Έρωτας & Θάνατος στο Σινεμά, "η θυσία" του Ταρκόφσκι

Σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, στην «Θυσία» (1986) του Αντρέι Ταρκόφσκι είναι αφιερωμένη η πέμπτη και τελευταία στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Το Σάββατο 1η Απριλίου, λοιπόν, στο πάνελ θα βρεθούν ο Σωτήρης Γουνελάς, Ποιητής-Συγγραφέας και ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Θεολόγος, Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης, επιχειρώντας μια σφαιρική ανάλυση του βραβευμένου φιλμ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κυριαζής, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής/ ΕΕΨΨ/ IFPS, ενώ την επιμέλεια της ομιλίας, η οποία φέρει τον τίτλο «Έρωτας και Θάνατος στο Σινεμά, η “Θυσία” του Ταρκόφσκι» έχει αναλάβει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A., ArT psy, ECPh.

Θυσία ή θύτης;

Στο κύκνειο άσμα του -ένα φιλμ που χαρακτηρίζεται ως οπτικό ποίημα, ο θρυλικός Ρώσος σεναριογράφος και σκηνοθέτης πλάθει εικόνες, στις οποίες είναι αδύνατον ν’ αντισταθεί κανείς, ενώ δημιουργεί διαλόγους εμποτισμένους με συμπυκνωμένη σοφία. Πρωταγωνιστής είναι ο Αλεξάντερ, του οποίου τα γενέθλια διακόπτονται βίαια, όταν μαθαίνει πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών και η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν από τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Ο ήρωας, παρότι άθεος, θα προσφέρει στον Θεό τα πάντα: το σπίτι, τη γυναίκα, ακόμη και το μικρό του γιο, προκειμένου να σωθεί ο κόσμος.

Άραγε, είναι σωτήρας ή θύμα; Ο κύριος Μπλάθρας σημειώνει σχετικά: «Ο τίτλος της ταινίας, “Offret” στα σουηδικά, θα αποδιδόταν με μεγαλύτερη πιστότητα στα ελληνικά ως “Θύμα”. Σε μια ειδική περίπτωση και “Τάμα” […]. Ο Ταρκόφσκι είναι χριστιανός, μα όχι αφελής ή χαζοχαρούμενος, όπως αρκετοί ανάμεσα στους ευσεβείς. Όχι μόνον της χριστιανικής πίστης. Η αγάπη, η εντέλεια, φυτεύεται στη θυσία. Όχι στο αίμα του άλλου, κατά τον θρησκευτικό φανατισμό. Θύμα γίνεται ο ίδιος. Για να ριζώσει η πίστη….».

Ποιο είναι το κεντρικότερο ζήτημα που θέτει η συγκεκριμένη ταινία; Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κύριου Γουνελά: «Η “Θυσία” καταγγέλλει την πορεία του πολιτισμού, ενός κατά βάσιν ανθρωποκεντρικού πολιτισμού. Τίθεται το ζήτημα της θυσίας, της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου, του έρωτα, του θανάτου, της Αγάπης, της Πίστης, της Ανάστασης».

 

Ταυτότητα εκδήλωσης

Έρωτας και Θάνατος στο Σινεμά, η «Θυσία» του Ταρκόφσκι Πέμπτη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Συντελεστές

Εισηγητές: Σωτήρης Γουνελάς, Ποιητής-Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Θεολόγος, Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης
Συντονίζει ο Δημήτρης Κυριαζής, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής/ ΕΕΨΨ/ IFPS
Επιμέλεια: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A., ArT psy, ECPh
Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206 Πότε: Σάββατο 1 Απριλίου
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο
 
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810
 
Σωτήρης Γουνελάς
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.
Μεταξύ 1970 και 1976 παρακολουθεί στο Παρίσι μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας αλλά γρήγορα στρέφεται στο χώρο της φιλοσοφίας. Η ανάγνωση των έργων του Πλάτωνα και η μελέτη του της νεοελληνικής λογοτεχνίας τον απομακρύνουν από τα δυτικοευρωπαϊκά διαβάσματα. Συνεργάζεται με το περιοδικό Σύναξη σχεδόν από το πρώτο τεύχος (1982) και από το 1986 επιμελείται την έκδοση του περιοδικού έως το 1997. Τον ενδιαφέρει σταθερά η σύνθεση ποίησης, φιλοσοφίας και θεολογίας ως στάση ζωής και ως συγγραφή. Ανάμεσα στα βιβλία του: Ταρκόφσκι, ένας νοσταλγός του Παραδείσου εκδόσεις Διάττων και Κριτική σπουδή στο έργο του Χρήστου Μαλεβίτση, εκδόσεις Αρμός.
 
 
Κωνσταντίνος Μπλάθρας
 
Σπούδασε Θεολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου παρουσίασε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος σειρά εκπομπών. Είναι Διευθυντής της εφημερίδας «Χριστιανική». Δημοσιεύει κριτικές του στην εφημερίδα «Ρήξη» και το περιοδικό «Νέα Πολιτική» και δοκίμια στα περιοδικά «manifesto» και «Νέα Ευθύνη». Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, αλλά και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους το «Ελευθερία Δροσάκη: 14 Φεβρουαρίου 2015» –βραβείο Φεστιβάλ Χαλκίδας. Έχουν, επίσης, εκδοθεί πολλά βιβλία του, όπως «Τα πρωτοσέλιδα της κρίσης», εκδόσεις manifesto και «Αντρέι Ταρκόφσκι. Ο ποιητής όμοιος Θεού, η τελευταία μεγάλη συνέντευξη» (2016) –εισαγωγή, επιμέλεια–, εκδόσεις manifesto. Είναι τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ε.Κ.Κ., στην οποία υπήρξε και Γενικός Γραμματέας.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 01-04-2017 6:00 pm
Ημ. Λήξης 01-04-2017 8:30 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 10 €
Τόπος διεξαγωγής Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :