Αντιμετωπίζοντας το μάτι που κόβει

Ένα εργαστήριο για την αντιμετώπιση του βλέμματος του άλλου που βιώνεται απειλητικό για την ταυτότητα και την ψυχική οργάνωση. Στην Ελληνική μυθολογία βλέπουμε την Μέδουσα ως αρχετυπική μορφή αυτού που είναι σε θέση να προκαλέσει το βλέμμα στον ψυχισμό.

Πρόκειται για το βλέμμα που έχει την δύναμη να ευνουχίσει, να προκαλέσει ντροπή και κοκκίνισμα, να κόψει τα ήπατα, να παγώσει και να καθηλώσει… Είναι πανίσχυρο και ανελέητο. Αυτό είναι το μάτι πετσοκόβει. Σταματά ή περιορίζει την δράση του ανθρώπου. Έχει στόχο να ελέγξει και να κυριαρχήσει πάνω στο άτομο. Η θυματοποίηση έχει επιτευχθεί.

Το σεμινάριο αυτό, μέσα από την τέχνη, απευθύνεται σε όσους αισθάνονται άβολα στην έκθεση του βλέμματος του άλλου ή πάσχουν από αγοραφοβία. Σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκθέσουν την άποψή τους δημόσια ή σε μία παρέα, σε αυτούς που δεν τολμούν να κάνουν μία παρουσίαση της δουλειάς τους σε εργασιακό ή άλλο περιβάλλον. Επίσης, σε όσους έχουν μεγαλώσει από γονείς/γονιό που ασκούσαν/ε αυστηρή κριτική, αλλά και με προβληματισμούς του τύπου: «τι θα πει ο κόσμος».

Η δραματοθεραπευτική μέθοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για να ενδυναμώσει τον άνθρωπο που διακατέχεται από τον φόβο της κριτικής ή της έκθεσης. Η έκθεση πάνω στην θεατρική σκηνή γίνεται θεραπευτική αφού αυτό γίνεται μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Ο άνθρωπος που φοβάται ή νοιώθει άβολα στο βλέμμα του άλλου, αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του, στην πραγματικότητα παίζει μαζί του, αφού η έκθεση στην θεατρική σκηνή είναι μέρος της ίδιας της μεθόδου.

Στο εργαστήριο αυτό βασικές τεχνικές της δραματοθεραπείας συνδυάζονται με την τεχνολογία αλλά και νέες τεχνικές προερχόμενες από εμπνευσμένους καλλιτέχνες οι οποίες ενσωματώνονται αρμονικά στην δραματοθεραπευτική μέθοδο.

---------------------------------------------------------------------------------

Πρακτικές πληροφορίες

Εισηγήτρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου Ψυχολόγος- Δραματοθεραπεύτρια

Tόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης, Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.
Χρόνος: Σάββατο 20 Μαΐου 2017, 16.00-21.00
Κόστος: 40 ευρώ.
 
Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για όσους το επιθυμούν
 
Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426 / 6945350084.
 
Η κατοχύρωση της συμμετοχής και η κράτηση θέσης γίνεται με την καταβολή του μισού τουλάχιστον ποσού (20 ευρώ) σε τραπεζ. λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς ( ΙΒΑΝ: GR77 0172 0430 0050 4302 0288 701)
 
----------------------------------------------------------------------------
 
 
Βιογραφικό
 
Η Δήμητρα Σταύρου γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. 
Ακολούθησε τετραετή κύκλο σπουδών στην μέθοδο της δραματοθεραπείας ενώ παρακολουθεί συνεχώς πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν τις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης. 
 
Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα κοινωνικής ανθρωπολογίας σε συνδυασμό με επιτόπια έρευνα στα Βαλκάνια μέσω προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Έχει επίσης παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα συστημικής θεραπείας και ψυχανάλυσης ομάδας. Με σκοπό τον εμπλουτισμό της δραματοθεραπευτικής πρακτικής έχει παρακολουθήσει καλλιτεχνικά σεμινάρια και μαθήματα σε διαφορετικές τέχνες και τεχνικές όπως: butoh, τσίρκο παντομίμα, θεατρικά εργαστήρια, σωματικό θέατρο, μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, θέατρο του καταπιεσμένου, perfrormance με τους Living Theatre, πρωτόγονη έκφραση κ.ά. Εξασκεί συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια την Κινέζικη πολεμική τέχνη ται τσι.
 
Ως ψυχολόγος εργάζεται με ενήλικες και εφήβους από το 1995. Έχει δουλέψει σε περίπου 70 σχολεία ιδιωτικά και δημόσια (η πρόσβαση στα δημόσια σχολεία έγινε μέσω του προγράμματος Κ.Ε.Τ.Α. του Δήμου Αγ. Αναργύρων), σε φυλακές στην Ελλάδα και στη Β. Ιρλανδία, με εξαρτημένους ενήλικες και εφήβους μέσω προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, του Συλλόγου Αντιμετώπισης Τοξικοεξάρτησης και του Δημοτικού προγράμματος Καλλιθέας "ΘΗΣΕΑΣ". Επίσης έχει δουλέψει σε δημοτικά προγράμματα ψυχικής υγείας με τους κατοίκους των δήμων, με καλλιτέχνες (με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους) σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, στο κέντρο "Ψυχοδός", στο Self Esteem Center, σε πρόγραμμα επιμόρφωσης προσωπικού και εθελοντών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων μέσω της Ύπατης Αρμοστίας του Ο.Η.Ε. και με εργαζομένους εταιρειών (πχ. Coca Cola Co., Media Markt, P&G., κ.ά) και οργανισμών. Επίσης, ως ερευνήτρια έχει δουλέψει στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και ανεξάρτητα. 
 
Ο πολυχώρος θεραπείας και τέχνης, λειτουργεί στην Πεύκη από το 2000 ως ένας καινοτόμος χώρος θεραπείας (ατομικής και ομαδικής), επιμόρφωσης και καλλιτεχνικών δράσεων/σεμιναρίων με στόχο πάντα την αλλαγή, προσφέροντας πάντα υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με επίκεντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο.. 
 
Διεξάγει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια στη Γαλλία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
 
Το 2010 συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών, η οποία με τιμά ως επίτιμο μέλος. Ταυτόχρονα διατέλεσα μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Ελλάδας και στην Εταιρεία Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας. Μέλος του Σ.Ε.Ψ. και άλλων επιστημονικών ενώσεων. Ιδρυτικό μέλος, γραμματέας και αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας από το 2002 ως το 2005. Επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου για τον διάλογο του Ελληνικού με τους Ασιατικούς πολιτισμούς. 
 
Από το 2013 δημιουργεί και συμμετέχει ως περφόρμερ, την ομάδα «Liminals» ως συνέχεια δραματοθεραπευτικής ερευνητικής ομάδας ανέργων και ως σήμερα έχει παρουσιάσει αρκετές περφόρμανς στην Αθήνα με την ομάδα, αλλά και ανεξάρτητα.
 
Συγγραφέας πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα ψυχικής υγείας και στο ραδιόφωνο.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 20-05-2017 4:00 pm
Ημ. Λήξης 20-05-2017 9:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 40 €
Τόπος διεξαγωγής Δήμητρα Σταύρου

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :