπίων», στο Τέχνη και Ψυχιατρική, 2007, Αθήνα-Χανιά: Ινστιτούτο έρευνας και εφαρμογής προγραμμάτων ψυχικής υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ», από την ελεύθερη ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τέχνη και Ψυχιατρική, Χανιά, Μάιος 2003.
 • «Η Δραματ(ουργ)ική μεταφορά στην Ψυχοκοινωνιολογία του Διαδικτύου», 10ο Συνέδριο ΕΛΨΕ,  Ιωάννινα, Δεκέμβριος 2005.
 • Η αναπαράσταση του σώματος μέσα από μία δραματοθεραπευτική τεχνική, Ημερίδα Σώμα και Φωτογραφία, ΤΕΙ Αθήνας, Απρίλιος 2005.
 • «Η θεραπευτική διάσταση της μάσκας», διάλεξη στην Ημερίδα της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας, Μάσκες και Πολιτισμοί, Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα, Μάρτιος 2005.
 • “Ομάδες θεραπείας μέσω δράματος με οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων”, με Κρασανάκη Στ., διάλεξη στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο World Council of Psychotherapy, Marrakesh, 2000.

Καλλιτεχνικά project-performances

 • Eros Data Bank (3 Δεκεμβρίου 2016 και συνεχίζεται) Ξεκίνησε στα πλαίσια του 4ου διεθνούς συνεδρίου δραματοθεραπείας και παιγνιοθεραπείας με θέμα: "Ερως και Ψυχή: Μύθος και προοπτική"
 • Αν ερωτευτούμε όλοι πραγματικά το Κράτος θα καταρρεύσει (περφόρμανς στα πλαίσια του 4ου διεθνούς συνεδρίου δραματοθεραπείας και παιγνιοθεραπείας,  με θέμα "Ερως και Ψυχή: Μύθος και προοπτική", 4 Δεκεμβρίου 2016.
 • Αντιπροσώπευση της Αθήνας με την ομάδα Liminals, στο μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα του κόσμου με την περφόρμανς βλεμματικής επαφής (Eye Contact) Οκτώβριος 2015
 • "Από την γραμμή στον Κυκλο-βόρο, το νερό ξέρει τον δρόμο του" Περφόρμανς στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι της Αθήνας", Οκτώβριος 2014.
 • "Ελεύθερος είναι", μία περφόρμανς διασκευή πάνω στο έργο του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθετική προσαρμογή από τον Σταύρο Στάγκο. Θέατρο Εμπρός, Ιούλιος 2014.
 • "Ο ξένος", μία περφόρμανς πάνω στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία της Βίκυς Λαφιατή. Παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι" Οκτώβριος 2013.
 • Συμμετοχή με δρώμενο στην έναρξη του 1ου φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι", Οκτώβριος 2013.
 • "Ι am the river", φιλμ που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με Ilir Kaso κ.ά. μετά από εθνογραφική έρευνα στο Περμέτ της Αλβανίας και είχε σκοπό την διάσωση του ποταμού Αώου-Vjosa. Η ταινία αυτή έγινε η απαρχή μίας μεγάλης κίνησης που κατάφερε να χαρακτηριστεί Natura η απειλούμενη αυτή περιοχή! 

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 08-04-2017 4:00 pm
Ημ. Λήξης 08-04-2017 9:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 40 €
Τόπος διεξαγωγής Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :